2014. április 29., kedd

Megint tesztelni fogok...

...szintén 20 Kanálkával együtt. A KataFakanala fb oldal és a dr. Steinberger jóvoltából a teszt tárgya pedig a dr. Steinberger gyümölcs- ill. zöldséglevek lesznek, de hogy pontosan mi lesz a menete majd, azt még nem tudom :).

kiegészítés (május 1.):
Tegnap megérkeztek a levek. Az én csomagomban öt 750 ml gyümölcslé volt, méghozzá a következők:

C-vitaminban gazdag BIO FEKETERIBIZLI NEKTÁR     Bio Feketeribizli Nektár
 Kitűnő C-vitamin forrás! A feketeribizli íze zamatos, frissítő. A C-vitaminon kívül még számos más vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Kedvező gyümölcssav tartalma megvédi a C-vitamint az oxidációtól.A Feketeribizli Nektárból napi egy-két deci javasolt. Fogyasztása elősegíti a jó közérzetet, különösen a téli időszakban.

BIO MEGGY NEKTÁR   Bio Meggy Nektár
Élvezze  ezt a magas gyümölcstartalmú, különlegesen jóízű, minden tekintetben nemes nektár-kompozíciót, amely a legzamatosabb meggyfélékből készül. Régi tapasztalat, hogy a meggy leve kiváló szomjoltó, ugyanakkor energiaforrás. Sportolóknak is ajánljuk.
A meggyfélék nagyon érzékeny gyümölcsök, amelyek aromájukat csak a fán érlelik és a begyűjtés után gyorsan elveszítik. Szerződéses termelőink biztosítják, hogy a gyümölcsöket a legoptimálisabb időpontban szedik le, utána azonnal préselésre, majd letöltésre kerülnek.


Multivitaminos gyümölcslé MULTI FIT    Multi-Fit
100%-os direktlé (nem koncentrátumból ), amely 11-féle gondosan összeválogatott gyümölcs nyersen préselt levéből készül, 10 vitaminnal és az A-vitamin provitaminjával dúsítva. Már napi egy pohár elfogyasztása biztosítja a napi szükségletet ezekből a fontos vitaminokból. Nem tartalmaz hozzáadott cukrot, íze mégis finom.


Minimum 70% gyümölcstartalommal BIO SZEDER NEKTÁR   Bio Szeder Nektár
A  Szeder Nektár alapanyaga ökológiailag ellenőrzött erdőben vadon termő gyümölcs. Csodálatos ízét a nektár kortyonkénti lassú fogyasztásával élvezheti. A szeder levét biológiailag termesztett nyers nádcukorral édesítik.
Melegen fogyasztva is élvezetes ital. Állandó keverés mellett  melegítsük, de ne forraljuk.

VITESSE - CINKGLÜKONÁTTAL ÉS C-VITAMINNAL DÚSÍTOTT VEGYES GYÜMÖLCSLÉ
- HOZZÁADOTT CUKOR NÉLKÜL - Az immunrendszer támogatására
Vitesse, az immunrendszer támogatására

Bizonyos helyzetekben, mint pld. egyoldalú táplálkozás, erősebb fizikai igénybevétel, vagy tartós szellemi és lelki megterhelés esetén a szervezet immunrendszerének támogatásra van szüksége.

Hasznos lehet ilyen esetekben C-vitamin és cink egyidejű fogyasztása.  Mivel a szervezet a cinket  nem tudja előállítani és csak korlátozott ideig tudja elraktározni, ezért azt az élelemmel kell megfelelő mennyiségben bevinni.
A Dr.Steinberger Vitesse „az immunrendszer támogatására” tartalmazza ezeket a fontos tápanyagokat egy harmonikusan komponált , almából, mangóból és a természetnél fogva C-vitaminban gazdag acerolából készült gyümölcslé formájában.

Napi 150 ml fedezi felnőttek számára C-vitaminból a napi ajánlott bevitel 300%-át és cinkből a 23%-át.

Összetevők: almalé, mangóvelő, almavelő, acerolavelő, C-vitamin, 100 ml-ben 10,45 mg  cinkglükonát.

2014. április 24., csütörtök

Fonjunk kalácsot!

Csak piszkált engem az, hogy nem megy a hatosfonás...már a kalács fonása...:D. Így ma is nekiálltam a szokásos kenyérkénk mellett egy kalácsnak is. Limara húsvéti kalácsát készítettem, annyi változtatással, hogy a zsíros tejet a savó utolsó maradékával pótoltam, egy hangyányit kevesebb cukrot tettem a tésztába; ja és fele-fele rétes- és finomliszt került még bele. A kalács tetejét mákkal szórtam meg a sütőbemenetel előtt :D.

A szokásos módon elkészített és megkelt kalácstésztából először 6 db kb. 70 grammos gömbikét csináltam, a többit pedig öt részre osztottam, és szintén gömbölyítettem őket. A kis labdácskákat letakartam, pihentettem nagyjából 10 percig.

Először a kicsi gömbökkel kezdtem, mindet vékonyra sodortam...nagyjából akkorára sikerültek, mint a szilikon nyújtólapom szélessége. Enyhén meghintettem liszttel, de tényleg csak kicsit, azt is csak azért, hogy ne tapadjanak rögtön össze a szálak, hogy ha elrontom a fonást, akkor vissza tudjam bontani...:D Az úgynevezett zopf-fonást alkalmaztam, videó itt.







Na, és persze ki kellett egy másik fonást is próbálni...most az ötös fonásra esett a választásom, videó itt található erről. A pékember szerint veri ízi, veri-veri ízi...hát nem annyira veri, de lényegesen jobban érthető már elsőre is, mint a hatos, és ebből aztán szerintem még könnyeben jön a hatosfonás is...





2014. április 19., szombat

Húsvéti kalács

Voltam ma reggel a piacon.......hoztam frissen fejt bocitejet, aminek egy részéből készült egy kis sárga túró, ahogy az én nagymamám csinálta, és ennek volt egy kis maradék savója. Na, ezt a savót én nem akartam kidobni, mert tudtam, hogy kalácshoz remekül fel tudom használni majd. :) A kalács kiindulópontja Limara húsvéti kalácsa volt, de nekem nem volt itthon jó zsíros tejszínem, csak a jó zsíros házi tej savója......Aztán persze sajnáltam egy tojásfehérjét kidobni (már annyi van a fagyasztóban, hogy nem is igaz...), úgyhogy két tojás ment bele, ennek megfelelően viszont kevesebb savó...(mint ahogy Limaránál az összes tejszín és tej együtt). És mivel a gyerekeim imádják a mazsolát, így ment bele bőségesen az is. :)

Íme tehát a mi húsvéti kalácsunk receptje:

- 260 ml savó (édes sárga túró készítéséből maradt)
- 250 gr BL55 finomliszt
- 250 gr BFF55 rétesliszt
- 55 gr cukor
- 1 kk só
- 20 gr élesztő
- 2 tojás
 - egy jó nagy marék mazsola (vagy ízlés szerint...de akár el is hagyható)

A kenéshez + 1 egész tojás felverve, 1 ek tejjel elkeverve.

A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe mérjük, és elkészítjük a tésztát. Kelesztőtálba tesszük és kb. 30-35 percig pihentetjük.  Ezután kicsit lisztezzük meg a nyújtólapunkat, borítsuk rá a tésztát. Majd egyforma darabokra vágjuk a tésztát, nyilván ki hogy szeretné fonni:). A darabokat egyesével gombóccá formáljuk és még 10-15 percig pihentetjük, ezután a gombóckákat kígyóvá sodorjuk, finoman meghintjük liszttel és megfonjuk a kalácsunkat. Miután megformáztuk, megfontuk a kalácsot, rögtön kenjük meg a felvert tojással, és további 30-40 perc alatt kétszeresére kelesztjük. FIGYELEM: mivel tojással lekentük, ezért NEM kell letakarni!!!! (nekem sikerült, de hamar eszembe jutott, hogy nem kellett volna, és egy kicsit bele is ragadt a konyharuha...remélem, a sülés közben nem lesz emiatt baja a kalácsnak) A sütőt kb. 170-180 fokra melegítsük elő, a megkelt kalácsot megint kenjük meg a tojással és tegyük a tepsivel együtt a forró sütőbe :D. Kb. 40-45 perc alatt szépre kéne sülnie. Ha kész, tegyük rácsra, és ott hagyjuk hűlni. :)



Gyerekek...ez a hatosfonás......izzasztó....rohangálni a konyha és a számítógép között.........de azt hiszem, hogy megérte........remélem, hogy a sütésnél SEM fog kirepedezni, szétnyílni.....................

Kirepedt, de csak az egyik fele...ki érti ezt? Viszont ettől függetlenül szerintem tök jó lett :D, hatosat pedig még sosem fontam............:D



Az én sárga túróm

A nagymamám mindig csinált ilyet húsvétkor, és úgy emlékszem, hogy nagyon szerettem. Aztán jóideig nem ettünk ilyet, mert anyu viszont utálja, így nem is készített....Pár éve csinálom én is újra, és meg kell mondanom, hogy sikerült azt az ízvilágot visszaidézni, amit és ahogy a mama csinálta:). Legalábbis, ha jól emlékszem:).

