2014. szeptember 4., csütörtök

Árpa-maláta



Én speciel a szirup változatot vásároltam meg, de kapható porított formában is. Ezt úgy kell elkészíteni, hogy a kifejezetten csíráztatásra szánt árpát csíráztatjuk, szárogatjuk, megpirítjuk és porítjuk.

Egész pontosan így:
A gabonát kiválogatom, majd egy éjszakára bőséges vizbe áztatom. Reggel a fölös vizet leöntöm róla, és elterítem egy tepsiben, szobahőmérsékleten állni hagyom. Este átöblitem vizzel (simán a csapból ráfolyatom, majd leöntöm a fölösleget - nem kell "szárazra", csak ne álljon vizben), reggel ismét öblités. Eddigre már elkezd csirázni, az egyik végén minimum egy kis pup keletkezik, vagy 3 pici "bajuszt" növeszt. Estére valószinűleg megnő a csira akkorára, mint a mag maga, félig kész is.
110-120°C körüli sütőbe rakom (nem kell előmelegíteni), időnként megkeverve kiszárítom, majd felemelem a hőmérsékletet 160-180°C-ra, és szép zsemleszinűre piritom. Közben már nagyon finom illata is lesz.
Ha kihűlt, kávédarálóban finomra örlöm, lezárt üvegben sötét, hűvös helyen tartom.

forrás: http://fozzkeveremkavarom.network.hu/blog/keverem-kavarom-cikkei/malata-keszitese-otthon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése