2010. december 31., péntek

Varrógépek

Úgy gondolom, hogy elérkezett az ideje annak, hogy egy új varrógép akarjon az enyém lenni...a sima, kis Toyota háztartási varrógépemet szeretném egy jobbra, erősebbre, modernebbre lecserélni......a pénztárcám ugyan jelenleg nem engedi meg, de most az is jól esik, hogy álmodozok róla, nézegetem, hogy melyiket is szeretném, és tudom, hogy meg is érdemlem, mert keményen dolgoztam egész évben és különben is......:))))))))))))))

Szóval a lehetséges jelöltek (a realitások talaján maradva):

Janome 3160 QDC
Janome DC4100
Bernina Bernette E92c

Van még egy-kettő, ami bejön, de arról már az álmodozás is csak vágyálom...........

Az én sajtom


Na, a sajttól nagyon sokat vártam, izgultam, hogy fog sikerülni...és mondhatom, tuti lett!! A tej ízét remekül érezni, állagra kicsit mozzarella-szerű, de mégsem olyan gumis........nagyon-nagyon finom, úgyhogy ma készül egy újabb adag, de az már két liter tejből :)

Az én sárga túróm


Tegnapi nagy lelkesedésem eredménye:

Én két kanál normál és egy tasak vaníliás cukrot tettem bele, valamint két marék mazsolát is szórtam hozzá. Kellemes, kissé édeskés (de nem túlzottan) ízű és remekül szeletelhető állagú lett a gömbikém. Köszi Mama a tanácsokat!!!

2010. december 29., szerda

Házi sajt II..

Házi sajt

Hozzávalók:

2l tej
½ citrom leszűrt leve, vagy 2-3 evőkanál természetes ecet, vagy 200ml joghurt
2.5 dkg só/l tej

A tejet egy nagy lábasban, időnként megkeverve felforraljuk lassú lángon. Forrás közben hozzáöntjük a savanyító anyagot, sót. Nem keverjük meg, magától ki fog csapódni egy túrószerű fehér réteg, és csomókban összegyűlik, a savó pedig szép sárgászöld színű. Amennyiben még fehér tejes színű, még egy kis savanyító anyagot öntsünk hozzá. Ha fűszerezni szeretnénk, akkor azt is most tegyük (fűszerként használhatunk: zöld fűszereket, metélőhagymát (snidling), petrezselymet, kaprot, fokhagymát, pritamin papripát, köménymagot, diót. Meg is füstölhetjük, de készíthetünk belőle sós lében érlelt sajtot is. Színezhetjük sáfránnyal vagy kurkumával, akkor sárga színű sajtunk lesz.)Néhány percnél tovább (kb. 5 perc lassú forralás) ne főzzük, mert kemény lesz a paneer. Közben egy nagyobb szűrőkanalat kibélelünk gézzel, vagy muszlinnal. Amikor tökéletesen különvált a savó és a túró leszűrjük, a ruhának összefogjuk a sarkait megtekerjük, vagy összekötjük, és egy nehezéket teszünk rá. A leszűrt savóval telt kancsót szoktam használni, mert ez ilyenkor kéznél van. Ebből a tejmennyiségből a minőségétől és a préseléstől függően 200-250g paneer készíthető.

A paneer felhasználása igen sokrétű lehet, és a megszokott recepteken kívül a fantáziánk messze szárnyalhat vele. Fogyaszthatjuk önmagában felszelve, mint bármely sajtot.

A keletkezett savó rendkívül finom és üdítő ital, különösen melegben. Tehetünk hozzá kevés mézet, kardamomot, és rózsavizet, ezek a savó savanykás alap ízét tökéletesen kiegészítik.


Eredeti cikk: http://valodisafrany.blog.hu/2010/12/04/paneer_hazi_friss_sajt_keszitese#ixzz19XVAFtHz

Házi sajt

forrás: http://www.makkakonyha.com/2009/04/hazi-sajt-csirke-fuszerek.html


HÁZI SAJT FŰSZEREKKEL

  • 2,4 liter házi tej

  • 1 pohár biojoghurt

  • 2 tk só

  • 300-400 ml olívaolaj és napraforgóolaj vegyesen

A fűszerezéshez:

  • egész bors

  • szegfűbors

  • chili

  • fokhagyma

  • egész fahéj

  • friss kakukkfű

  • friss rozmaring

A tejet felmelegítettem, de nem forróra. Habverővel belekevertem a joghurtot, majd letakarva a konyhában hagytam 3 napig. Ennyi idő alatt megalvadt. Késsel összevagdostam, kevertem bele 2 tk sót és sűrű szövésű anyagba raktam, batyut csináltam belőle. Miután a hűtőben nem nagyon akart elférni úgy, hogy fakanálra akasszam a batyut, egy párolófazékba raktam, a felső pároló alkalmatosságba, úgy csöpögött 3 napig. Ezután szorosabbra kötöttem, így már elfért a fazékban fakanálra akasztva, hogy ne érjen le az alja, csöpögött további 4 napig.

Olajos kézzel golyókat formáltam belőle, olajba mártott teáskanállal adagoltam. Üvegekbe olajat öntöttem, raktam bele a kiválasztott fűszerekből és az elkészült golyókat belesorakoztattam, de nem túl sűrűn. Felöntöttem annyi olajjal, hogy ellepje, még raktam a tetejére fűszereket is.

Egyéb forralt bor változatok

A forralt bort általában a karácsonyi szezonnal asszociáljuk, mivel a karácsonyi vásárok nélkülözhetetlen itala. Azonban egy bögre finom, fűszeres, forró bor jól esik a többi hideg, téli napon is, vagy téli sportolás (korcsolyázás, síelés) alatt is remekül felmelegít. Természetesen sokkal olcsóbb úgy, ha magunk készítjük el az italt, amit egy termoszban könnyen magunkkal vihetünk szabadtéri, sport programokra. Mivel az egyik legnépszerűbb téli ital, így rengeteg verzió és forralt bor recept létezik – íme néhány tuti finom:
Tippek

- A forralt bor név meglehetősen félrevezető – ugyanis pont az a lényege az italnak, hogy nem szabad felforralni! Csupán felmelegítjük, miközben folyamatosan kevergetjük is!

- Létezik fehér és vörösboros forralt bor is – bár a vörösborból készült verzió a klasszikus. Hagyományosan a megsavanyodott, vagy kissé romlott borból készítettek forralt bort (fűszerekkel és mézzel újra iható lett), manapság minőségi borból készítjük. Valóban fontos, hogy aránylag jó minőségű, gyümölcsös ízű vörösbort alkalmazzunk – de azért nem szükséges szuper finom, díjnyertes bor sem ! Tökéletes fajta pl a Merlot, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Chianti stb…

- Egyszerű változat az, az ha egy készen vásárolt fűszerkeverékkel felfőzzük a bort – ezt már csak cukorral kell édesíteni, és feldobható néhány szelet naranccsal és citromkarikával. A fűszerkeverék lehet a bolti filteres vagy a vásárokban árult muszlinbatyus.

- A forralt bor ideális téli parti ital, ha narancslével vagy áfonyalével kombináljuk, akkor sokkal gyengébb is. Készítsünk azonban sokat, mert nagyon hamar és gyorsan elfogy!

- A forralt bor legalább 20 percig hagyjuk a meleg tűzhelyen, hogy az ízek összeérjenek.

- A forralt bor előre elkészíthető, és tálalás előtt könnyen felmelegíthető.

Gyömbéres forralt bor

Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 10 db szegfűszeg, 2/3 csésze méz, ¼ csésze brandy, 3 db fahéjrúd, 2 tk gyömbérpor (vagy 1tk frissen reszelt)

Elkészítés: egy lábasba összeöntjük a hozzávalókat, lassan felmelegítjük, közben kevergetjük.

Narancsos forralt bor

Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 7 dl víz (vagy narancslé),1 narancs szegfűszegekkel összeszurkálva, 1 narancs szeletelve, 1 citrom szeletelve, 3 ek cukor (vagy méz), 1 db fahéjrúd, 1 tk gyömbérpor, 2 ek narancslikőr

Elkészítés: a hozzávalókat egy lábasban forráspontig melegítjük, közben kevergetjük.

Glühwine

Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 2 db fahéjrúd, 16 db szegfűszeg, 2 ek méz (vagy fél csésze cukor), 1 pohár víz, 1 tk mézeskalács fűszerkeverék,1 narancs

Elkészítés: a narancsot 8 szeletre vágjuk, beleszúrjuk a szegfűszegeket. A vizet, mézet és fűszereket felmelegítjük, hozzáadjuk a narancs szeleteket, felöntjük a borral. Felmelegítjük, mielőtt forrna, lehúzzuk a tűzhelyről, ha szükséges édesítjük. Kb 1 órán át pihentetjük, tálalás előtt felmelegítjük.

