2011. január 30., vasárnap

Hangatakaró

Kész van Hanga takarójának a kukacolása........nem mondom, hogy egyszerű és könnyű volt, pedig csak kukacoltam.........nem kellett irányt, távolságot tartani, stb. Ki kellett költözzek J-vel és a takaróval az étkezőbe, mert a varrósarkomban nem fértem el. És mégis......belefáradtam rendesen...most már csak a keret hiányzik róla......a héten el is megyek a Kabar utcába azért a zöld anyagért...



2011. január 29., szombat

Varrtam papírra:)

Nem tudom megmagyarázni, de nagyon tetszik ez a papírra varrás. Soha nem csináltam ilyet még, elképzelni nem tudtam, hogy kell..........rengeteg könyvet megnéztem, ábrákat nézegettem, de valahogy hiába láttam, mégsem volt tiszta, hogy is megy ez. aztán most este a maradékos zsákomat kiborítottam, tele van ilyen könnyű, csúszós anyagokkal, amik a szivárvány minden színében pompáznak (ezek is Annától vannak), szóval gondoltam, megnehezítem a dolgomat, és ezekből próbálom ki a papírra varrást.....

Ez lett belőle:

Janome talpak

FIGYELEM, HOSSZÚ BEJEGYZÉS KÖVETKEZIK!!!!!!!!!!!!:)

A Csoki-folt-on olvastam pár bejegyzést a varrógéptalpakról. Nagyon jó volt olvasni/látni, hogy bizonyos talpak mire is használhatók, és úgy gondoltam, hogy az én gépemhez is összeszedem a talpakat, és próbálok a használatával kapcsolatos információkat is írni.

Szóval nekem most egy Janome DC 4100 varrógép segít a varrástudásom elmélyítésében, és meg kell mondjam, megérte RÁ várni.

Tehát akkor a talpakról: el nem tudtam képzelni, hogy mi a frásznak ennyi varrógéptalp.......nyilván meg lehet a normál talppal minden (na jó, szinte mindent) csinálni, talán a többi talp csak megkönnyíti a munkáját az embernek. És ha megkönnyíti, lehet, hogy meg is gyorsítja, ami annak az embernek lehet nagyon fontos, aki így keresi a kenyerét. Vagy nekünk, hobbivarróknak, akik ezáltal talán kicsit gyorsabbak lesznek, kicsit jobban sikerült munkák kerülnek ki a kezünk közül és ez igencsak jót tesz az önbizalmunknak, lelkesedésünknek.

A Janome DC 4100 varrógéphez adott talpak, használatuk

A géphez adott talpakat különböző betűjelekkel látták el, a programok választásakor mindig kiírja a gép, hogy adott program varrásához melyik betűjellel ellátott talpat használjuk


A” cikk-cakk talp, általános varrótalp

C” overlock talp: overedge foot

E” cipzár talp

F” applikáló/hímző talp: rövidebb, így könnyebb „mozogni” vele; átlátszó, hogy láthassuk, mit is varrunk:)

G” vakvarró talp: Ez is Blind Hem Foot-ként szerepel a Janome honlapján, szintén G jelzéssel.


A Csoki-folt szerint: Rengeteg lehetőséget látok még az alkalmazásában. Mivel lehetővé teszi, hogy a tűpozíción is változtassunk, így az árokban haladhat az "eke", de az öltés lehet 2-3 mm-el az árok mellett is. Pontosan lehet vele dolgozni! De akár csipkeszegély felvarrásához, vagy két vatelin réteg összeillesztéséhez is el tudom képzelni............. meg rengeteg más dologhoz!


Akár zikk-cakk öltéssel is dolgozhatunk, vagy más díszítő öltéssel is. Azt gondolom, hogy aki gyakran tűz árokban, rajta vagy mellette, annak nagyon hasznos lehet ez a talp.

P” szabad gépi tűző talp: Darning Foot for free motion embroidery

R” automata gomblyuk talp


A géphez adott AJÁNDÉK varrótalpak (5 db)

G” szalagfelvarró talp: a Janome oldalán a G jelzésű talp az ehhez a szalagfelvarró talphoz hasonló, csak ott ennek a talpnak állítható vaköltés talp a neve – Adjustable Blind Hem Foot; használható vaköltéshez, szegéshez, tűzéshez)

gyöngyfelvarró talp 2mm

gyöngyfelvarró talp 4 mm

H” zsinórozó talp (Cording Foot „H”): zsinórfelvarró talp

F2” quilt talp (Open Toe Satin Stitch Foot F2)

A Janome oldalán található hozzávaló-leírásnál megnéztem az összes talpat, és hát én is kiválasztottam párat még, ami "feltétlenül" kell majd nekem is:

- BINDER FOOT (ferdepánt-felvarró talp): a Varróvilág oldalán (ahol a Janome talpak találhatók): ezt a talpat "Rollnizó apparát"-nak hívják, az előre kiszabott ferdepántot behajtja és felvarrja egy lépésben. Csak egy méret készíthető vele.