Nagyon fontos a jó minőségű, friss tej! Persze jó a bolti tejből is, de a háziból még finomabb lesz...kell még hozzá rengeteg tojás, mazsola, vaníliás cukor, egy tiszta pelenka (a régi, hagyományos - textil), spárga, fakanál, tál....ja és a lábos, amiben készül:)

Hozzávalók:
- 1 liter friss házi tej
- 10 db házi tojás
- mazsola ízlés szerint
- 3 tasak vaníliás cukor (természetesen ízlés szerint lehet többet is beletenni)

A tejet odatesszük főni kis lángon, amikor gyöngyözni kezd, beleöntjük a felvert tojásokat (a mama azt mondta, hogy nem kell nagyon szépen eldolgozni, ha szeretnénk látni a fehérjéket is benne...), amikbe a cukrot és a mazsolát is belekevertük. Gyakori kavargatás mellett egy idő után elválik a tojástól a savó. Amikor ez megtörtént, egy szűrőt kibélelünk egy tiszta pelenkával, a szűrő alá egy tálat teszünk, mert a savó még fog kelleni nekünk (pl. a húsvéti kalácsnál), és leszűrjük a túrót. Batyut kötünk a csomagból és egy fakanálra lógatva kicsepegtetjük a felesleges savót még, ha már nem csepeg, akkor jó szorosra megtekerjük a gombócunk tetejénél a pelenkát és még további savót préselünk ki, majd ha már úgy érezzük, hogy nagyjából az összes savót kinyomtuk, akkor egy zsinórral kössük el a pelenkát, hogy gombóckánk jó szorosan legyen és megtartsa formáját. Egy idő után tegyük egy tálkába, pelenkával együtt és mehet a hűtőbe, ha pedig alaposan kihűlt, tegyük át egy zacsiba. És már nem bírunk magunkkal, kóstoljuk meg :D :D. Nekem nagyon ízlik:), remélem, Nektek is fog!!


Házi tejből mit készíthetünk...

ALUDTTEJ KÉSZÍTÉSE:  Aludttejet NYERS, FELFŐZETLEN TEJBŐL TUDSZ KÉSZÍTENI, simán beletöltöd bármibe és lefeded (nem kell légmentesen) és elfelejtkezel róla másfél napig, most a melegben egy nap alatt is meg tud savanyodni, vastagodni. Utána behűtve igazán finom.
JOGHURT, KEFIR: Joghurtot, kefirt a melegített, de nem felfőzött (!!) tejből tudsz készíteni, viszont mindkettőhöz kell oltóanyag, ami első alkalommal lehet egy élőflórás joghurt.
 Joghurtnak,a tejet melegítsd fel 40 fokra (langyomeleg) majd kavarj hozzá egy pl. Bakony joghurtot, majd poharakba/befőttesüvegbe töltve tedd, csavard rá a tetőt,és mlegben tartsd legalább egy napot. Ebben a dunsztban egy nap alatt fermentálódik. Utána már értelemszerűen ezzel olthatod a köv. adagot.
Kefírnek a tejet a japán kristálygombával lehet oltani pl.

TEJFÖL, TEJSZÍN: Ha zsíros a tej ,és nem főzöd fel rögtön,hűtőben kb. másfél napig tarthatod,úgy,hogy ne savanyodjon. Ilyenkor én pl. a tetején összegyült tejszínt letöltöm róla. EZ ugyanaz a friss tejszín amit a boltban lehet kapni. Ha ezt a tejszínt hagyom utána állni meleg helyen kb. egy napot, tejfőllé vastagodik.

VAJ: Ha a tejszínt betöltöd egy műanyag flakonba,adsz hozzá csipet sót,és jó fél órát csá-csá-csá-zol vele,vagyis rázogatod,kicsapódik belőle a vaj. Ugyanolyan mint ami a boltokban van,csak nincs agyonvizezve.

TÚRÓ: Túrót úgy tudsz készíteni,hogy a savanyútejet felforralod,majd amikor kicsapódik teljesen belőle a savó,akkor szűrőben,dupla gézen lecsurgatod,és kész is van a friss túró.
Ha ebbe a túróba teszel vajat,sót,csipet szódabikarbónát,majd kislángon kavargatva főzöd,kb. 5 perc alatt összeáll sajtnak,ez a hagyományos trappista típusú sajt.

Szőlőmaglisztes tészta

A KataFakanala fb oldal felhívásának és a Batha-Porta felajánlásának köszönhetően részt vehettünk egy kis játékban. Regisztráltunk az e-mail címünkkel és vártuk, hogy a szerencsés Kanálkák közt lehessünk, akik kipróbálhatják a Batha-Porta maglisztjeit. A feladatunk csupán az volt, hogy amiket készítünk a lisztekkel, dokumentáljuk és írjunk egy kis szösszenetet róluk.

A HARMADjára kipróbált magliszt a szőlőmagliszt volt. Talán nem túlzás azt állítani az antioxidánsokról, hogy a világon az egyik legnagyobb mennyiségben a szőlőmagokban vannak jelen. Kevésbé alakulnak ki gyulladásos betegségek, kiemelten fontos szerepe van azonban e mellett az érrendszert felépítő szövetek egészségének megőrzésében, és úgy védi a szívet, hogy csökkenti a magas vérnyomást, illetve a káros koleszterin szinttel is könnyedebben leszámol társaival szemben. Mivel a szőlőmag egészben vagy csak simán szétrágva nem tudja kifejteni jótékony hatását, ezért összeőrlik, amivel a benne rejlő hatóanyagok a felszínre kerülhetnek. Beletehetjük joghurtokba ,kenyértésztába  és müzlihez egyaránt.Kozmetikumnak sem utolsó. laugh Sőt ....bőrradírként egy kis mézzel,kevés vízzel (nem lehet forró ,csak meleg) pár  csepp szőlőmagolajjal összekavarva kiváló házi natúr kozmetikumot kapunk melytől puha bársonyos tapintású lesz bőrünk. 


Keverhetjük joghurtba, meleg italokba, vagy akár a müzlire is szórhatjuk. Ha sütéshez használjuk, a felhasználandó liszt körülbelül 3-5%-át tegyünk a liszthez. Az ajánlott napi adag 1 teáskanál, ne lépje ezt túl!

Ugye tudjuk, hogy a házi tészta úgy készül, hogy egy felvert tojáshoz adunk 10 dkg lisztet és 1 csipet sót. Nos, én nagy bátran a 10 dekát átértelmeztem úgy, hogy 5 dkg liszthez (én spec. réteslisztet használtam) 5 dkg szőlőmaglisztet adtam. Össze is gyúrtam a tésztát, egész jó volt, kicsi vizet kellett adni hozzá még, tényleg csak pár cseppet....elő is kaptam a masinát, a jó öreg Marcato-t, és elkezdtem nyújtani...többször hajtogatni...nyújtani....na, itt kiderült, hogy vagány próbálkozás volt fele mennyiségű szőlőmaglisztet használni....porladt szét a tésztánakvaló....nem lehetett nyújtani sem. Nosza, goyrsan behajítottam a késes aprítómba a szétmorzsolt tésztát, mellétettem még egy tojást, 10 dkg lisztet és egy csipet sót. Elindítottam a gépet, pár csepp víz hozzáadása után tök jó kis tésztám lett. Kicsit pihentettem és utána már ment is minden, mint a karikacsapás, gyönyörű szép tésztát nyújtottam és vágtam.

Tehát a hozzávalók:
2 db tojás, 15 dkg rétesliszt (vagy akár finomliszt is), 5 dkg szőlőmagliszt, 2 csipet só és némi víz



És ha már elkészült ez tészta, akkor főzzünk hozzá egy jó kis vörösboros malacpörköltet, és adjunk mellé jófajta savanyúságot!

Tapasztalatok: a szőlőmagliszt nincs olyan finomra őrölve, így azért érezhetők jócskán a szemcsék evés közben, ami kicsit zavaró. Ízében nem érezni a szőlőt, a színét egész szépen tartja :), mondhatnám meglepően szépen :).


2014. április 18., péntek

Lenmgaglisztes gofri levendulás sárgabaracklekvárral

A KataFakanala fb oldal felhívásának és a Batha-Porta felajánlásának köszönhetően részt vehettünk egy kis játékban. Regisztráltunk az e-mail címünkkel és vártuk, hogy a szerencsés Kanálkák közt lehessünk, akik kipróbálhatják a Batha-Porta maglisztjeit. A feladatunk csupán az volt, hogy amiket készítünk a lisztekkel, dokumentáljuk és írjunk egy kis szösszenetet róluk.

Az ELSŐ magliszt, amit kipróbáltam, a lenmagliszt volt. Használtam már más lenmaglisztet, de az finomabb őrlésű és világosabb volt...ez kicsit darabosabb, sokkal élénkebb színű - és ez nagyon tetszik nekem!!! Látszik, hogy finom, friss őrlésű. 


A lenmagliszt készítése során a lenmagból először hidegen kipréselik az olajat, ezután finom lisztté őrlik. A lenmagliszt egy magas rost-, fehérje-, vitamin- és ásványianyagforrás. Fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak is ajánlott, alacsony szénhidrát- és zsírtartalma miatt pedig fogyókúrázók, paleozók, Atkins-diétát folytatók is beépíthetik az étrendjükbe.Mivel hashajtó hatású is, székrekedéses tüneteket is kezelhetünk vele. Sokféleképpen felhasználható. Sűríthetünk is vele, mivel nagy mennyiségű folyadékot és zsiradékot tud felvenni. Sütés során a megadott lisztmennyiség egy része helyett használjunk lenmaglisztet, hogy javítsuk ételeink beltartalmi értékét. Ha ezt tesszük, több folyadékra lesz szükség, mint amennyit a receptek írnak. A lenmaglisztet tartalmazó péksütemények, kenyerek gyorsabban barnulnak. A lenmagliszt a szervezet megtisztítását is elősegíti.

