2014. június 22., vasárnap

Stangli reggelire

Rég készítettem kiflit, így délelőtt nekiálltam. Igen, délelőtt, mert először egy kovászt (inkább gyorskovászt) kellett készíteni a kiflihez, a munka többi része mostanra maradt.

Elkészítés és hozzávalók:

gyorsKovász:
25 gr élesztő + 200 gr finomliszt + 1 evőkanál olaj + 2 dl víz

Fenti hozzávalókat összekeverjük, lefedjük és úgy 6-8 órárán keresztül békén hagyjuk.

További hozzávalók a kovászon kívül:
- 750 gr finomliszt
- kb. 325-350 ml víz
- 3 teáskanál só
- 1,5 evőkanál olívaolaj

A kovászt és a további hozzávalókat rugalmas tésztává gyúrjuk, vagy a dagasztógép is remekül elvégzi ezt a munkát helyettünk. 

A kelesztés félidejében egyszer gyúrjuk át, majd amikor duplájára kelt, kb. 100 grammos gombócokat formáljunk, és hagyjuk még 10 percet pihenni letakarva. Ezután sodrófával nyújtsuk csepp alakúra, tegyük tepsire, takarjuk le kissé nyirkos konyharuhával és még fél órát pihenjenek a tepsin. 180 fokra előmelegített, gőzös sütőben süssük pirosra. Mielőtt a sütőbe tesszük, alaposan spricceljük be vízzel, szórjuk meg magokkal, vagy akár sajttal is lehet. Én most szezámmaggal szórtam meg a kifliket. Rácson hagyjuk kihűlni, és már ehetjük is...vagy melegen is, ha nem tudunk ellenállni neki :).





Sajtos tallér

Hozzávalók:

- 350 gr liszt
- 120 gr reszelt sajt
- 1 db tojás
- 120 gr vaj
- 1/2 kk szódabikarbóna
- 1 dl tejföl

A hozzávalókat jól gyúrjuk össze, kb. diónyi nagyságú gömbikéket formázzunk, és nagyjából ötösével tudjuk az ostyasütőben sütni. Ha kész, rácson hagyjuk hűlni.



Fagyitölcsér házilag


Itt a nyár, a fagyiszezon dübörög ezerrel...miért ne csinálhatnánk otthon mi magunk finom, ropogós édes tölcsért? Íme a receptem:

Hozzávalók (10 db tölcsérhez és 10 db ostyatálhoz):

- 125 gr vaj
- 130 gr porcukor
- 250 gr liszt
- 1 tojás
- 500 ml tej
- 1 tasak vaníliás cukor

A hozzávalókat keverjük el alaposan, csomómentesen és az ostyasütőben süssük meg. Vigyázzunk, nehogy megégjen! Abban a pillanatban, még forrón formázzuk tölcsérnek (van egy formázó az ostyasütőhöz), nagyon hamar hűl, és ha már kihűlt, nem formázható, mert törik.




Palacsinta - ahogy én készítem

Gondolom, ahány ház, annyi palacsinta. :) Én egy Horváth Ilona szakácskönyv receptjét követem (nagyjából) nagyon rég, és mondhatnám, hogy ez lett a mi bevált palacsintatésztánk. Tölteléknek bármit fel lehet használni, amit szeretünk....lekvárt, kakaót, túrót...sőt, sós tölteléket is tehetünk a palacsintába...szóval a lehetőségek tárháza határtalan :). Hálás dolog egyébként a finom palacsinta, ha finom. Én nem szeretem a hajszálvékonyat, így kicsit vastagabbra sütöm mindig.

Hozzávalók: tojásonként 15 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl szódavíz (buborékos ásványvíz is jó természetesen), csipet só, olaj
A hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd kisütjük :).




2014. június 21., szombat

Rozsos kenyér

A tegnapi lisztszállítmányból a teljes kiőrlésű rozslisztet próbáltam ma ki. Olyan nagyon finom kenyér sült belőle, hogy csak na...pedig a szokásos receptet varáltam át kicsit.

Hozzávalók:
- 350 gr BL80 kenyérliszt
- 150 gr RL190 teljes kiőrlésű rozsliszt
- 2 tk só
- 2 ek olaj
- 250 gr öregtészta (rozsliszttel készített)
- kb. 330 ml víz (vagy kicsit több...függ a liszttől...nekem talán még több is volt kicsivel)

Az összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe mérem. A dagasztás végeztével kelesztőtálba teszem a tésztát, hagyom a duplájára kelni, kb. 30 perc elteltével finoman átmozgatom és további 15 percet hagyom még pihenni. Enyhén lisztezett felületre borítom, megformázom, liszttel megszórom, a sütőtálba teszem, lefedem és duplájára kelesztem. A sütőt 230-240 fokra előmelegítem. tem 230 fokra. Mielőtt a sütőbe teszem a kenyeret, bevágom a tetejét, alaposan megspriccelem vízzel. Nagyjából 30 perc után visszaveszem a hőmérsékletet 200 fokra és még 15-20 percig sütöm. Az utolsó 10 percre le lehet venni a fedőt (a gőzzel vigyázzunk), sőt, az edényből is ki lehet venni, és a rácson hagyni, hogy kicsit megpiruljon a kenyér.




Nagyon jó a liszt, jó volt vele dolgozni, köszönet az Ónodi Malomnak érte!  :)

2014. június 20., péntek

Ónodi Malom - lisztszállítmány

Ma hajnal fél hétkor óramű pontossággal megérkezett a lisztszállítmányom :). Már múltkor is tőlük volt a lisztem nagy része, de akkor még át kellett menjek Dunakeszire, egy nagyon kedves kenyeres kolleginához, Erikához. Viszont most elértem azt a mennyiséget, hogy kihozták hozzám is :). Azért azt kell monds a anom, nagy varázsló vagyok, hogy a 6 nm konyhámban elpakoltam 50 kiló lisztet...:)))) Vettem kenyérlisztet, finomlisztet, réteslisztet és teljes kiőrlésű rozslisztet, úgyhogy most egy ideig el vagyok látva liszttel...



Nem tudom, hogy hányan olvassátok ezt a posztot, de ha bárki szeretne az Ónodi Malomtól érdeklődni a lisztekről, vásárlásról, szállításról és a feltételekről, akkor szívesen megadom az elérhetőségüket (remélem, Tamás, nem gond :)) és a továbbiakat meg tudjátok velük beszélni.



2014. június 9., hétfő

Zürichi cipócska :)


Tegnap a kovászos kenyér mellé még terveztem egy zürichi kenyeret is. Aztán ebből mégsem lett semmi...viszont a kenyérhez való kovászt előkészítettem...

A recept Limara Zürichi kenyere, minimálisan alakítgattam rajta csak.

Kovász:


  • 200 gr BL 80 liszt
  • 3 gr friss élesztő
  • 130 gr víz
  • 17 gr aktív kovász
A kovászhoz valókat előző este kell alaposan bekeverni, keményebb tészta lesz. 20 fokon hagyom egész éjszaka pihenni. Akinek nincs kovásza, szerintem az élesztőn lenne érdemes kicsit emelni, mondjuk 3 g helyett 5 g-ra.


Keverjük be a kovászt, majd 10-12 óra múlva lehet dagasztani. Na, én itt azt csináltam, hogy 10-12 óra múlva a hűtőbe tettem be a kovászt, és nagyjából 20 órán át a hűtőben tartottam. Innen vettem ki és használtam rögtön. Nem hagytam szobahőmérsékleten semeddig...csak rögtön beletettem a dagasztógép üstjébe...
Tészta:

  • az összes kovászunk
  • 300 gr BL80 liszt
  • 150 gr víz
  • 2 ek olaj
  • 8 gr élesztő
  • 2 kk só
  • 2 ek burgonyapehely

Az összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe mérem. A dagasztás végeztével kelesztőtálba teszem a tésztát, hagyom a duplájára kelni, kb. 30 perc elteltével finoman átmozgatom és további 15 percet hagyom még pihenni. Enyhén lisztezett felületre borítom, megformázom, liszttel megszórom, letakarom nyirkos konyharuhával és duplájára kelesztem. A sütőt a sütőtállal együtt előmelegítem 230 fokra. A forró edénybe gyorsan beteszem a kenyeret, bevágom, lespriccelem a kenyeret és a fedőt is, és mehet is be az egész a sütőbe. Nagyjából 30 perc után visszaveszem a hőmérsékletet 200 fokra és még 15-20 percig sütöm. Az utolsó 10 percre le lehet venni a fedőt (a gőzzel vigyázzunk), sőt, az edényből is ki lehet venni, és a rácson hagyni, hogy kicsit megpiruljon a kenyér.

Ha kész, tegyük rácsra, kenjük le vagy spricceljük meg vízzel, tegyük a konyhánál hűvösebb helyre és várjuk, hogy kicserepesedjen, kihűljön.



Lucskos káposzta

Azt nem mondanám, hogy vonzó a neve ennek az ételnek, de azt bizton állíthatom, hogy fantasztikus egytálétel. A nagymamámtól tanultam, bár sokáig nem is csináltam...aztán valahogy az idő múlásával előjött az emlék, az ízének az emléke és megcsináltam. Majd újból és újból...nem túl sűrűn, az igaz, de egész rendszeresen :). Ha kipróbáljátok, szerintem nem bánjátok meg. Nagyon egyszerű az elkészítése is!

Hozzávalók

1 fej káposzta
1 kg kövérkés (a mama mondta így) disznóhús; én oldalasból szoktam készíteni
1 csokor kapor
2-3 szál csombor (borsikafű)

bors

A habaráshoz:
nagy doboz tejföl
3 tojássárgája
liszt


A káposztát ujjnyi vastagra vágjuk, beletesszük a húst, a fűszereket, megsózzuk, felengedjük vízzel és megfőzzük. Nem szükséges kevergetni sem...:). Ha megfőtt a hús, akkor készítsük el a tojásos habarást, és adjuk a káposztás húshoz; főzzük jól össze, adhatunk hozzá kis ecetet is.



2014. június 8., vasárnap

Kovásszal készült KENYÉR


 

Azt mondják, az igazi kenyér kovásszal készül. És akkor itt akár meg is állhatnánk, és hosszú órákon át elemezhetnénk, olvasgathatnánk, hogy ki hogy csinálja. Sokan nekilátnak a kovász készítésének anélkül, hogy bármi egyéb információjuk volna azon kívül, hogy "a kovász a kenyérbe kell". Kérdeznek, jön a millió válasz és csak még jobban összezavarodnak, és úgy érzik, hogy teljes káosz van a fejükben, mert ez így csinálja, de a másik úgy...viszont a nagymama meg azt mondta, hogy az úgy kell...Nehéz eligazodni, ez már igaz, de tényleg megkönnyíti az ember dolgát, ha végez némi előtanulmányt azzal kapcsolatban, amivel foglalkozni akar. Jelen esetben a kovászról.

Nem kell túlmisztifikálni a kovászt. :) Nem olyan bonyolult dolog ez, tényleg. :) Lisztet és vizet összekeverünk, opcionálisan némi kefir is mehet hozzá, hogy hamarabb beinduljon az erjedés, majd a továbbiakban nagyjából két héten keresztül fontos, hogy betartsuk azt a leírást, amit elkezdtünk. Innentől kezdve használhatjuk kenyérsütéshez, illetve eltehetjük "aludni" is. Én így csináltam a kovászomat.

Amikor aktív a kovász, jól megemelkedett, akár a triplájára is, akkor használjunk belőle annyit, amennyit a recept/leírás megkíván, a többit tegyük vissza a hűtőbe (lefedve). Ha a hűtőből vesszük elő a kovászt, az  nem aktív, fel kell élesztenünk. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy mondjuk 20 óra alatt kétszer etetjük meg. És mikor a második etetés megvolt, akkor használjuk a kenyértésztához. Az etetés úgy megy, hogy előbb elveszünk a kovászból (félretesszük egy másik bödönbe, ha szaporítani szeretnénk, akkor azt is megetetjük....jó kis végeláthatatlan szaporítás alakul így ki...), és ami a bödönben marad, ahhoz adunk lisztet és vizet.

Az én mostani kovászos kenyerem is hasonlóan készült. Szombat este kivettem az alvó kovászból 9 dekát, és megetettem 9 dkg teljes kiőrlésű búza kenyérliszttel és 9 dkg vízzel. A maradékot is megetettem, és mindkét dobozt éjszakára a mikróba állítottam, hogy állandó hőmérsékleten legyen ideje kelni, beindulni. Reggelre a duplája lett mindkettő. Azt a dobozt, amiből eredetileg kivettem a kovászt, azt visszatettem a hűtőbe. Az aktivizálódott kovászunkból levettem kb. 2 dekányit egy másik kenyérkéhez, a maradékot kicsit megetettem, és megint ment be a mikróba. Közben elkezdtem az ebédet készíteni, stb. Délelőtt fél kilenckor a triplája volt az eredeti állapotnak (amit reggel negyed hétkor kevertem be), így hagytam még pihenni kicsit, majd 11 körül nekiláttam a kenyérnek.

Magával a kovász készítésével, felébresztésével, etetésével nem volt problémám. Egy nagyjábóli tervem is volt, hogy készítsem el, de azért gugliztam is jócskán, mert tényleg azt szerettem volna, ha sikerül a dolog. Limara és Alexa Christi tanácsai, útmutatói és leírásai alapján az elkészítés már gyerekjáték volt. Ezúton is köszönet Marcsinak a szóbeli tanácsokért! :)

A szokásos módon és hozzávalókból (500 gr BL80 kenyérliszt, 325 ml víz, 2 tk só, 250 gr AKTÍV kovász - teljes kiőrlésű búza kenyérlisztből) a kovászunk hozzáadásával megdagasztottam a tésztát. Ezután 1 óra 20 perc alatt négy alkalommal, 20 percenként gyúrtam át, majd meghajtogattam a kenyértésztát, és ezt még két alkalommal ismételtem, de a további hajtogatások közt már egy óra telt el. Az utolsó hajtogatás után 1.5 órát kelt, majd megformáztam, konyharuhával bélelt kelesztőkosárba tettem ismét, kb. másfél órára. A sütőt 230-250 fokra melegítettem elő a sütőtállal együtt, ebbe fordítottam óvatosan, de annál gyorsabban a megkelt kenyeret, bevágtam a tetejét, megspricceltem hideg vízzel, az edény fedelét is, majd ment az egész a sütőbe. Kb. fél óra után visszavettem a hőfokot, esetleg le is vettem a sütőedény fedelét és a kenyeret a rácson sütöttem tovább, amíg el nem készült. Ekkor rácsra tettem, lespricceltem hideg vízzel és hagytam kihűlni.





 És ez volt a legjobb része az egész kenyérsütésnek :D, az ebédről megmaradt csülökpörkölt szaftját lehetett tunkolni...:)

2014. június 6., péntek

Aludttejes kenyér

Gondoltam, kipróbálom én is az aludttejjel készült kenyeret. Igen ám, de melyik recept legyen, amit megsütök? Maradtam a saját bevált receptemnél (aminek az alapjai Limarától vannak), viszont nem voltam tisztában azzal, hogy vajon az egész folyadékmennyiséget pótolhatom-e az aludttejjel, vagy a víz azért szükséges bele...aztán nagyon bátran, csak aludttejjel csináltam :). Kinézetre nagyon jó lett, remélem, hogy ha kihűlt, akkor a bélésében sem fogunk csalódni. Mindenesetre a formája, az illata, a színe nagyon ígéretes :).


Hozzávalók:
- 250 gr rozsos öregtészta
- 250 gr BL80 kenyérliszt
- 250 gr teljes kiőrlésű búza kenyérliszt (búzacsírával dúsítva)
- 2 kk só
- 2 ek olaj
- 2 ek burgonyapehely
- 12 gr FRISS élesztő
- kb. 350 ml aludttej

Az összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe mérem. A dagasztás végeztével kelesztőtálba teszem a tésztát, hagyom a duplájára kelni, kb. 30 perc elteltével finoman átmozgatom és további 15 percet hagyom még pihenni. Enyhén lisztezett felületre borítom, megformázom, liszttel megszórom és beleteszem egy sütőpapírral kibélelt sütőedénybe, letakarom és hagyom, hogy megint a duplájára keljen (kb. 30-40 perc). A sütőt előmelegítem 230 fokra. Mikor megkelt a kenyér, bevágom, bespriccelem, letakarom és már mehet is a sütőbe. Nagyjából 30 perc után visszaveszem a hőmérsékletet 200 fokra és még 15-20 percig sütöm. Az utolsó 10 percre le lehet venni a fedőt (a gőzzel vigyázzunk), sőt, az edényből is ki lehet venni, és a rácson hagyni, hogy kicsit megpiruljon a kenyér.

Ha kész, tegyük rácsra, kenjük le vagy spricceljük meg vízzel, tegyük a konyhánál hűvösebb helyre és várjuk, hogy kicserepesedjen, kihűljön.



Nagyjából 30 perc után visszaveszem a hőmérsékletet 200 fokra és még 15-20 percig sütöm. Az utolsó 10 percre le lehet venni a fedőt (a gőzzel vigyázzunk), sőt, az edényből is ki lehet venni, és a rácson hagyni, hogy kicsit megpiruljon a kenyér.

2014. június 3., kedd

Rozs- és hajdinapelyhes kenyér

Teljes kiőrlésű rozslisztből készítettem hétvégén öregtésztát. Ma kellett már megint kenyeret süssek, és mivel szeretem, ha kicsit más időnként a kenyér, és mert van egy csomó magom, pelyhem itthon, a rozspehelyre és a hajdinapehelyre esett a választásom :). Nagyon finom kenyér sült ezekkel a pelyhekkel! Bátran ajánlom mindenkinek!

És akkor a hozzávalók:

- 250 gr öregtészta (teljes kiőrlésű rozslisztből)
- 500 gr BL80 kenyérliszt
- 5 evőkanál rozspehely
- 2 evőkanál hajdinapehely
- 2 kk só
- 2 ek olaj
- 10 gr FRISS élesztő
- kb. 400 ml víz

A pelyheket 200 ml felforralt (és még forró) vízzel leöntjük, lefedjük egy tányérral, és hagyjuk, hogy felszívják a vizet. Addig a többi hozzávalót mérjük a dagasztógép üstjébe. Mikor a pelyhek is megszívták magukat, öntsük a többi hozzávalóhoz és indítsuk el a gépet. A második 200 ml vízzel óvatosan bánjunk, és inkább apránként adjuk a tésztához (és még az is előfordulhat, hogy plusz kell még majd víz...szóval, csak óvatosan!). Nagyon finom, sima tésztát kell kapnunk, inkább kicsit feszesebb legyen, ha hangyányit keményebbnek érezzük, inkább az a jó. Tegyük kelesztőtálba, hagyjuk kelni. Fél óra múlva gyúrjuk lazán át, majd további 10-15 percet pihentessük, majd formázzuk meg és mehet is a sütőedénybe.

 
 Mielőtt a tetejét rátesszük, kicsit spricceljük le belülről. 40-45 percig kelesztjük ismét, vagy míg a duplájára nő.

