2014. szeptember 30., kedd

Sokmagvas lyukasközepű kenyerem


Hozzávalók:

- 450 gr BL80 liszt
- 50 gr teljes kiőrlésű búza kenyérliszt (búzacsírával dúsítva)
- 250 gr öregtészta (fele-fele RL190 rozsliszt és teljes kiőrlésű búza kenyérliszt)
- 10 gr FRISS élesztő
- 2 tk só
- 2 ek olivaolaj (ha van aszalt paradicsom, akkor annak az olaja, jó narancsos a színe)
- 130 gr vegyes magok (szezám, napraforgó, lenmag, rozspehely)
- nekem majdnem 400 ml víz van benne...először csak kicsivel kevesebb, mint 350 ml-vel indultam...apránként töltögettem hozzá még...

Az egészből dagasszunk egy jó kis tésztát, ami egy picit ragadhat...de ez nem baj, mert úgyis lisztezni kell keléskor. Fél órányi kelesztés után (kicsit lisztezve, letakarva) átgyúrjuk, majd újabb kb. 15 percnyi kelesztés jön. Ezután enyhén lisztezett felületre tesszük majd kilapogatjuk jól...és feltekerjük, szorosan lenyomkodva, és egy akkora kígyót formázunk belőle, hogy körbeérjen a formában. Ha megvan a megfelelő hosszúság, akkor fogjuk óvatosan a két végét, és ellenkező irányban tekerünk rajta, a formába tesszük és ügyesen összecsippentjük a végeket. Letakarjuk, kb. 40 percig kelesztjük. Közben a sütőt melegítsük elő 230 fokra, és tegyünk az aljába egy tálka forró vizet. Amikor a lejárt a negyven percünk, akkor tegyük az előmelegített sütőbe a kenyerünket, és 15 percig süssük 230 fokon, majd  vegyük vissza nagyjából 200-210 fokra és további 30-35 percig süssük. A felénél kivehetjük a kenyerünket a formából, és így várhatjuk, míg szépre sül :). Rácson hagyjuk hűlni.




2014. szeptember 27., szombat

Tahinis csiga



Ezt is most ettem életemben először itt Békáson, a török pékségben. Elsőre elvarázsolt ez is, pedig igazából azt sem tudtam, hogy mi is az, amit eszem. Olyasmi, mint a mi kakaóscsigánk, csak ezzel a tahinivel töltve...aha, de mi is az a tahini? A neten nagyon hamar megtaláltam, hogy tulajdonképpen ez nem más, mint szezámmag megdarálva és olivaolajjal elkeverve krémes állagúra. Lehet édesre és sósra készíteni egyaránt, kinek-kinek ízlése és a recept szerint.

A tahinis csigánkhoz először is készítsük el a tahiniszószt, most édesen.


Hozzávalók:
- 1 csésze szezámmag
- 1/4 csésze extraszűz olivaolaj
- kb. 3-4 evőkanál cukor (egy hangyányit édesebbet csináljunk, mint amúgy szeretnénk)

(hogy biztosra menjünk, készíthetünk egyből dupla adagot is ám...:) )

180 fokra melegítsük elő a sütőt és egy hőálló, laposabb tálban tegyük a sütőbe a szezámmagokat és addig pirítsuk, míg aranybarnára nem sülnek, kevergessük, ne hagyjuk, hogy megégjen. Ha kivettük a sütőből a magokat, akkor óvatosan öntsük a darálóba, tegyük hozzá a cukrot és daráljuk meg (mintha mákot darálnánk :D ). Ha megvagyunk ezzel, akkor tegyük egy tálkába, és öntsük hozzá az olajat, keverjük szép simára: sűrű tejfölállagú legyen, hogy szépen kenhető legyen majd...

A csiga tésztájához a következőket tegyük a dagasztógép üstjébe:
- 4 csésze liszt (560 gr volt nekem)
- 1 csésze növényi olaj
- 1/2 csésze kristálycukor
- 25 gr FRISS élesztő
- csipet só
- 1,5 csésze meleg víz

Indítsuk el a dagasztóprogramot, és szép, sima tésztát kell kapjunk a dagasztás végére. (Na és itt jön az, hogy mennyi az annyi, ha csészében van megadva az eredeti receptben....a lisztet lemértem, a többit elfelejtettem, de nem kell rajta görcsölni nagyon...ha száraznak érezzük, adjunk kis olajat v. kis vizet, ha fordítva, akkor kis lisztet....)

A hozzávalókból szép, sima, ruganyos tésztát készítünk, kelesztőtálban hagyjuk kelni úgy 40 percig. Kb. 12 db-ra osztjuk (vagy nyilván attól függ, hogy ki mekkora csigákat szeretne majd, ezt az első sütés után ki-ki kedvére eldöntheti), gömbölyítjük, hagyjuk kicsit pihenni, majd egyenként kígyót (azért legalább 45-50 cm szerintem legyen) sodrunk belőle, és sodrófával kilapítjuk a kígyónkat (jó laposra, amennyire csak tudjuk), megkenjük a tahiniszósszal,



feltekerjük, mint a bejglit és felcsavarjuk, mint a csigát.