Tipp: brandy-vel lehet gazdagítani

Glögg

Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, O.5 L brandy vagy vodka, 10 kardamom mag, 1 fahéjrúd, fél narancs héja, 15 dkg cukor

Opcionális: 5 db szegfűszeg, fél csésze mazsola, fél csésze mandula, 5 db aszalt füge

Elkészítés: a hozzávalókat nagyon alacsony hőmérsékleten 45 percig rotyogtatjuk – nem szabad forrni!

Tipp: még alkoholosabb lesz, ha adunk hozzá fél liter portóit is – de ne feledjük, a glögg erősebb, mint a norl forraltbor!


Forralt bor - Jamie Oliver módra

Miközben írom a blogot, a Paprika tv-n Jamie O. főz........az imént épp forralt bort készített, utána Gennaróval sütöttek disznót.....

Szóval a forralt bor hozzávalói: 200 g finomítatlan cukor, 2 klementin, 1 lime, 1 citrom, 6 szegfűszeg, 1-2 csillagánizs, 3 babérlevél, fahéjrúd, szerecsendió, 1 vaníliarúd kettévágva (de nem kell kikaparni!)

Elkészítés: a cukrot karamellizáljuk, majd tegyük bele 1-1-1 citrus héját, majd a többi fűszert. Fontos szabály, hogy a cukorszirupba kell beletenni a fűszereket!!!!!!!!!!! ("Mivel a szirupban kioldódik a fűszerek íze, nem kell sokáig forralni a bort, így egy kis szerencsével némi alkohol is marad benne:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))" - Jamie O.)

Sárga túró

A januári Príma konyhában az egyik receptnél hirtelen régi emlékek villantak be. Ez a recept a "sárga túró" volt. Emlékszem, hogy az én drága nagymamám csinált ilyet. Előttem van, ahogy készítette, ahogy kinézett a kész túró, de az ízére csak halványan emlékszem, bár biztos vagyok benne, ha most megkóstolhatnám, minden emlék újra előjönne.

Elkezdtem kutakodni a neten, gugli a barátom jelszóval és rengeteg információt találtam a sárga túróról, bár elég vegyesen...az biztos, hogy Szabolcsban csinálják legfőképp és húsvétkor és hogy ez némiképp édes túró........édes......eddig három receptben háromféleképpen láttam..........hol egy ek cukor, hol három ek cukor, hol a három ek cukor mellé még egy tasak vaníliás cukrot is tesznek....az édes változatát a húsvéti sonka mellé szokták tálalni, de talán a mama nem csak húsvétkor készítette......holnap fel is hívom és kifaggatom erről....és mintha némi mazsola is rémlene......Találtam sós változatát is a sárga túrónak.


Az én változatom (Én mindig ezt készítem :):

- 1 l tej
- 10 db tojás
- 4 tasak vaníliás cukor
- 2 mokkáskanál só
- mazsola (szándékosan nem írok mennyiséget, kinek-kinek ízlés szerint...én szeretem, ha viszonylag sok van benne) :)

Elkészítése: 
Én a tejet a mikróban mindig addig melegítem, míg majdnem forr, utána rakom csak a tűzhelyre (így minimális az esélye, hogy odaég), beleszórjuk a vaníliás cukrot és a sót és megvárjuk, míg rendesen felforr. Ekkor beleöntjük a nagyjából felvert tojásokat (ha szeretnénk, hogy látszódjon benne a fehérje, akkor tényleg csak annyira kell felverni, hogy a sárgáját keverjük el. Az egészet lassú tűzön kavargatva addig főzzük, míg elválik a savótól. Ekkor sajtkendővel kibélelt tésztaszűrőn lecsepegtetjük, lógva hagyjuk legalább egy éjszakán át, alá tálat teszünk, hogy felfogjuk a savót. Mert ez a savó értékes kincs, isteni kalácsot lehet vele sütni, úgyhogy vigyázzunk rá! :)

Ha kész a túrónk, kivesszük a szűrőből (amit egyébként menet közben kicsit formálhatunk is, kézzel is rásegíthetünk arra, hogy minél több savó távozzon belőle...), becsomagoljuk és mehet is a hűtőbe, onnan pedig a húsvéti reggeli, vacsora mellé...vagy akkor ehetjük, amikor nekünk tetszik..függetlenül az ünneptől is akár.