És akkor az én szuperfinom, legtutibb gofrireceptem hozzávalói:

- 250 g rétesliszt (BFF55)
- 190 g finomliszt (BL55)
- 60 g lenmagliszt
- 170 g cukor
- 1 tasak sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 6 db tojá
- 250 g VAJ
- 500 ml tej

A hozzávalókat egy mély tálban egy kézi habverő segítségével keverjük alaposan el, melegítsük a gofrisütőt be jól és süssük ki a gofrikat. Ebből a mennyiségből rengeteg lesz, úgyhogy lehet, hogy elég a fél adag is...bár, ha a gyerekek ráugranak, akkor inkább legyen teljes adag mégis....

Én nagyon szeretem mindenféle liszttel dúsítani, feldobni a mindennapi kenyereinket, péksütijeinket, stb. Szerintem ez a 60 g lenmagliszt pont elég volt ehhez a mennyiséghez, igaz, többet nem is mertem tenni bele, nehogy elrontsam...:). Éppen egy picikét lehet szerintem érezni, hogy más liszt is van benne, és hát a látványa szerintem csodálatos, mert látszanak a kis héj-/magdarabok kicsit, és valami csodálatos színt ad a tésztának. Sütés után meghintjük porcukorral és levendulás sárgabaracklekvárral (vagy mással is akár - természetesen) kínáljuk.


2014. április 17., csütörtök

Tökmagos kovászos kenyér

 

A KataFakanala fb oldal felhívásának és a Batha-Porta felajánlásának köszönhetően részt vehettünk egy kis játékban. Regisztráltunk az e-mail címünkkel és vártuk, hogy a szerencsés Kanálkák közt lehessünk, akik kipróbálhatják a Batha-Porta maglisztjeit. A feladatunk csupán az volt, hogy amiket készítünk a lisztekkel, dokumentáljuk és írjunk egy kis szösszenetet róluk.

A MÁSODIK magőrlemény, amit kipróbáltam, az a tökmag volt. A színe az valami mesés volt a többi, barna őrlemény közt, és amikor kibontottuk.....na, az szintén maga volt a csoda. Isteni, friss tökmag illat.......rögtön tudtam, hogy kenyér lesz belőle, mégpedig kovászos :).


Tökmagliszt: A  zsíros tökmagból hagyományos sajtolással kisajtolják az olajat, a fennmaradó anyagot  kiváló teljesítményű őrlőgépekkel őrlik finomra. Csökkenti a keringési betegségek, magas vérnyomás és érelmeszesedési folyamat kialakulásának esélyét. Kiemelt élettani szerepe miatt az energiaszegényebb, de foszforban, magnéziumban és káliumban gazdagabb tökmagliszt ajánlható „erőkenyerek”, magasabb protein- és nyomelemtartalmú pékáruk, pástétomok, fasírtok otthoni készítéséhez, illetve levesekbe, főzelékekbe, készételbe, pépes állagú élelmi anyagokhoz keverve, a beltartalmi érték fokozása érdekében. Felhasználható sportolók, gyermekek, fizikai munkát végző férfiak, várandós- és szoptatós anyukák megnövekedett fehérje és ásványi anyag igényének fedezésére is. Zsírszegényített formájából adódóan alkalmazható szív- és érrendszeri problémák, bélbetegségek esetén is.

A tökmagliszt magas magnéziumtartalma miatt jótékonyan hat az idegrendszeri folyamatokra is. Nagyobb magnézium-bevitelre van szükség erőteljes szellemi vagy fizikai igénybevételnél, gyors növekedési fázisokban, terhesség idején és bizonyos betegségek fennállása alatt, a hiányának olyan tünetei vannak, mint például ingerlékenység, izomfájdalmak és -húzódás. A magnéziumhiányt okozhatja például a krónikus stressz, a mozgáshiány, a nem megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás, és bizonyos élvezeti cikkek (például a cigaretta, az alkohol és a drogok) is.

És akkor a kenyérkém hozzávalói:

- az összes kovász (előző nap este a hűtőből vegyünk ki az alvó kovászunkból 7-8 dekányit, etessük meg 10 deka teljes kiőrlésű rozsliszttel és 10 dkg vízzel, keverjük alaposan el, és tegyük mondjuk a mikróba, hogy állandó hőmérsékleten legyen és jól fel tudjon habzani :))
- 2 tk só
- 2 ek olívaolaj (ha van tökmagolajunk, bátran használjunk azt)
- 2 ek kalciton
- 400 gr BL80 kenyérliszt
- 100 gr tökmagliszt
- durvára aprított tökmag, esetleg még egyéb magkeverék
- kb. 3 dl víz (óvatosan öntögessük a folyadékot a liszthez...a 2.5 az tuti, onnantól kezdve apránként adagoljuk...)(ha nem vagyunk teljesen biztosak a kovászunk aktívságában, hozzáadhatunk még 1 dkg friss élesztőt)



A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe mérjük és megdagasztatjuk a tésztát. (Ha fotózni lehetne a tökmagliszt illatát....hmmmmmmmmmmmmmm....) Kelesztőtálba tesszük, és hagyjuk megkelni, majd utána megformázva még pihentetjük egy órácskát.Sütés előtt bevágjuk tetszőlegesen, megspricceljük vízzel, megszórjuk tökmaggal és  kb. 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd szépre sütjük.