- Concealed Foot (rejtett cipzár talp)

- Hemmer foot (szegő talp, felhajtó talp)

És itt van az ADJUSTABLE BLIND HEM FOOT (a varróvilágon ez a talp hólozó/tűző talp néven fut), azaz az állítható vaköltés talp, amit tűzéshez is lehet használni.

Aztán talán később ezeket is beszerzem majd:


- Ditch quilting foot (Janome 1/4 inches szegő talp)

- Gathering foot (ráncoló, összehúzó talp)
- Piping foot (kéder talp)


- Gombfelvarró talp



2011. január 25., kedd

Férfi nadrág

Apának a múltkor szétszakadt a fenekén a gatyája. Az Annától kapott kincsek között volt egy erős vászonnak tűnő anyag, amiből a szakadt gatya szétfejtése, egyenesre vasalása után kiszabtam egy új nadrágnak valót. Kemény fába vágtam a fejszémet, mert cipzárt varrni nem tudok:), úgyhogy ezzel el is mentem Márti barátnőmhöz, akinek itt is köszönöm azt a mérhetetlen türelmet és segítőkészséget, amit irányomban tanúsít, mert mindig mindennel zavarhatom, segít, megmutat, elmagyaráz.............Szóval biztos nem lesz olyan, mintha igazi varrónő készítette volna, de szerintem nem lesz okom panaszra, mert jól oldom meg a dolgot. És hát J4100 is a segítségemre van benne:)))))))))))))

Könyvek

Ma be kellett menni Budapestre ügyintézni, így míg az uram rendezte az ő dolgait, én a Múzeum krt-on a Bookline boltban, antikváriumban nézelődtem, de nem sok sikerrel, mert patchwork könyvek után kutattam, sajnos nem találtam. Pár üzlettel odébb találtam egy "könyvdiszkont"-ot, ahol Szabó Erika - Foltvarrás c. könyve nézett szembe velem, de az üzlet zárva volt. A Magyar utcában is találtam egy ilyen "könyvdiszkont"-ot, ami végre nyitva volt, és ott kemény 1600 forintért megkaptam az előbbi könyvet (kb. 4ezer forint helyett). Nagyon-nagyon alapoktól vannak benne a dolgok, úgyhogy a teljesen kezdőknek is jó.

Azért az abszolút kedvencem a Mesés foltvarrás (Dolányi Anna), ezt is jócskán leakciózva vettem még régen az Alexandránál, és van még egy Perjes Erzsébet könyvem is..

Tervezem még a következő könyvek megvételét:
Dolányi Anna: 100 foltos ötlet - Patchwork
Dolányi Anna: Hasznos könyv foltvarróknak
Dolányi Anna: Folton-folt textilmunkák

meg még egy csomót...........:). Találtam a papírvarrásról is egy amerikai könyvet, azt sem bánnám, hogy angolul van. Nagyon megtetszett ez a papíros dolog, de nem értem:))

2011. január 23., vasárnap

KINCSEK

Van nekem egy jótevő angyalom, aki a minap mondta, hogy hoz nekem otthon feleslegessé vált anyagokat, anyagdarabokat. Hát ezek az anyagdarabok komplett ruhákra elegek, a gyerekeknek olyan csodákat tudok majd belőlük varrni, hogy csak na. Most válogattam szét négy nagy zsák anyagot, pecsvörkhöz is van anyag, Hanga takarójának a hátlapja is megvan, úgyhogy beszegtem gyorsan az anyagokat és mennek a mosásba. Flanell is van, abból Marcinak lesz majd ing. Még kapkodom a levegőt, hogy megtaláljam a szavakat, annyi mindent kaptam.............:). Köszönöm, Anna!!!

Próbálkozásaim....

Persze belevetettem magam a foltvarrás rejtelmeibe, próbálkozom is rendületlenül, töretlen lelkesedéssel....rájöttem, hogy nagyon sok tanulnivalóm van nekem még, de hát az élet hosszú:))))))))

Ez a "szilánkos" még a régi géppel készült, nincs is díszítés rajta, és a keret sem az igazi, de én csináltam és apának tetszik (vagy legalábbis azt mondja).


Hanga takarójából maradt egy blokk, abból ezt hoztam ki, életem első kukacolása........:))))))))

És egy kedves vendégem mondta, hogy meglep egy zsáknyi mindenféle maradék anyaggal, úgyhogy én meg gondoltam egy merészet, és egy kis faliképet csináltam neki. Kukacoltam, ragasztottam, applikáltam, szalagot varrtam a szalagvarró talppal......(szándékosan fehérrel) és ferdepánttal szegtem :



2011. január 21., péntek

Ééééééééés sikerült!