Sós verzió:
Hozzávalók:
  • 1⁄2 l tej
  • 5 db tojás
  • 1 kiskanál
  • 1 kávéskanál őrölt fehér bors
  • 1 kávéskanál ételízesítő
  • 1 cikk fokhagyma
  • 2 db újhagyma zöld szára
Elkészítés: A tejet felforraljuk, beleöntjük a felvert tojásokat, sót, fehér őrölt borsot, ételízesítőt, apróra vágott fokhagymát, és kis lángon állandóan keverve addig főzzük amíg túrós nem lesz, ekkor az apróra vágott hagymaszárat is hozzákeverjük. A savót leöntjük róla, és gézbe kötjük (jó erősen megcsavarjuk), egy éjszakán át fellógatva hagyjuk kicsöpögni. Másnap szeletelhető lesz. Állaga a sajthoz hasonlít.

Édes változat:
Hozzávalók: 1 l tej, 10 tojás, 1 (vagy 3) ek cukor, 1 kk só

Elkészítése: A tejet nagyobb lábosban felforraljuk. Amíg felforr, addig a tojásokat megsózva, cukrozva felverjük és a gyöngyöző tejbe öntjük. Ettől kezdve lassú tűzön folyamatosan keverjük, amíg a fehérjék össze nem túrósodnak és a savótól el nem válnak. Ha szépen elválik, levesszük a tűzről és tiszta vászonkendőbe vagy konyharuhába öntjük. Aztán átlósan összecsomózzuk a kendő 2-2 sarkát és csepegni akasztjuk a túrónkat éjszakára. Ujjhegynyi vastag szeletekre vágjuk, ez a sárga túró elmaradhatatlan része a húsvéti asztalnak (ez a recept Polgár Zoltán villányi borásztól való).

A köv. receptek a http://flat-cat.hu/tag/szabolcsi/ oldalról valók:

Kandírozott citromhéjas-gyömbéres változat
Hozzávalók:
  • 1 liter zsíros tej (nem féltartós, nem UHT)
  • 11 nagy, L méretű tojás
  • 5 dkg kandírozott citromhéj (apró kockákra vágva)
  • 5 dkg kandírozott gyömbér, apró kockákra vágva
  • 4-5 cm lereszelt gyömbérgyökér kinyomkodott leve (vagy 2 tk szárított, őrölt)
  • 1 kis citrom reszelt héja
  • 5 dkg cukor
Elkészítése:
A tejet elkezdjük melegíteni, majd ha már langyos, hozzákeverjük az elhabart tojásokat, a gyömbér levét és a citromhéjat. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg összeugrik, a túrószerű rész kicsapódik és különválik a savó. Hozzákeverjük a kandírozott citromhéjat és gyömbért, továbbá a cukrot. Textilpelenkával/sűrű szövésű textillel bélelt szűrőbe öntjük, majd a textil széleit felemeljük, összecsavarjuk, és egy fakanál nyelére kötjük. A fakanálnál fogva felakasztjuk a gömböcöt egy tál fölé, majd ha kihűlt, a hűtőbe kerül egy éjszakára, vagy amíg az összes savó ki nem csepeg belőle. Ez szintén desszert, nem annyira a sonka mellé van.

Sós-tormás-újhagymás
hozzávalók:
  • 1 liter zsíros tej (lehetőleg házi, de semmiképpen nem UHT)
  • 10 tojás, L méretű (vagy 11 M méretű, 12 S méretű)
  • 10 dkg főtt combsonka
  • 3-4 szál újhagyma (egy kis csokor)
  • 2 ek friss torma reszelve
  • 2 ek cukor
  • 2 tk só
A tejet elkezdjük melegíteni, és ha már langyos, hozzákeverjük az elhabart tojásokat. Folyamatos kevergetés mellett kis lángon addig melegítjük, amíg a massza összeugrik, a savó különválik a többi, túrószerű résztől. Ekkor hozzáadjuk a reszelt tormát, a nagyon finomra aprított sonkát és újhagymát, alaposan átkeverjük, majd sűrű szövésű textillel/textilpelenkával/muszlinnal bélelt szűrőbe öntjük. A textil széleit összecsavarjuk és fakanál nyelére kötjük. Egy mély tál fölé akasztjuk a gombócot, és a hűtőbe kerül, amíg az összes savó le nem csepeg belőle (azaz minimum egy éjszakára).

