2011. március 29., kedd

Övtáska képekben

Nagyon elirigyeltem a sok szép övtáskát, amiket itt-ott láttam blogokon. Mind nagyon szép volt, így hát én is szerettem volna magamnak.

Ennek a mintáját egy kínai oldalon találtam, elég homályos volt, de valahogy mégis lerajzolgattam, úgy ahogy a méretek is stimmelnek, de azért pár dolgot variáltam rajta és ez sült ki belőle (még nincs a heveder belevarrva, és csat sincs hozzá, a cipzár is csak fércelve van):





2011. március 27., vasárnap

Övtáska

Miután megcsináltam a szütyőt, és annyira nem tetszett, gondolatban már hamar átváltottam az övtáskára - az legalább vízszintesen hosszúkás.....és ahogy ötlet után kutattam a neten, olyan szépeket találtam, hogy már azon gondolkodtam, hogy milyeneket is kéne gyártani......na nem nagy tételben, csak magamnak és esetleg ajándékba egy-egy gyereknek, családtagnak, stb. Érdekes módon szabásmintát szinte nem találtam, csak már kész modelleket. Pontosabban egy szabásmintát találtam, ami elég homály, de nagyjából levettem azért a méreteket és rajzolgattam, vágtam, varrtam, próbálom tökéletesíteni játszósanyagból, hogy majd élesben ne legyen (annyi) probléma...

Azért lenne kedves Olvasóim hozzátok egy kérésem: ha van övtáska szabásmintátok, és megosztanátok velem, akkor írjatok egy üzenetet nekem! Köszönöm előre is:).

2011. március 24., csütörtök

Én is sodortam zsinórt:)

Csokifolték alapján én is nekiálltam a zsinórsodrásnak......ugyan még csak halványan sejlik bennem, hogy mire is fogom használni, annyira mókásnak találtam a robotgéppel való sodrást, hogy muszáj volt kipróbáljam:). És miután kipróbáltam, azt kell mondjam, hogy ez valami csodaötlet volt tőled, Ági!
Az én drága nagymamámtól kb. ezer éve kaptam még egy nejlonzacskónyi, hímzéshez felszabott fényes, "perla" hímzőfonalat, amit folyton csak pakolgattam a szekrényemben, de ki sosem dobtam volna. Na, most elővettem őket és csak sodortam, sodortam........még apa is segített. Most kicsit abbahagytam, mert varrni is szeretnék, már kb. ki is találtam, hogy mit: a biciklizéshez szeretnék egy olyan táskácskát (szütyőt), amit keresztbe tudok tenni magamon, de csak a pénztárcám, telefonom és a kulcsom fér bele.......és nem lóg/lifeg szanaszét, miközben bringázunk. Ehhez szeretném valahogy felhasználni a most sodort zsinórokat is:).

A halom Perla:


és a zsinórkáim:


a sárga zsinór egy teljes motringból készült, előtte kb. egy órán át bogóztam a görcsöket...........és ami a legfontosabb: apa segített a tekerésben:)

2011. március 20., vasárnap

ez+az

Gondoltam, hogy rendet rakok az anyagos dobozkáimban, és a különböző kincsekből készítek délután valamit...................................rám fér a varrogatás, mert egész nap főztem, takarítottam és már hiányom van varrás, kreatívkodás terén.

Zakó:( 2.

Szomorú vagyok, mert nem akar sikerülni ez a zakózseb......most ott tartok - és ilyet tényleg nem gyakran csinálok -, hogy feladom. Nem lesz zakója Marcinak. Bár még egy dolgot megpróbálok.......de ha az sem sikerül, akkor annyi. Talán nem is fontos, hogy legyen zsebe annak a zakónak, egy kisfiú úgysem tesz bele semmit.........azt hiszem, nagyon óvatosan kibontom azokat a zsebpántokat, és valami álzsebet csinálok...............hát..................majd meglátjuk.....:)

2011. március 12., szombat

Zakó:(

Úgy néztem, hogy a nadrág maradékából ki tudom hozni a zakót. Rosszul néztem:(. Már az eleje alátétet is pecsvörköztem, a zsebet is bélésanyagból csináltam, de gallért és háta-alátétet már nem tudok kiszabni. Most már csak abban bízok, hogy ha egy darabka maradék anyaggal elmegyek a Kabar utcába, akkor Borika néni tud nekem segíteni - ha nem is ilyen, de ehhez nagyon hasonló anyaga akad. Hát ez van. Most mire meg tudtam csinálni a zsebet, jön az újabb akadály. Szorítsatok, hogy tudjak szerezni ilyen (vagy nagyon hasonló) anyagot!

Fat Quarter Shop



Most találtam ezt az oldal, az oldal alján található olyan, hogy Free Quilt Patterns - érdemes megnézni!

2011. március 11., péntek

Zseb

Zsebet kéne varrjak Marci tervezett zakójához. Jelenleg úgy érzem, hogy nem nagyon lesz belőle semmi, mert ugyan "A szabás-varrás abc-je" c. könvben részletesen le van írva a hogyanja, valahogy mégsem értem. Persze nem akarom ilyen könnyen feladni, így figyelembe véve az a híres mondatot, hogy gugli a barátom, nekiálltam a keresésnek..........találtam is a burda oldalán részletesnek tűnő leírást.

2011. március 5., szombat

Tündérkeresztruhák:)



Van nekem két tündérkeresztgyerekem:)))))))))))))): Dani és Rozi. Nekik varrtam ezeket a cuki kis farmercuccokat :).






2011. március 4., péntek

Táska-projekt lépésről lépésre

Van egy halom újságom, amiben mindenféle apróságok, táskák vannak - ráadásul szebbnél szebbek, nem lehet szinte választani közülük. Végül csak sikerült, ez lett a kiszemeltem:



Azért változtattam rajta sokat, nem csináltam meg rá a virágos rátétet, nagyobb lett a táska is, hogy mondjuk egy könyv is beleférjen akár, ezért a pántja is hosszabb lett. A szabásminta kinyomtatva nem volt túl jó, de azért a lényeget láttam. Én az eredetinél nagyobbra szerettem volna a táskát készíteni, roppant kreatívan a magassága a táskának (varrásráhagyással) megegyezik a vasalódeszka szélességével:), ez volt az alap és ehhez igazítottam minden további méretet.

Na és akkor a step by step:

1. kiszabtam a farmer anyagot, berajzoltam az alján kivágandó négyzetet, és bár nem kellett volna, levágtam a felső csücskeit (ráért volna ezt is a steppelés után).
2. Kiszabtam a bélésanyagot is, és a flízből is a megfelelő méretet. Amennyiben a táska belsejébe szeretnénk kis zsebecskét (márpedig miért ne szeretnénk, hisz jó az a telefonnak, egyéb apróságoknak), azt ajánlatos a bélés összevarrása előtt kiszabni, tisztázni és felvarrni - én ezt az összevarrt bélésbe varázsoltam bele, nem volt egyszerű móka....

3. A Janome távtartójának a segítségével megsteppeltem a farmert.

4. A steppelés után kivágtam az alja csücsköket.
5. Kijelöltem, hogy hova is szeretném a táska hátoldalára tervezett cipzáros zsebet tenni. A cipzár méretétől kb. 5 centivel nagyobb téglalapot vágtam ki, és rágombostűztem a táskaanyagra. Pontosan bejelöltem rajta, hogy hol lesz a cipzár, hol kell a varrásnak majd lennie és szépen téglalap formában levarrtam. A varrás közepén, a két szélétől kb. 1-1.5 cm-re felvágtam, majd a csücskök felé is óvatosan bemetszettem, és kifordítottam (vagyis belülre fordítottam a rávarrt anyagot, így lett szép, szegett széle a cipzárnak. Ajánlott ezt az anyagdarabot színével szembe fordítva felvarrni:)))))))))))) - én nem így tettem, bár nem látszik, úgyhogy végül is nem baj, ha nem úgy sikerül:))). Kifordítás után szépen le lehet vasalni, hogy szép sima legyen.
6. A cipzárt a keletkezett rés alá helyezni, rátűzni/ráfércelni, majd belevarrni. (Erről elfelejtettem fotót készíteni).

7. Két zseblapot kiszabni: egy kisebbet és egy nagyobbat. Mindkettő felső részét behajtani, a kisebbet a cipzár aljára varrni, a nagyobbat a cipzár tetejére. A zsebeket oldalt összevarrni, lehet tisztázni is, ha hozzáférünk a lock-kal.

Hogy igazán szép legyen, a legjobb ezt az egészet egy lépésben megcsinálni, mert akkor kívülről is csak egy varrásnyom van, én még nem tudtam úgy megcsinálni, így kettő varráscsík látszik.

8. Miután a zseblapot bevarrtam, a táska külső részét összevarrtam.


9. Összevarrtam a bélést is, de aztán eszembe jutott, hogy nem csináltam meg a zsebet, így azt is belevarrtam - utólag:)


10. A felső szélekre pántot varrtam. Nem kellett a ferdepánt, mert egyenes volt a szél. A pántokra felvarrtam egy régi, szakadt táskámból (nem dobtam ki, mert jó lesz még az valamire - és lám, tényleg így lett) kifejtett, hibátlan cipzárt, ami méretre pont megfelelt az új táskámhoz.


11. A kis fülecskéket, amikbe aztán majd a pánt kerül rávarrtam. Na ez volt az egész táskavarrás legmacerásabb része, mert olyan nehezen tudtam a géppel megcsinálni, nehezen fértem - de azért sikerült.


a fülecske felvarrva:



12. a pántot a megfelelő méretűre (hosszúság, szélesség) kiszabtam, összevarrtam, kifordítottam és belevarrtam a fülecskébe.

És íme a kész táskám:



Végre nekem is van már táskám:))))))

Délután nekiveselkedtem és kinéztem egy kínai újságból egy táskát, kicsit nagyítottam rajta, megtűztem (tkp. csak steppeltem), kiszabtam, megvarrtam:). Azért nem volt ez ennyire egyszerű elsőre, bélést is varrtam, és egy külső cipzáros zsebet is:). Igyekeztem lépésről-lépésre fotókat gyártani, holnap felteszem őket némi szöveg kíséretében. Most megyek eldőlök aludni, reggel megyek dolgozóba..........

2011. március 3., csütörtök

Kincsek 2.


Megint jártam a Flóriánnál levő rövidáru boltban:).......nem csak az eladónéni, Magdika roppant segítőkész, hanem a főnökasszonnyal is lehet alkudozni.........15 Ft/m áron sikerült a ferdepántot megvegyem - igaz, hogy 50 métert vettem (kéretik a hangos nevetést mellőzni, csak halkan kuncogni), és vettem még felvarrható zsinórokat, szalagokat, stb. Az eladónéni először azt mondta, ha 132 métert veszek, akkor adja 60 helyett 15 forintért.......én megkérdeztem a főnökasszonyt, hogy lehet-e alkudozni, hogy csak mondjuk 50 métert vennék (még az is rengeteg - bár ha úgy vesszük, és miért ne vennénk, akkor 6 színből az 50 méter már nem is olyan sok........................), mennyiért adná. Irtó sok pénzt itt lehet ám hagyni, de én mindig úgy csinálom, hogy csak apránként vásárolok, és akkor így többször tudok örülni a kincsecskéknek.

Cross Stitch


Amikor még volt időm a keresztszemesre..........................................bár mondjuk már nem férne el sok helyen kép, mert jó sokat csináltam régen (magasságmérőt, adventi kalendáriumot, sok faliképet, stb.).


2011. március 1., kedd

Tavasz???????????

Ha a naptárt nézzük, tavasz van a dátum szerint.......de ilyen randa tavaszi napot én még nem láttam, hideg van és nincs is kedve az embernek kimenni sem az utcára sem.....én is csak itt üldögélek és nézek egy aranyos sorozatot (ma szabadnapom van), Pretty Little Liars a címe. közben a Mensa Hungarica iq tesztjét töltögetem. Vagyis a próbatesztet, de igazából nincs okom panaszra, nagyon jól sikerült:))))))))) - jóval átlag feletti...........na jó, azért zseni nem vagyok, de jó érzés ilyen jó eredményt a magaménak tudni.

Lassan jönnek már azért a tavaszi ünnepek, aminek alkalmából a gyerekeknek is ki kellene öltözni ünneplőbe, úgyhogy kéne nekik varrjak ünneplő nadrágot, szoknyát..............kéne Hanga takarójához is abból a zöld anyagból venni, hogy a keretet megcsináljam végre..........kéne farmernadrágot varrni a gyerekeknek................hát, ahogy elnézem, jó sok dolgot kéne...........:))))))))))))))))))))))). Na megyek, összeszedem magam, kicsit rendet rakok, aztán keresek szabásmintát a szoknyához.............az anyag már megvan az ünneplős öltözékekhez...Annától:).