Próbálgattam, ismerkedtem vele, nagyon halk és sokat tud. Így elsőre ennyi. Többit a továbbiakban majd........

2011. január 15., szombat

OTTOBRE MAGAZINOK

Az indexes varrós fórumon feltettem egy kérdést, hogy kinek akad 56-os babarugi szabásmintája, és egy kedves fórumozó társ küldött nekem egy teljes Ottobre magazint beszkennelve........tudtam én, hogy vannak még önzetlen és kedves emberek!!:))))))))))))))

Ezek után úgy fellelkesültem, hogy nekiálltam keresgélni az ebayen, de ott 6 számot 30 dollárért adnak (ami nem lenne gáz annyira), de ehhez még 45 dollár postaköltség jön.......na így már problémás........................................Na sebaj, hátha rámtalál a gugliban egy-két újság azért..nem adom fel...

2011. január 11., kedd

Ananász-virág (Pineapple-blossom)

Igen lelkesen bújom a pecsvörkös oldalakat.........és olyan kincseket találok, hogy csak na....nagyon érdekes a házi textilfestés (a mikrós változat)....de ez az ananász-virág nagyon tetszik:)

Beteszem ide a képeket, step by step-et, amik a következő weboldalról valók: http://quiltville.com/pineappleblossom.shtml












És akkor a méretek egy 9"-os blokkhoz:
- 5 db 3.5"-os világos négyzet a blokk közepéhez
- 2 db sötét/közepes 2"x3.5"-os téglalap
- 4 db sötét/közepes 2"x6.5"-os téglalap
- 2 db sötét/közepes 2"x 9.5"-os téglalap

Cérnák, satöbbik

Elfogytak a varrós cérnáim, úgyhogy elmentem a Flórián melletti kis rövidáru-boltba..........és annyi kincset láttam, hogy nem győztem erős lenni és csak a cérnákra koncentrálni....a normál méretű spulnis cérna 10 db 580 forint volt (összesen!), a fedőzőbe/lockba való cérna darabja pedig 265 forint. Azért vettem kis szaténszalagot.......azt is akciósan ha egy teljes tekercset megvesz az ember, akkor 10 forint/méter áron adja a néni, egy tekercs 50 méter....de annyira cuki a néni, hogy megengedte, hogy ötféle színből válogassam össze az 50 métert:).

Amiket nem vettem, de megcsodáltam, hogy ilyen is kéne majd, meg ilyen is.....és még az is......:
50 m gumi (3 cm széles) 1250 forintért, 200 méter zsinór (kabátba, pólóba, zsákba) 2000 forintért, csipke, biztosítótű, egyéb cérnák, cipzárok................érdemes ellátogatni oda, többen összeállni és úgy megvenni a cuccokat.................

2011. január 9., vasárnap

Hanga takarója


Nagy lelkesedésemben előkotortam az összes maradék anyagomat és nekiláttam a válogatásnak. Egy amerikai foltvarrós újságból, a Quilt magazinból kinéztem egy egyszerű mintát és nekiálltam a vágásnak, összevarrásnak.........ráment az egész napom, és mikor estére a takaró felső részét épp befejeztem volna, a varrógépem bemondta az unalmast............, úgyhogy már nem tudtam befejezni a takarót...........

A feltett képhez képest annyi a változás, hogy 3" méretű négyzetekből szabtam milliót, és hogy a takaró méretét növeljem, az alsó és felső részhez két sor összevarrt négyzetet varrtam (12 db egy sor) és a két oldalsó részéhez 1-1 sor összevarrt négyzetet varrtam (18 db egy sor). Vagyis varrtam volna, mert itt adta meg magát a régi gépem.....azért remélem, hogy meg lehet csinálni, vagy apa tud vmit kezdeni vele, mert nagyon rossz, hogy itt az ihlet és a varráskedv kellős közepén meghal a gépem....

TIRAMISU

A minap akciós volt a Mascarpone, és gondoltam egy merészet: csináljunk tiramisut! Telefonos segítséget kértem, mert Bence (férj) azt mondta, hogy tejszínhabbal van a Mascarpone dúsítva, viszont Keri (Eri "tezsvérem" húga) azt mondta, hogy ő tojássárgáját és felvert tojásfehérjét tesz bele............Na, így igazodjon ki az ember..........de voltak és vannak is ellenérzéseim a nyers tojással kapcsolatban, így jól elfelejtettük a tejszínt megvenni, azért apának utólag még ki kellett mennie:)))))). Hazajöttünk, elővettem guglit, és nekiláttam recepteket keresgélni.......milliót találtam, de egyről sem tudtam, hogy milyen lehet...közben Bence emlegette Gordon Ramsay-t, úgyhogy így már bíztatóbb volt a keresési eredmény is. Végül a következő receptet készítettem el, és azt hiszem, hogy nem is fogok másképpen próbálkozni vele, mert ez így volt tökéletes (fő a szerénység)........de tényleg, annyira finom volt, hogy a gyerekek sem győzték enni:).