 

Tapasztalat: mind illatában és mind ízében tökéletes!!!!


2014. április 16., szerda

Jól bevált kenyerem - dióliszttel

A KataFakanala fb oldal felhívásának és a Batha-Porta felajánlásának köszönhetően részt vehettünk egy kis játékban. Regisztráltunk az e-mail címünkkel és vártuk, hogy a szerencsés Kanálkák közt lehessünk, akik kipróbálhatják a Batha-Porta maglisztjeit. A feladatunk csupán az volt, hogy amiket készítünk a lisztekkel, dokumentáljuk és írjunk egy kis szösszenetet róluk.
Meg kell, hogy mondjam, az összes liszt közül ez okozta a legtöbb fejtörést. Nem volt édeskés illata, hogy egyértelműen sütibe álmodjam bele...viszont a színe az csodálatos ennek is, mint a többinek. :) Végül úgy döntöttem, mivel úgyis kell holnapra, kenyeret sütök belőle:).

Kicsit a diólisztről:
A dióbélből hagyományos sajtolással készült olaj zsírszegényített diópogácsájának őrölt formája a dióliszt. Kiváló alapanyag, süteményekben és kenyerekben visszahozza a teljes kiőrlésű hagyományos kenyér ízvilágát. Szintén lehet palacsintatésztákhoz,  lazacos  halételekhez, joghurtokba, müzlikhez fogyasztani.
Hozzávalók: 
- 2 evőkanál dióliszt (aminek a fele tkp. málnamagliszt...)
- 35 dkg BL80 kenyérliszt
- 15 dkg BLTK teljes kiőrlésű búza kenyérliszt
- 25 dkg öregészta (fele-fele arányban BLTK és BL80)
- 2 tk só
- 2 ek olívaolaj 
- 2 evőkanál burgonyapehely
- 2 evőkanál kalciton
- kicsivel több, mint 3 dl víz (attól is függ, hogy milyen a liszt minősége...ha jó a liszt, akkor sok folyadékot képes felvenni)
A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe mérem, és elkészítem a tésztát.


 Kelesztőtálban hagyom kelni, kb. 30 perc után lazán átdolgozom kicsit, majd hagyom még negyed órát kelni. Ezután megformázom és a sütőedénybe teszem, lefedem (előtte kicsit megspriccelem a fedelet). 45 perc után begyújtom a sütőt 230-240 fokra és bemetszem a kenyeret...


kicsit hagyom pihenni, majd mehet is a sütőbe nagyjából 45 percre... leveszem a fedelet (óvatosan!!) és még 5-10 percig pirítom kicsit...ízlés szerint.

És aztán jóízűen elfogyasztjuk valami finom felvágott és sajt kíséretében, remek uzsonna a gyerekeknek...Amikor kelt, isteni dió illata volt, az ízén egyáltalán nem érezni szerintem, viszont fantasztikus a színe....




2014. április 15., kedd

Kefires kuglóf - mogyoróliszttel

A KataFakanala fb oldal felhívásának és a Batha-Porta felajánlásának köszönhetően részt vehettünk egy kis játékban. Regisztráltunk az e-mail címünkkel és vártuk, hogy a szerencsés Kanálkák közt lehessünk, akik kipróbálhatják a Batha-Porta maglisztjeit. A feladatunk csupán az volt, hogy amiket készítünk a lisztekkel, dokumentáljuk és írjunk egy kis szösszenetet róluk.

Tudtam, hogy kuglófot fogok a mogyorólisztből készíten. Amikor a mogyorólisztet kibontottam..............hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm....az az illat............mennyei.....ja, és ez a kuglóf tulajdonképpen a kefires foszlós kalácsom receptje ;), szóval ez tulajdonképpen egy kalács, csak kuglóf-formában sütve...

Hozzávalóim:
- 2 pohár kefir
- pár evőkanál tej (apránként adagolva, amennyi szükséges belőle)
- 200 gramm BFF55 rétesliszt
- 250 gramm BL55 finomliszt
- 50 gramm Batha-Porta mogyoróliszt
- 3 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 2 dkg élesztő
- 1 egész tojás, 1 tojásfehérje


A dagasztógép üstjébe mérem a hozzávalókat, hagytam, hogy a gép jól végezze a dolgát. Kelesztőtálba tettem pihenni. Amikor megkelt, kivettem, ellapogattam a kezemmel, feltekertem és a kuglóf-formába tettem újabb 30-40 perc pihenőre. Lehet úgy is csinálni, hogy a fele tésztát kakaóporral dagasztom, akkor mindkét darab tésztát kilapogatom, egymásra teszem, és úgy tekerem fel, és akkor belül csíkos lesz. :) Én most ezt nem akartam, mert szerettem volna, ha a mogyoróliszt színe egyedül is érvényesül.


A sütőt 180 fokra állítottam, előmelegítettem és a kuglófot  45-50 percig sütöttem, amíg szép nem lett....:)))

Kb. 20-25 perc után érzem a mogyoró illatát....:)


Azért azt meg kell mondjam, hogy az illata ellenére nekem nem nagyon jött be ez a mogyoróliszt :(, még kikísérletezem, hogy milyen arányban kerüljön bele a mogyoróliszt, hogy ne nyomja el a tésztát....


2014. április 13., vasárnap

Vargabéles

Marad még csütörtökről cérnametélt...kicsit elnéztem a csomagot, és fél kiló száraztésztát sikerült kifőzzek...én nagyon szeretem a húslevesben a sok tésztát, de EZ még nekem is hatalmas mennyiség volt...:D :D. De gondoltam, majd eszünk szombaton is levest...hát nem ettünk...kidobni mégsem akartam, így ma megszületett a döntés, hogy ha még jó a tészta, akkor vargabélest csinálok :D :D. Jó volt, így elkezdtem receptek után kutakodni...de aztán feladtam és inkább a saját fejem után mentem.

Hozzávalók:
- fél kg túró
- 3 egész tojás
- mazsola ízlés szerint
- reszelt citromhéj, citromlé
- cukor ízlés szerint
- 2 cs vaníliás cukor
- én kb. 400 gramm főtt cérnametéltet tettem bele, és nem volt sok :)
- 2x3 db réteslap

Egy magasabb falú tepsit kikenek olajjal, lerakom a réteslapokat, de mindegyiket megkenem olajjal. 3 db réteslap után jöhet a túrós-tésztás-mazsolás cucc, majd megint a réteslapok, olajozni most se felejtsünk el! Kb. 200-220 fokon pirosra sütjük a tetejét, megszórjuk porcukorral és már ehetjük is :)!




Egyszerű fehér kenyér

Limara fehér kenyerét készítettem el, csupán annyiban tértem el, hogy én magunkra méreteztem a mennyiségeket, és az sem elhanyagolható tény, hogy kisebb a jénaim, amiben sütök...:) És hát ezt a kenyeret most az Ónodi Malom BL80 kenyérlisztjéből sütöttem, és ez akár lehetne a reklám helye is, hiszen jól bevált a liszt, tök jó kis kenyeret sütöttem belőle. Az öregtészta mellé mért 400 gramm kenyérliszt kb. 300 ml folyadékot vett fel, szóval azt hiszem, nincs okom a panaszra. :)


A hozzávalók az én jénaimra vannak szabva:).

- 200 gr öregtészta
- 400 gr BL80 kenyérliszt
- 300 ml víz
- 9 gr FRISS élesztő
- 2 kk só
- 2 ek burgonyapehely
- 2 ek kalciton
- 2 ek olívaolaj

A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe mértem, és megdagasztattam a tésztát. Kivettem, kelesztőtálba tettem. 30 perc után kicsit átgyurmáztam, visszatettem a tálba, letakartam, és még pihent 15-20 percet. Ezután megformáztam, a jénaiba tettem és nagyjából 50 percet állt és várt arra, hogy majd bekerüljön a melegbe :D. Kb. 45 perc után bevágtam a kenyér tetejét, a sütőt begyújtottam (230 fokra nagyjából) és kicsit vártam még, míg bemelegedett a sütő. Kb. 45 percig sütöttem a jénaiban, majd a tetejét levéve még 10 percig, de a vége felé letakartam egy alufóliával, mert nem akartam annyira piros kenyeret. Kivettem, lespricceltem és szép lett :).



2014. április 12., szombat

....már megint liszt...:D :D

Egy kedves kenyérsütős társ segítségével, közreműködésével tegnap érkezett némi :)))) liszt-szállítmány ismét, de most sima finomliszt, rétesliszt és BL112 kenyérliszt, az Ónodi Malomból, valamint ajándékba, kipróbálásra kaptam a malom BL80 kenyérlisztjéből is.

Persze rögtön sütni is kellett belőle, és mivel egy (még titkos) feladatban, játékban veszek részt, a pontos részleteket nem árulhatom el, de már sül a kenyér belőle:) - a kenyér szuperfinom lett, részletek jövő kedden.;) A kisfiam azt mondta, hogy Anyaaaaaaaaaaaaaa, ez nagggyon finoooooooooooom!