  

A sütőt közben melegítsük elő 230 fokra, és mielőtt a kenyeret betesszük sülni, vágjuk be a tetejét (ha jól kelt meg a tészta, azonnal szét fog nyílni és csodásan látszik a tészta belseje),




spricceljük be vízzel a kenyeret is és a sütőtál fedelét! Kb. 30 percig süssük ezen a hőfokon, majd vegyük vissza úgy 200-210 fokra és süssük tovább szépre. Akár le is lehet venni a fedőt, vagy ki lehet venni a sütőedényből és a rácsra visszatéve sütni.

Ha kisült, akkor tegyük rácsra, spricceljük meg hideg vízzel

 

 és hagyjuk kihűlni.





Bodzaszörp


Évek óta csinálom ezt a receptet, de azért előfordult már vele, hogy megbuggyant. Pedig mindent úgy csináltam, ahogy a leírásban olvastam. Aztán rájöttem, hogy a nagy meleg nem tesz jót egyáltalán neki, inkább hűvös helyet igényel...:). Ez a mostani lájtos időjárás nagyon is kedvező volt, még a lakásban is, így négy nap után olyan finom bodzaszörpöm lett, hogy csak na. 4 liternyi lett összesen, csatos üvegekbe töltöttem. Ha mondjuk télire is szeretnénk belőle, akkor nem árt valamilyen tartósítószert is tenni bele, picikét csak a tetejére, és úgy lezárni az üveget...Na, nálunk nem tartok attól, hogy ez akár karácsonyig is kibírná...de mondjuk lehet, hogy egy üveget még eldugdosnék a pincében valahova...:D, és akkor majd lesz nagy meglepetés, ha előkerül még egy üveg...mikor már mindenki azt hitte, hogy nincs is...

És akkor ahogy én készítem a bodzaszörpöt:

Hozzávalók:
- 20-30 db tenyérnyi méretű szép, egészséges bodzavirág
- 1 kg kristálycukor
- 4 normál méretű citrom felkarikázva
- 20-25 dkg citromsav 
- egy jó nagy marék mentalevél
- felforralt, lehűtött víz

Vegyünk egy nagy, ötliteres üveget és tisztítsuk alaposan ki. Szedjünk autó- és tetűmentes helyről sok bodzavirágot. Én vagy 20-30 tenyérnyi darabot teszek az üvegbe, arra ráöntök egy kiló kristálycukrot. Erre rákarikázok pár citromot (az eredeti recept szerint elég egy, szerintem meg nem :D, de ezen ugye nem fogunk összeveszni), amit előtte alaposan megmostam. Rászórom a citromsavat, ráöntöm az ecetet és felöntöttem felforralt, majd utána lehűtött vízzel. Hozzáteszek még egy nagy marék mentalevelet, amit kissé megtépkedtem előtte...letakarom lazán, és minden nap megkevergetem műanyag eszközzel. Elvileg öt napig kéne így állnia, de én négy nap után leszűrtem és üvegbe töltöttem. Amikor kivettem a virágokat és a citromokat, azért megnyomkodtam kissé, hogy kerüljön némi citromlé is a szörpbe... 4 db literes, csatos üvegnyi lett (a képen csak három üveg van..)



Ami

Kovászos uborka

Imádjuk a koviubit. Csak úgy, magában is. Vagy zsíros kenyér mellé. Vagy sültekhez...vagy....és még lehetne sorolni...tisztára, mint Gombóc Artúr esete a csokival... :D Ezt is sokan és még annál is többféle módszerrel készítik.


