Kovász:
- 2 dl víz
- 20 dkg finomliszt
- 1 dkg friss élesztő
Tészta:
- az összes kovász
- 2 tk. só
- 40 dkg finomliszt
- kb. 2 dl kefir
- 5 dkg puha vaj
- + 2 dkg olvasztott vaj
Kenyérsütőgép üstjébe
mérjük a kovász hozzávalóit és alaposan összedolgoztatjuk (kb. 5 perc),
majd kikapcsoljuk a gépet és 4-5 órán keresztül magára hagyjuk a
kovászt.
Ezután hozzáadjuk a
többi hozzávalót, a 2 dkg olvasztott vaj kivételével, az aludttejből
visszatartunk egy keveset, csak szükség szerint adagoljuk a tésztához.A
kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát kell készítenünk.
Amikor a dagasztás kész a tésztát kelesztőtálba tesszük, letakarjuk és 35-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Finoman meghintjük
liszttel a deszkát (szilikonlapot) és a megkelt tésztát óvatosan
ráfordítjuk. 10 egyforma darabba vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket és
egy ruhával letakarjuk. 10-15 percig pihenni hagyjuk.
A megkelt kis cipókból
először egyesével kb. 20 cm átmérőjű körlapot nyújtunk, ezután egy
irányban folytatjuk a nyújtást, hogy ovális formát kapjunk. Olyan
vékonyra nyújtjuk, amilyen vékonyra csak tudjuk. Az olvasztott, de nem
meleg vajjal vékonyan megkenjük (ettől lesz letekerős), majd feltekerjük
a kifliket. meghajlítjuk és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
A megformázott kifliket letakarjuk és kb. 30 percig kelni hagyjuk.
Amíg a kiflik kelnek a sütőt előmelegítjük 200 fokra, a megkelt kifliket a forró sütőbe toljuk, előtte alaposan megspricceljük vízzel.
A kiflik sütési ideje kb. 20-25 perc, ha kész, rácsra szedjük őket és kihűtjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése