2014. február 28., péntek

Kefires kifli

Imádjuk a kifliket. Bármilyen formájúan. Dagadtan, vékonyan, görbén....mindegy, hogy milyen:). Úgyhogy ma Limara aludtejes kiflijére esett a választásom. Aludttej helyett kefirt használtam, és csak alaposan bespricceltem vízzel, mielőtt a sütőbe kerültek volna, egyébként nem változtattam semmit:).




Kovász:
  • 2 dl víz
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 dkg friss élesztő
Tészta:
  • az összes kovász
  • 2 tk. só
  • 40 dkg finomliszt
  • kb. 2 dl kefir
  • 5 dkg puha vaj
  • + 2 dkg olvasztott vaj

Kenyérsütőgép üstjébe mérjük a kovász hozzávalóit és alaposan összedolgoztatjuk (kb. 5 perc), majd kikapcsoljuk a gépet és 4-5 órán keresztül magára hagyjuk a kovászt.
Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, a 2 dkg olvasztott vaj kivételével, az aludttejből visszatartunk egy keveset, csak szükség szerint adagoljuk a tésztához.A kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát kell készítenünk.
Amikor a dagasztás kész a tésztát kelesztőtálba tesszük, letakarjuk és 35-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Finoman meghintjük liszttel a deszkát (szilikonlapot) és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. 10 egyforma darabba vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket és egy ruhával letakarjuk. 10-15 percig pihenni hagyjuk.
A megkelt kis cipókból először egyesével kb. 20 cm átmérőjű körlapot nyújtunk, ezután egy irányban folytatjuk a nyújtást, hogy ovális formát kapjunk. Olyan vékonyra nyújtjuk, amilyen vékonyra csak tudjuk. Az olvasztott, de nem meleg vajjal vékonyan megkenjük (ettől lesz letekerős), majd feltekerjük a kifliket. meghajlítjuk és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
A megformázott kifliket letakarjuk és kb. 30 percig kelni hagyjuk.
Amíg a kiflik kelnek a sütőt előmelegítjük 200 fokra, a megkelt kifliket a forró sütőbe toljuk, előtte alaposan megspricceljük vízzel.

A kiflik sütési ideje kb. 20-25 perc, ha kész, rácsra szedjük őket és kihűtjük.

2014. február 27., csütörtök

Fahéjas-kakaós rózsa


Még mindig a török péksütis oldalakat bújom...és köztük találtam erre a csodára :). Miután túltettem magam a fordítási nehézségeken, kicsit ezt a receptet is megvariáltam és megszületett ez a szépség...........és ha a sütés közbeni illatát le lehetne írni............nem is tudom, mit mondhatnék....muszáj kipróbálnotok!!!

Hozzávalók:
- 400 gr liszt
- 1 tk cukor
- fél tk só
- 120 gr meleg tej + még kb. 1 dl
- 17 gr friss élesztő
- 3 evőkanál olvasztott vaj
- 2 normális méretű tojás sárgája

a töltelékhez:
- pár evőkanálnyi lágy vaj
- cukrozott fahéj+kakaó

a locsoláshoz:
kb. 2 dl forró tej, belekeverve 2 tasak vaníliás cukor


Elkészítés:
A 120 gr meleg tejben egy kis cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd öntsük a liszttel, sóval, 3 evőkanál olvasztott vajjal, a tojássárgákkal és még nagyjából 1dl tejjel a dagasztógép üstjébe és készítsük el (vagyis a gép) a tésztát. Tegyük kelesztő tálba és hagyjuk megkelni. Miután megkelt 5 db kb. 14 dekás gombócot gömbölyítsünk, fedjük le konyharuhával és hagyjuk kicsit pihenni. Ezután egyenként nyújtsuk ki kb. 25-30 cm hosszú téglalap formára (vagy ovális, ahogy sikerül), kenjük meg a vajjal, szórjuk meg a fahéjas v. kakaós cukorral és tekerjük fel, mint egy bejglit. A kis kígyócskákat hosszában vágjuk félbe, és a két felet csavarjuk össze, majd kerekítsünk belőle egy rózsát, vagy akár karikát, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, fedjük le konyharuhával, kb. fél órát pihentessük ismét. 180 fokra melegítsük elő a sütőt és mielőtt betesszük a tepsit, a maradék olvasztott vajat csepegtessük a rózsácskákra.... Süssük szépre, nekem ez nagyjából 30-40 perc volt, nem emlékszem pontosan, de ezt úgyis látni fogjuk a színéről. Kb. félidőben még meglocsoljuk finoman 2 deci forró tejjel (amiben 2 tasak vaníliáscukrot elkevertünk), és visszatoljuk a sütőbe, ha kell, fordítsunk a tepsin, és vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Ha úgy látjuk, hogy kész, vegyük ki, tegyük rácsra és még melegen szórjuk meg bőven porcukorral. És aztán lehet bezsebelni az elismerő szavakat, mert tényleg isteni lett!!! :)

 

a recept forrása: http://www.tarifsepeti.com/hamur-isleri/tarcinli-celenk-corek-tarifi-2493.html

Kelt tészták formázási lehetőségei :)

Keresgélem én ezeket a török kenyérféléket, péksütiket....közben rátaláltam egy olyan oldalra is, ahol nagyon sok ötletet adnak a kelt tészták formázásához! Jópárat láttam már itthon is, sőt, én is kipróbáltam már némelyiket. Most bemásolom ide is, hátha kedvet kap valaki hozzá. :) Jó nézegetést!

http://www.rumma.org/sizin-icin-sectiklerim/degisik-sekilli-hamur-modelleri.html

2014. február 25., kedd

Krumplis-Cheddar sajtos lepényke újhagymával



Az elmúlt két napban a török pékáruk felé terelődött a figyelmem...hajnalig keresgéltem képek alapján, majd fordítgattam és mentettem le a nekem tetsző recepteket. Köztük találtam ezt a kis krumplis lepényt is, ami nagyon megtetszett:). Persze a megadott mennyiség nekünk kevés, így kicsit átvariáltam az eredeti mennyiségeket és így jött ki az én lepénykém.

Hozzávalók:
kb. 1 kg megfőtt, kihűlt és lereszelt krumpli
10 dkg CHEDDAR sajt lereszelve
egy jó nagy adag újhagyma apróra vágva
2 felvert tojás
kb. 16 púpozott evőkanál liszt


Ezekből összegyurmázom a tésztát, akár a dagasztógépet is segítségül hívhatom e művelethez. Kanállal kis halmokat szedek ki, olajba teszem, ellapítom és kisütöm mindkét felét, lecsöpögtetem és tejföllel tálalom:).


 
 

Török zsemle (Acma) 2.


Azért csak kettes számú, mert az a RECEPTEM, ami alapján tavaly májusban egy meseszép török zsemlét csináltam, jelenleg nem fellelhető különböző honlap-problémák miatt a régi oldalamon :(. Így hát vad kutatómunkába fogtam tegnap éjjel, és egy csomó finom török péksüti mellett ráakadtam erre a zsemle receptre is, ami szinte megközelíti az 1-es számút, de a tésztája kicsit más ízű...talán a több olajtól...vagy a meleg tejtől...nem is tudom, mindenesetre a formázás nem ment úgy, ahogy ANNÁL, de szerintem klassz tízóraik lesznek holnap belőlük...:).

És akkor a hozzávalók és az elkészítés:

1 csésze meleg tej
1
csésze víz
1
csésze (repce)olaj
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
2.5 dkg friss élesztő
és annyi liszt, amennyit felvesz és szép, ruganyos tésztát kapunk, miután a dagasztógép jól végezte a dolgát. Én lemértem ezt "amennyit felvesz" mennyiséget, nálam ez 70 dkg volt. A csészékbe pedig kb. 2-2,5 dl tej/víz/olaj került. Szóval a dagasztógépbe tesszük az összes hozzávalót és megdagasztatjuk a masinával, tálba tesszük és langyos helyen kelni hagyjuk. Miután megkelt, kb. 10 dekás gombóckákat formázunk, letakarva 5-10 percig állni hagyjuk. Ezután kézzel kilapogatjuk vékonyra, ovális formára, megkenjük a felolvasztott vajjal (amibe kicsi olívaolajat csurgattunk), feltekerjük, mint a bejglit és koszorút formálunk belőle. Orrán-száján folyni fog a vaj belőle, de mi ezzel ne foglalkozunk, max. csak annyira, hogy a ruhánk ne legyen olyan....A kis koszorúkat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, fedjük le tiszta konyharuhával és 20-30 percet pihentessük. Előmelegített sütőben (kb. 200-220 fok) nagyjából 20-25 percig sütjük (kinek milyen a sütője, és mennyire pirosan szereti); rácsra tesszük, hagyjuk kihűlni és finom szendvicseket készítünk belőle.:)




2014. február 23., vasárnap

Burgonyás-rozsos kenyérkém


Volt egy kis maradék főtt krumplim. Az öregtésztás kenyerem receptjét kicsit megvariáltam, és így született ez a kenyér. :) Kerek jénaiba tettem sülni, a Zepter fém tállal takartam be, de még így is túlnőtte magát a cipócska.


Hozzávalók:
30 dkg öregtészta
30 dkg kenyérliszt
10 dkg rozsliszt
1 közepes krumpli lereszelve
1 dkg élesztő
2 tk só
2 ek olaj (vagy zsír)
kb. 2-3 dl víz

A kenyér készítésének a menete a szokásos, de ha akarjuk kicsit lehet variálni. A második kelesztés alkalmával én kosárba tettem, konyharuhába...és így borítottam bele a kerek, papírral bélelt jénaiba a cipócskát.







Erdélyi darázsfészek



Az, ami erről a sütiről az emlékeimben él, az szinte elmondhatatlan, mert AZT érezni kell! A nagymamám csinált nekünk sokszor ilyen sütit, amikor náluk voltunk. Ez elég sokszor fordult elő úgy 30 évvel ezelőtt :D :D, de az íze, illata még mindig itt volt a számban, orromban, viszont hiába keresgéltem, nem találtam meg azt a receptet, ami visszaadta volna az emlékeket. Aztán az egyik kedves vendégem leírt egyet, amit kiegészítettem, kicsit megvariáltam és megszületett a RECEPT, ami gyakorlatilag teljesen olyan, mint a mama sütije. Süssétek TI is meg és arassátok le érte a babérokat, isteni finom!!!!! Bármikor jó vacsira, de akár másnap tízóraira is gyereknek és felnőttnek egyaránt.

Hozzávalók:
- 2,5 dkg FRISS élesztő
- 2 dl tej
- pici cukor
 Ezeket elkeverjük és felfuttatjuk.

A tésztához:
- a 2 dl tejben felfuttatott élesztő +
- 50 dkg liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 5 db tojássárgája
- picike só

A cukros vajhoz:
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg vaj

A megkenéshez:
- 1 db felvert tojás

A locsoláshoz:
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tej


Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl tejben felfuttatjuk egy csipet cukorral. A lisztet, a citromhéjat, a tojássárgákat és egy csipet sót a dagasztógép üstjébe tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és tésztát gyúrunk belőle. (Előfordulhat, hogy igényel még némi tejet...) Letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük.

Közben a vajat a porcukorral habosra keverjük. A megkelt tésztát kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, megkenjük a cukros vajjal, és feltekerjük, mint a bejglit. 1-2 ujjnyi széles darabokra vágjuk (nekem 18 lett), és a vágott felükkel egy kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk nem túl messzi egymástól. Letakarjuk, és még fél órát kelni hagyjuk.

Kenjük meg a csigákat a felvert tojással, és forró, előmelegített sütőben (én kb. 200-220 fokon sütöttem hagyományos, gázsütőben) 20 percig sütjük, aztán kivesszük és 2 dl forró, vanílás cukros tejjel megöntözzük a félig megsült csigákat. (Az sem baj, ha nem 2 dl cukros tejjel öntjük nyakon, hanem többel, annál szaftosabb lesz :). )

Tegyük vissza a sütőbe és még 20 percig, vagy amíg meg nem pirul szépen (vagy jól megsül, ki hogy szereti). Ha elkészült, akkor még melegen szórjuk meg vaníliás cukorral és szedjük rácsra...ha már nem olyan forró, akkor tuti befaljuk, mert annyira finom :). A fogyókúrát ilyenkor el kell felejteni :D :D .

2014. február 17., hétfő

Narancslekvár


Tavaly készült először ez a lekvár, akkor még csak tesztelés céljából...Mondanom sem kell, hogy idén már dupla mennyiséget csináltam. A receptet Limaránál láttam, kicsit változtattam rajta (csökkentettem a cukormennyiséget).

Hozzávalók:
narancs, citrom és cukor

Elkészítés:
A narancsokat a zöldségpucolóval meghámozzuk vékonyan, a héjat zsülienre vágva félretesszük. A narancsról a fehér részt lepucoljuk és kihajítjuk egy jól irányzott mozdulattal a kukába...vagy a komposztra..., majd a gyümölcsöt felkarikázzuk, kockázzuk, kinek hogy tetszik. Nekem így a narancs és a héj együtt 2.3 kg lett. Ehhez a mennyiséghez 2 citromot szintén meghámoztam, héjat felcsíkoztam, gyümölcsöt felkockáztam, narancshoz adtam. 2.3 kg vízzel felöntöttem az egészet és még két citrom levét hozzáfacsartam. Letakartam (én speciel fedőt tettem rá), és egy napig állni hagytam. 


2. napon felforraltam és 20-30 percig főztem, majd hagytam kihűlni. 3. napon 3 kg cukrot adtam hozzá, és elkezdtem az egészet főzni. Addig rotyogott, míg szép, borostyánszínű és áttetsző lett, és még egy kis porzselatint is kevertem hozzá a biztonság kedvéért....(Az eredeti recept szerint annyi cukrot kellett volna hozzátenni, mint amennyi a narancs és a víz súlya együtt....de úgy éreztem, hogy a 4.6 kiló cukor erős túlzás lett volna...így elég édes.) Szóval, mikor kész lett, üvegekbe töltöttem, lezártam fedővel, fejreállítottam öt percre (vagy kicsit többre...) és aztán ment a dunsztba, ahol hagytam kihűlni...(ööö...még mindig ott van...ki kéne azért már onnan szedni). Édes és kesernyés íze van, nekem nagyon ízlik; aki kóstolta, annak is :).






2014. február 15., szombat

Herőce (csöröge, forgácsfánk...kinek hogy tetszik)

A csörögét a másik mamám sütötte nekünk, sosem tudott eleget csinálni, mert mindig azonnal elpusztítottuk az összeset....:)))


Hozzávalók:
kb. 4 dl liszt, 3 tojás sárgája, csipet só, kis rumaroma és annyi tejszín, hogy szépen nyújtható tésztát kapjunk. Picit kell csak pihentetni, aztán nagyon vékonyra nyújtani, derelyevágóval bemetszeni és forró, bő olajban kisütni , jóóóóóóól megszórni porcukorral és megenni :))







2014. február 13., csütörtök

Az én kenyérkém

Visszaszoktam mostanában arra, hogy öregtésztát készítsek a kenyereimhez. Én nem tudom tudományosan megmagyarázni, hogy miért jó ez, de sokkal jobb lesz a kenyér, mint amikor csak élesztővel készül...az is sokat számít még szerintem, hogy villanysütőben sül...


Az öregtészta készítése: mérjünk a dagasztógép üstjébe 50 dkg lisztet, kb. 3 dl vizet és 4 gramm élesztőt. Hagyjuk, hogy a gép kidolgozza a tésztát, aztán az egészet tegyük át egy fedeles, nagyméretű dobozkába és hagyjuk a konyhapulton legalább fél napra...(14-16 óra), aztán gyúrjuk kissé át, tegyük vissza a dobozba, dobozt a hűtőbe és innen használhatjuk a kenyerünkhöz majd. Ez a mennyiség kb. 3 kenyérhez elegendő.

Az én kenyérkém receptje:
25-30 dkg öregtészta
35 dkg liszt (kenyérliszt)
1 dkg élesztő
kb. 2 dl víz
2 ek olaj (vagy zsír is jó ám...)
2 tk só

A hozzávalókat a dagasztógéppel kidolgoztatjuk, kelesztőtálba tesszük és (milyen meglepő :D), kelni hagyjuk. Félidőben kicsit átgyúrhatjuk. Ha megkelt, megformázzuk, beletesszük a sütőedénybe és letakarva még kb. 30-40 percig kelni hagyjuk (ha fedeles sütőedényben sütjük, akkor a fedelet bespriccelhetjük vízzel). A sütés előtt öt-tíz perccel bevágjuk a kenyér tetejét, fedelet visszatesszük és 230 fokra beállított sütőbe tesszük sülni (nem muszáj előmelegíteni - a villanyt legalábbis én nem melegítem elő). Nagyjából 20 perc után kicsit csökkenthetjük a hőmérsékletet, és összesen kb. 40-45 perc után levehetjük a fedelét a sütőedénynek, de vigyázzunk, mert irtó forró tud lenni a gőz....és visszatesszük még kb. 10-15 percre, amíg szépen megpirul a teteje, és kicsit vastagodik a héja. Ha kivettük, akkor tegyük rácsra, hideg vízzel spricceljük meg és várjuk, hallgassuk, ahogy repedezik, cserepesedik...





2014. február 6., csütörtök

Tízórai holnapra (Virágzsemle)

Sima fehérkenyér tésztájából készült úgy, hogy kis körlapokat nyújtottam a gombikból, majd megöltöttem kolbásszal és sajttal, rátettem egy másik lapot, nyolc helyen bemetszettem és kettesével kifordítgattam a vágásokat. Megkentem a tetejüket tojással és kisütöttem :)).