Ez a kép mondjuk pont a feltekert spenótos csigáról készült, de pont így néz ki a tahinis is feltekerve, sütés előtt :D, úgyhogy a zöld színek azért senkit ne tévesszenek meg:



Tepsire tesszük, letakarjuk, és ismét hagyjuk kelni. Kb. 200-220 fokra előlőmelegített sütőbe toljuk, tetejét megkenjük tojásmázzal (1 db tojásfehérje+1 ek tej), megszórjuk szezámmaggal és már mehet is a sütőbe, míg szépre nem sül. Ne sajnáljuk a tahinipasztát belőle, igazán különleges és finom az íze. Rácson hagyjuk kihűlni.



(Legközelebb majd memérem pontosan a kilapított kígyók méretét.)

A spenótos töltelék tök egyszerű: FRISS spenótot felaprítunk, pár kanál túrót, reszelt parmezánt és egy tojás sárgáját összekeverünk és ezzel töltjük a csigát.

(a tahinis csiga tésztájának a forrása: http://www.lezzetibol.com/s5-tarifler/c49-mayali-tarifler/tahinli-pide-corek.html, a tahinipaszta forrása: http://www.popsugar.com/food/Homemade-Tahini-Recipe-25190494)

2014. szeptember 4., csütörtök

Árpa-maláta



Én speciel a szirup változatot vásároltam meg, de kapható porított formában is. Ezt úgy kell elkészíteni, hogy a kifejezetten csíráztatásra szánt árpát csíráztatjuk, szárogatjuk, megpirítjuk és porítjuk.

Egész pontosan így:
A gabonát kiválogatom, majd egy éjszakára bőséges vizbe áztatom. Reggel a fölös vizet leöntöm róla, és elterítem egy tepsiben, szobahőmérsékleten állni hagyom. Este átöblitem vizzel (simán a csapból ráfolyatom, majd leöntöm a fölösleget - nem kell "szárazra", csak ne álljon vizben), reggel ismét öblités. Eddigre már elkezd csirázni, az egyik végén minimum egy kis pup keletkezik, vagy 3 pici "bajuszt" növeszt. Estére valószinűleg megnő a csira akkorára, mint a mag maga, félig kész is.
110-120°C körüli sütőbe rakom (nem kell előmelegíteni), időnként megkeverve kiszárítom, majd felemelem a hőmérsékletet 160-180°C-ra, és szép zsemleszinűre piritom. Közben már nagyon finom illata is lesz.
Ha kihűlt, kávédarálóban finomra örlöm, lezárt üvegben sötét, hűvös helyen tartom.

forrás: http://fozzkeveremkavarom.network.hu/blog/keverem-kavarom-cikkei/malata-keszitese-otthon

2014. szeptember 2., kedd

Édesburgonyás kenyér íróval

Volt egy db édesburgonya a hűtőben...múltkor vettem a lidiben, de nem használtam fel. Továbbá ma készítettem vajat is házi tejszínből, abból pedig majdnem 3 dl író maradt. Így kézenfekvő volt, hogy ezeket használom majd a kenyérsütéshez. Az édesburgonyáról csak annyit tudtam, hogy erősen narancsszínű a belseje, mint mondjuk a sütőtöknek. Egyáltalán nem krupli íze van, nem is értem, miért annak hívják...csak a külsejükben hasonlítanak...az íze az édesburgonyának inkább a sütőtökre hasonlít...nagyon kis kellemes, édeskés.


Hozzávalók:

- 15 dkg édesburgonya meghámozva, megfőzve, lehűtve és pépesítve
- kb. 300 ml író
- 400 gr BL80 kenyérliszt (Ónodi Malomtól)
- 100 gr teljes kiőrlésű búza kenyérliszt (Egri Malomtól)
- 2 ek olivaolaj
- 2 tk só
- 250 gr öregészta
- 10 gr élesztő

Az összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe mérjük, és hagyjuk, hogy a masina jól végezze a dolgát. :) Ha kész a dagasztás, a szép, sima tésztát tegyük egy kilisztezett tálba és takarjuk le konyharuhával. 30 perc után kissé gyúrjuk át, majd pihentessük még 15 percig. Ezután formázzuk meg, tegyük a sütőpapírral kibélelt sütőedénybe, és ismét fedjük le, fél óra elteltével kapcsoljuk be a sütőt és állítsuk 230 fokra, majd a kenyeret hagyjuk még kelni. Ha fedő nélkül sütjük, akkor gondoskodni kell a plusz gőzösítésről. A kenyeret bevágjuk, megspricceljük vízzel és mehet is a gőzös sütőbe...kb. 15 percni 230 fokon sülés után visszavesszük a hőfokot úgy 200-ra, és további 30 percig sütjük még. Nézegessük közben, mert lehet, hogy forgatni kell esetleg a kenyeret, vigyázzunk, nehogy megégjen (bár, ha valaki úgy szereti...:D). Ha kész a kenyér, akkor tegyük rácsra, ismét spricceljük le és hagyjuk kihűlni...:)