2014. április 10., csütörtök

Zabpelyhes-almás kenyér

Nagyon sok külföldi blogot olvasgatok, nézegetek...már csak a képek miatt is...nagyon sok silány oldal is van, de akadnak olyan fotók is azért szép számmal, amiktől tátva marad a szám....Ma adtam le egy kisebb rendelést az Ónodi Malomnál, hoznak kis lisztet nekem, meg árpa- és rozspelyhet is....a zabon gondolkodtam, de aztán mégsem, viszont ma pont láttam az ósanban, így vettem kicsit belőle. Szóval zabpehely......meg az alma....és ezekből a kenyér....nézegettem az oldalakat, képeket, és rábukkantam erre a kis kenyérkére...na, persze muszáj volt, hogy én is készítsek egy ilyet, pláne miután ma sem tudtam a sok tennivaló miatt elmenni a Pékműhelybe...ahol ma épp almás-zabos kenyeret csináltak.........nagyon szerettem volna elmenni, mert nagyon érdekes ez a kenyér, de mivel akadályoztatva voltam, így maradt a google....szóval nekiláttam a kenyérnek.......igen ám, de nem volt aktív kovászom.......sebaj, mondom, jó lesz ide az öregtészta is :D. Mivel kevésnek tartottam az eredeti lisztmennyiséget, mindenből dupláztam....lehet, hogy nem kellett volna, mert így gigamennyiségű adag lett....bár, ha finom, akkor végül is megérte.......és mit mondjak, elég biztatóan néz ki....még sül...

Hozzávalók:

10 dkg zabpehely
20 dkg forrásban levő víz

40 dkg hámozott, reszelt alma
10 dkg langyos víz

25 dkg öregtészta
2 teáskanál só
50 dkg BL80 kenyérliszt (DE számítsunk arra, hogy az almától még ennek ellenére is lágy lesz a tészta, így szükség lehet a lisztpótlásra)
2 dkg élesztő (friss)
2 evőkanál olaj

A 10 dkg zabpelyhet a 20 dkg forrásban levő vízzel öntsük nyakon, majd fedjük le és hagyjuk állni, míg magába nem szívja a vizet. Addig meghámozhatjuk és lereszelhetjük az almát, amihez aztán 10 dkg vizet is adhatunk. Ha nagyon leveses az alma, kihagyhatjuk a vizet...max. majd utólag még öntünk a tésztához dagasztás közben, ha úgy látjuk, hogy túl kemény v. száraz lenne...én hozzátettem a vizet, így a végén nagy lisztpótlásban voltam....szóval csínján a folyadékkal :D.

A dagasztótál üstjébe mérjük az öregtésztát, a sót, a lisztet, az élesztőt és az olajat, majd hozzáadjuk a zabpelyhet és a reszelt almát is, majd elindítjuk a masinát...szép, nem ragacsos, ragadós, de piha, finom, selymes tésztát dagasztatunk vele. Kelesztőtálba tesszük és hagyjuk kelni. Nekem a tupperes kelesztőben kb. fél óra volt, mire lepukkant a teteje a tálnak. Ezután finoman átgyúrtam, kettévettem a tésztát és megformáztam őket...sütőpapíros tepsire tettem pihenni mindkettőt, természetesen konyharuhával letakarva.

Nem melegítettem elő a sütőt, az aljába viszont a sütés kezdetekor gőzölgő, felforralt vizet tettem és így ment a tepsi a sütőbe...(a második kenyérnél már előmelegített lesz a sütő, úgyhogy kíváncsi vagyok, hogy melyik módszerrel lesz jobb...vagy másabb...:))) A sütőt 230 fokra állítottam be, kb. 20 perc után visszavettem kicsit és úgy sült tovább.

Az első, a még hideg sütőbe tett kenyérke kisült...kissé rusztikus lett a megjelenése, de amúgy elégedett vagyok vele :).
 




A második kicsit ellaposodott, de nem vészes egyáltalán, és az is jól néz ki:). Egyébként amíg sült az első, ez hatalmasra kelt...





2014. április 8., kedd

Veknik

Valamelyik nap olvastam, hogy a kenyér 1 kg alatt nem is kenyér. Úgyhogy én most vekniket készítek. Mégpedig úgy, hogy 25 dkg öregtésztához (ami fele-fele arányban bl80 kenyérlisztből és teljes kiőrlésű búza kenyérlisztből készült) hozzáadtam még 20 dkg bl80 kenyérlisztet, 15 dkg teljes kiőrlésű kenyérlisztet, 5 dkg rozslisztet és másfél evőkanál lenmaglisztet. Ment még bele a szokás módon 10 gr élesztő, 2 kiskanál só, 2 evőkanál olaj és egy evőkanál pörkölt hajdinapehely. Ja, és kb. 2.9 dl víz...lehet, hogy kevesebb, nem is tudom...csak öntögettem....mindenesetre a 2.5 az a tuti, és utána apránként töltögessük még az üstbe :D. Miután a dagasztógép jól elvégezte a dolgát, tegyük át a tésztát a kelesztőtálba, majd hagyjuk magára letakarva megkelni a duplájára. Kb. félidőtájt kicsit gyurmázzuk át, majd mehet vissza pihenni. Ha megkelt, akkor formázzuk őket, tegyük tepsire és takarjuk le konyharuhával, kb. 15 perc után vágjuk be a vekniket, további 10 perc pihi után mehet is a 230 fokra előmelegített, előgőzösített sütőbe :)