1 kg, szép, egészséges, nagyjából egyforma méretű, nem göcsörtös kovászolni való uborkát veszünk a piacon. Alaposan megmossuk, kicsit áztathatjuk is, amíg a kaprot elrendezzük az üveg alján, a 2-3 gerezd fokhagymát félbevágjuk, azt is az üveg aljára dobáljuk. Az uborkákat én be szoktam vágni, és úgy állítom viszonylag szorosan egymás mellé, aztán egymásra az üvegben, amíg van hely, vagy amíg van uborka. Nekem ezzel az egy kg-val pont tele lesz az a befőttes üvegem, aminek még olyan régi, fekete, csavaros kupakja van, apukám anyukájától örököltem meg :). Szóval, mikor az üvegbe raktam mindent, akkor a tetejére morzsoltam egy körömnyi (mondjuk egy kisujjon levő körömnyi) méretű élesztőt és ráöntöttem annyi felforralt (forró) vizet (literenként 1 evőkanál sót tettem hozzá), ami ellepte az uborkát (sőt, raktam rá ilyen savanyúságleszorítót is, hogy ne jöjjön fel az uborka a tetejére). Egy mélyebb tálkát tettem alá, a tetejére pedig egy felfordított kávéscsészét, majd ment ki az ablakba, ahol bőven érte a nap (mondjuk most nem annyira bőven, mert nem volt annyira jó az idő...). Éjszakára behoztam azért...a mama azt mondta régen, hogy az éjszakai hűvöset annyira nem szereti a kovászos uborka. Szerintem azért kell neki olyan négy-öt nap, de ha az illata alapján jónak tűnik, meg is kóstolhatjuk és ha jó, mehet is a hűtőbe...ééés a levébe mehet a következő adag ubi... :D :D.



Zürichi kenyér

Végül is majdnem ugyanaz, mint a normál fehér kenyér. És a kulcsszó a majdnem :D. Míg a normál fehér kenyérhez öregtésztát használunk, ehhez a kenyérhez tkp. egy bizonyos mennyiségű aktív kovászt etetünk meg. Aztán olaj helyett vajjal készül - bár én most olajjal készítettem :). A recept Limara Zürichi kenyere, minimálisan alakítgattam rajta csak.

Tehát a kenyér készítése a sütés előtti nap indul, akkor kell egy kovászt bekeverni, majd 10-12 óra múlva lehet dagasztani.

Kovász:

  • 200 gr BL 80 liszt
  • 3 gr friss élesztő
  • 130 gr víz
  • 17 gr aktív kovász
A kovászhoz valókat előző este kell alaposan bekeverni, keményebb tészta lesz. 20 fokon hagyom egész éjszaka pihenni. Akinek nincs kovásza, szerintem az élesztőn lenne érdemes kicsit emelni, mondjuk 3 g helyett 5 g-ra.


Tészta:
  • az összes kovászunk
  • 300 gr BL80 liszt
  • 150 gr víz
  • 2 ek olaj
  • 8 gr élesztő
  • 2 kk só
  • 2 ek burgonyapehely

Az összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe mérem. A dagasztás végeztével kelesztőtálba teszem a tésztát, hagyom a duplájára kelni, kb. 30 perc elteltével finoman átmozgatom és további 15 percet hagyom még pihenni. Enyhén lisztezett felületre borítom, megformázom, liszttel megszórom, letakarom nyirkos konyharuhával és duplájára kelesztem. A sütőt a sütőtállal együtt előmelegítem 230 fokra. A forró edénybe gyorsan beteszem a kenyeret, bevágom, lespriccelem a kenyeret és a fedőt is, és mehet is be az egész a sütőbe. Nagyjából 30 perc után visszaveszem a hőmérsékletet 200 fokra és még 15-20 percig sütöm. Az utolsó 10 percre le lehet venni a fedőt (a gőzzel vigyázzunk), sőt, az edényből is ki lehet venni, és a rácson hagyni, hogy kicsit megpiruljon a kenyér.

Ha kész, tegyük rácsra, kenjük le vagy spricceljük meg vízzel, tegyük a konyhánál hűvösebb helyre és várjuk, hogy kicserepesedjen, kihűljön. Egy kis libazsír és kovászos uborka kell hozzá csak és kerek lesz a világ :D :D. Reméljük legalábbis! :)))