2016. január 23., szombat

Kalács

Ismét Limara húsvéti kalácsa volt a kiindulási alap. Csak én két egész tojást tettem bele, és én csak 2.8-as tejet tettem bel. Ja, annyi, hogy reszeltem most hozzá egy egész narancs héját.

Hozzávalók a kalácshoz:

- 500 gr BL55 finomliszt (most az egri malom kalácslisztjét használtam)
- 1 kk só
- 60 gr cukor
- 2 tojás
- 2 dl habtejszín (min. 30%-os zsírtartalommal)
- 1 dl tej
- 20 gramm friss élesztő

a kalács kenéséhez: 1 tojásból és 1 ek tejből tojásfényt készítünk


A hozzávalókból lágy, de nem ragadós tésztát dagasztunk. 30-35 perc pihentetés után annyi részre osztjuk, ahány fonatos kalácsot szertnénk, gömbölytjük a tésztadarabokat és kb. 10 percig pihentetjük őket letakarva, hogy majd könnyebben sodorhassuk őket "kígyóvá".

A három "kígyóból" megfonjuk a kalácsunkat, szépen behajtogatjuk a végeit


és sütőpapírral letakart lemezre tesszük, lekenjük a tojásfénnyel és kb. fél órát pihentetjük. Még egyszer átkenjük a tojásfénnyel, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt szépre sütjük. A sütési idő sütőfüggő is lehet, úgyhogy azért nézegessük a kalácsunkat. :)




2016. január 17., vasárnap

Túrós pite

Nem nagyon akartam túlbonyolítani a dolgot, ezért ehhez a túrós pitéhez a már jól bevált almás pite tésztáját használtam.


A tölteléket a következő alapanyagokat használtam:


- 5 tojás
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 dkg túró
- 10 dkg cukor
- 2-3 evőkanál morzsa (vagy kevéske búzadara is jó, én azt használtam)
- 1-2 citrom reszelt héja
- mazsola
- opcionális: ha nincs citrom és kevésbé édeskésre készítjük a túrókrémet, mazsola nélkül, akkor ízesíthetjük kaporral is, mennyei lesz!!!)

Elkészítése:

A töltelékhez a tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra, adjuk hozzá a túrót (megmondom őszintén, hogy én szeretem, amikor a túró, finom, apró, nincsenek benne nagy darabok, ezért botmixert is használtam), mazsolát, végül óvatosan forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ha túl hígnak éreznénk, akkor mehet vagy a zsemlemorzsa, vagy a dara hozzá. Óvatosan a darával, mert túl kemény is lehet tőle a töltelékünk! 

Elővesszük tésztánkat a hűtőből, ahol pihentettük, két részre osztjuk, a tepsi méretének megfelelően vékonyra kinyújtjuk (nem baj, ha felesleg keletkezik, inkább a vékonyságra törekedjünk, mint arra, hogy ne maradjon plusz tészta). Szépen eligazítjuk a tepsi alján a tésztát, ráöntjük a túrókrémet, a másik kinyújtott lapot óvatosan ráhelyezzük és kb. 180-200 fokra előmelegített sütőben szépre sütjük (ez nagyjából fél óra, mindenesetre figyeljük időnként, nehogy megégjen...).

Ha kihűlt, akkor vágjuk kockára és szórjuk meg porcukorral!