Íme akkor a receptje (én dupla adagot csináltam egyből)

Hozzávalók:

25 dkg mascarpone
1 kk vaníliakivonat
3 ek konyak (én sütőrumot használtam)
150 ml erős kávé kihűlve (a gyerekek miatt gyengébb kávét csináltam)
150 ml tejszín
4 ek cukor
16 db babapiskóta

5 dkg étcsoki reszelve a tálaláshoz (én cukrozatlan kakaóporral szórtam meg)

1. A mascarponét elkeverjük a konyakkal, a vaníliakivonattal és 50 ml kávéval.
2. A tejszínt a cukorral felverjük, ha kész, hozzákeverjük a mascarponés kutyulékhoz.
3. Fogunk egy mélyebb tálat, vagy poharakat, ha egyesével akarjuk tálalni a tiramisut. A maradék 1 dl kávéban egyesével megforgatjuk a babapiskótát, a pohár/tál aljára helyezzük, szorosan egymás mellé őket, rákanalazunk egy adag krémet, aztán megint jöhet egy sor kávéban áztatott babapiskóta, megint krém, egészen a tál tetejéig. A lényeg, hogy a tetején krém legyen. Hűtőbe tesszük minimum 4 órára, majd tálaláskor kakaóport szórunk a tetejére.


(Fotó ugyan készült a tiramisuról, de annyira rosszul sikerült, hogy nem teszem fel inkább...)

2011. január 7., péntek

Sajt-saga

Ez a sajtkészítés nagyon bejön nálunk......folyton tökéletesítem a sajtunkat...most tartok ott, hogy már tudtam hengert formázni belőle és már olyan keménységű lett, hogy reszelhető sajtot kaptam, ami nem mállik....

Az még eszünkbe jutott, hogy esetleg paraffinba lehetne mártani az éjszakányi csöpögtetés után, és úgy érlelni, hogy akkor mi lesz a sajttal.

2011. január 6., csütörtök

Retromummy

Corrie Ausztráliában él, és csodálatos családja van......4 gyerek mellett annyi mindenre jut ideje, hogy már-már irigylésre méltó. És fantasztikus dolgok kerülnek ki a keze alól. Mindig van valami játék a blogjában...most kommentelni kell az ő írását és lehet nyerni kincset...Hogy pontosan mit is? Nézzétek meg: http://retromummy.blogspot.com/2011/01/giveaway-for-january.html

2011. január 4., kedd

Ajándék párna

Ezt a párnát ajándékba készítettem Valakinek, remélem, hogy tetszeni fog neki! :) Levehető, mosható a huzat.

eleje:

hátulja:

Túrós batyu


Ez a túrós batyu úgy született, hogy a napokban, mikor próbálkoztam a házi sajttal és a sárga túróval, eszembe jutott, hogy van több doboz pár napja (nem sok, csak 2-3 ) lejárt light joghurtom és némi megmaradt tejfölöm is......Fogtam egy edényt és összeöntöttem az egészet és egyszerűen csak felforraltam, hagytam kicsit forrni még, mikor szétválasztódotit és aztán szűrőbe tett tiszta konyharuhába öntöttem, hagytam lecsöpögni. Kb. 3 órát lógott edény felett a hűvös előszobában és kész is volt a házi túró:)!

Kb. 17 deka túró maradt a gyerekek nassolgatása után, amihez hozzátettem még 2-3 evőkanál cukrot, 1 tasak vaníliás cukrot, belereszeltem egy citrom héját, hozzáadtam egy egész tojást, 3 evőkanál búzadarát, egy evőkanál tejfölt és egy marék mazsolát (de szerintem ez kiváltható egyéb aszalt gyümölccsel is - bár a mazsola a tuti......). Az egészet beletettem az anyuék Jézuskájától kapott robotgép keverőrészébe és jó alaposan átkevertem, pillanatok alatt megvoltam vele.

1 doboz fagyasztott leveles tésztát kiengedtem, a lapokat félbevágtam, és a kis négyzetekbe beletettem a tölteléket, és felvert tojással kenegettem meg a sarkokat, hogy a felhajtáskor ne csússzon szét. Betettem az előmelegített sütőbe, kb. 180 fokon sütöttem, míg szép piros nem lett. Rácson hagytam hűlni és porcukorral szórtam meg a tetejét. Egy szempillantás alatt elfogyott.......:))