Holnap beszerzek bocitejet és kipróbálom ezt a sárga túrót.....hogy melyik verziót, nem tudom, azt viszont igen, hogy nagyon fog tetszeni.........jó lenne, ha itt lenne a mama és megkóstolná és véleményt mondana róla......kár, hogy ahhoz messzi van, hogy kóstolót vihessek neki...:)

2010. december 22., szerda

Pillecukor


Amikor a Szuflé magazinban megláttam a receptjét, tudtam, hogy ezt nekem mindenképpen meg kell csinálnom!! Pedig általában nem szeretem az ilyen nagyon édes dolgokat, ez a pillecukor mégis kivételt képez:). Nagyon élveztem a készítését!

Pillecukor
hozzávalók: 16 gr zselatinpor, 6 evőkanál víz + 1 dl víz, csipetnyi só, néhány csepp eperesszencia és piros ételfesték, 30 dkg cukor, 2 ek méz vagy kukoricaszirup, porcukor a beforgatáshoz

A zseltinport elkeverjük a 6 evőkanál vízzel, a csipet sóval, az eperesszenciával és a piros ételfestékkel. A cukrot a mézzel (vagy a kukoricasziruppal) és 1 dl vízzel felforraljuk, és forrástól számítva 4-5 percig főzzük közepes lángon. az átlátszó, sűrű szirup egy részét elkeverjük a megduzzadt zselatinnal, majd hozzáadjuk a többi szirupot is. 6-7 percig közepes fokozaton habosítjuk, majd maximum fokozaton még 2 percig. A masszát olajozott sütőpapírral fedett edénybe töltjük, a tetejére szintén olajozott papírt teszünk. 2-3 órányi hűtőben dermesztés után ollóval feldaraboljuk, és porcukorba forgatjuk.

Én az eperesszenciát kihagytam belőle, nem kaptam sehol, de nem is éreztem hiányát, ételszínezéket az Ósanban vettem.......ha szilikon tepsibe öntjük a masszát, akkor szerintem elhagyható az olajozott sütőpapír is.

2010. december 19., vasárnap

Almaszósz

  • 6 közepes alma
  • 3 dl tejföl
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • kis darabka fahéj
  • kevés egész szegfűszeg (teatojásban)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kis darabka citromhéj
  • 4-5 evőkanál cukor

Elkészítés:

Az almát meghámozom, vékony cikkekre vágom, majd kevés vízben /éppen ellepje/ felteszem főni. A fahéjat, szegfűszeget a teatojásban bedobom az alma mellé. A tejfölből és a pudingporból habarást készítek, és ha az alma megpuhult, hozzákeverem. Beleteszem a vaníliás cukrot és a rendes kristálycukrot, összekeverem, összeturmixolom, hagyom egyet rottyanni, majd leveszem a tűzről.

Tésztában sült gyümölcsös szűzpecsenye


Ez a recept egy régebbi Príma konyha újságból köszönt rám, és azt akarta, hogy ő legyen a karácsonyi vacsora fő fogása. Bízom benne, hogy jó is lesz, mert a kép alapján nagyon megtetszett:))))))), időm nincs rá, hogy előbb kipróbáljam, úgyhogy 24-én este lesz a premier!!

Hozzávalók: 1 csomag (50 dkg) fagyasztott vajas-leveles tészta, 1 dundi, kb. 50 dkg-os sertésszűzpecsenye, fél evőkanál só, 4 evőkanál olaj, 50-50 dkb alma és körte, 5 dkg vaj, 3 csapott evőkanál cukor, 10-10 dkb aszalt sárgabarack és szilva, 5 kg mazsola, 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, 6 vékony szelet húsos szalonna, a tészta nyújtásához liszt, a tészta lekenéséhez 1 tojás

