2016. május 19., csütörtök

Levendula szirup

Régebben már csináltam levendula szirupot, de eddig pl. nem ittam levendulás rozéfröccsöt - egészen tavalyig :). Hát, csapjatok agyon, de nagyon finom :), és mivel a tavalyi szirupom elfogyott már rég, ezért főzök most újat! Igen ám, de nem találtam a tavalyi receptemet, ezért nekiálltam guglizni. Több szimpatikusat is találtam, végül erre esett a választásom.

HOzzávalók

- 1 csésze víz
- 1 csésze cukor
- 3-4 evőkanál levendulavirág

Egy kis fazékba tegyük a vizet, levendulavirágot és cukrot, forraljuk fel, öt percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Szűrjük át, tegyük üvegbe, és tartsuk a hűtőben (jó ideig eláll).




2016. május 17., kedd

Skót palacsinta


Rachel Allen szakácskönyvében találtam ezt a skót palacsinát...amit tulajdonképpen pancake néven már csináltam, bár az sokkal több tojással készült. Ez kicsit könnyebb, lazább.

Nagyon gyorsan elkészül...vészhelyzet esetén  (ha pont kifogyott a kenyér és elfelejtettünk venni) tízóraira süthetünk a gyerekeknek, vagy, ha délután hazajönnek farkaséhesen a suliból, akkor is nagyon jól jön... :).

Hozzávalók:
100 gramm liszt
1 tojás
25 gramm cukor
1 tk sütőpor
125 ml tej
csipet só
kicsi olaj

Összekeverjük csomómentesre az egészet, és felforrósított serpenyőben kisütjük. Egy sütésre 4 evőkanálnyi masszát tegyünk egymástól kicsit messzebb, és figyeljünk oda a sütésnél, mert hamar megég. Látni fogjuk, hogy mikor kell megfordítani (szerintem kb. fél perc), vagy ha elsőre nem, akkor utána már biztosan :).

Juharsziruppal, lekvárral, vagy csak simán porcukorral is ehetjük, egy pohár tej mellé és máris egy jó kis reggelit produkáltunk.


2016. május 16., hétfő

IKEA keksz - Havreflarn


Szombaton az ikeában jártunk borsörőlért (mert az nagyon fontos és nélkülözhetetlen :)). Ha már ott voltunk, horror áron vetünk a svéd zabpelyhes kekszből is, amit aztán hamar meg is ettünk...Nosza, süssünk magunk is, hisz biztos van recept hozzá. Találtam is a neten, ezen a linken. Sok képet megnéztem a gugliban, de ez volt pont olyan, mint amit az ikeában is árulnak. Annyi a különbség, hogy az ikeásban van a fontos hozzávalókon kívül pár elhagyható adalékanyag, ebben a receptben ezek természetesen nincsenek :).

Nagyon kevés hozzávaló szükséges a kekszhez, nagyon hamar elkészül. A készítést kezdjük azzal, hogy kb. 200 fokra előmelegítjük a sütőt.

- 100 gramm VAJat felolvasztunk 100 gramm apró szemű zabpehely társaságában.

- 150 gramm kristálycukrot habosra keverünk 1 egész tojással.

- 1 evőkanál lisztet és 1 teáskanál sütőport adunk a tojásos-cukros keverékhez, majd hozzáöntjük a vajas-zabpelyhes mixhez.

- sütőpapíros tepsire helyes kis halmokat (tényleg kicsit, mondjuk teáskanálnyit, mert szétterül nagyon..szóval viszonylag távol tegyük őket egymástól) teszünk és kb. 4-4,5 perc alatt készre sütjük.