A tésztát a mélyhűtőből kivesszük, hogy felengedjen, mire mindent előkészítünk. A húst megmossuk, leszárogatjuk és vágódeszkára fektetve a tetején lévő vékony fehér hártyáját lefejtjük. Ezután besózzuk és a megforrósított olajban körös-körül megpirítjuk. Ezután előmelegített sütőbe toljuk és közepesnél nagyobb lánggal (220 fokon, légkeveréses sütőben 200 fokon) 10 -12 perc alatt elősütjük. Ha kész, félretesszük, de a sütőt bekapcsolva hagyjuk. Az almát és a körtét meghámozzuk, a magházuk nélkül 1,5 centis kis kockákra vágjuk, majd az olvasztott vajra dobjuk. A cukorral ízesítjük és lefedve, kis lángon 10 percig pároljuk. A tűzről levéve a félbevágott aszalt gyümölcsöket, a mazsolát és a zsemlemorzsát is belekeverjük. A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapon kb. 30x40 cm-es lappá nyújtjuk, a szalonnát keresztben ráfektetjük és a gyümölcsös massza egymarmadát egyenletesen ráhalmozzuk. Az elősütött szűzpecsenyét a közepére fektetjük, majd a maradék gyümölccsel szépen "betapasztjuk". A felvert tojással az egészet lekenjük, majd a tésztát alulról is, felülről is a közepére hajtjuk; akkor jó, ha a gyümölcsös pecsenye fölött, pont középen összeér. Tepsire tesszük úgy, hogy alul legyen az az oldala, ahol a hajtás van. Felvert tojással körbekenjük, villával megszurkáljuk és ugyanolyan forró sütőben, mint a hús előkészítésénél, 25 percig sütjük. Kisujjnyi vastagon fölszeletelve, melegen, hidegen egyaránt nagyszerű.


Én még arra gondoltam, hogy talán illene hozzá egy finom almaszósz (receptje a köv. bejegyzésben).

Mézeskalács - az IGAZI


Nagyon régen volt egy Praktika magazinos mézeskalács-receptem, úgy emlékszem, hogy az is jó volt, de elkavartam valahova, így muszáj volt vmi TUTI recept után nézni. Rengeteget találtam, sokat ki is próbáltam, és aztán megmaradt EZ, amit soha semmire le nem cserélnék. Minden évben ebből sütünk a gyerekekkel, sőt az iskolában és az oviban is ezt a receptet használják:). Mivel sokan kérték, hogy küldjem el nekik, úgy gondoltam, hogy inkább felteszem ide!


FINOM KARÁCSONYI MÉZESKALÁCS

Hozzávalók: 1 kg liszt, 30 dkg margarin, 30 dkg cukor, 3 egész tojás, 25 dkg méz, 2kk őrölt gyömbér, 2 kk őrölt szegfűszeg, 1 kk őrölt narancshéj, 2 kk őrölt fahéj, 3 kk szódabikarbóna

A lisztet a szódabikarbónával keverjük össze alaposan; a mézet a fűszerekkel főzzük össze, adjuk hozzá a margarint és hagyjuk az egészet kihűlni. Keverjük a cukrot a felvert tojásokhoz. A szódabikarbónás lisztet + fűszeres mézet + cukros tojást gyúrjuk jól össze, majd éjszakára (természetesen letakarva) tegyük a hűtőbe.

Sütés: lisztezett deszkán (szilikon lapon) nyújtsuk vékonyra, szaggassuk a kívánt formára, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe (nem árt a jobb minőségű sütőpapír, különben ráragadhat) és forró sütőben süssük, míg szép piros nem lesz. Kb. 3-4 perc, de nézzük folyamatosan, mert nagyon-nagyon hamar megsül.

Kis extra: az "üveges" mézeskalácsot úgy készítsük, hogy a kiszaggatott forma közepét egy kisebb formával kivágjuk, sütőpapírra helyezzük (na ide aztán tényleg kell a tuti sütőpapír), beletesszük a tepsibe, és a lyukba durvára tört keménycukorkát teszünk. Ezt is a szokásos módon kell sütni, de miután kivettük a tepsiből, hagyjuk teljesen kihűlni, míg a cukor megszilárdul. Nem jó apróra tört cukorkát használni, mert akkor nagyon habos lesz a cukor és nem lesz szép a végeredmény.

Díszítés: cukormázzal "írjunk rá. A cukormázat 1 tojás fehérjéből felvert kemény habjából és 25 dkg nagyon finom porcukor hozzáadásával készítjük.

2010. december 18., szombat

telefontartók

forrás: http://szin-folt.blogspot.com









Szóval a kockás és az egyszínű anyagot a közepén papírvetexel kell ellátni és a KÖZEPÉN kell ketté vágni. Sajna a rajzokon ez nem egyértelmű.