Sokszor hallottam már róla, de valahogy nem tudtam sosem, hogy mi is ez a csicsókat. Emlékeimben haloványan él, hogy valahogy kötődik a burgonyához. De hogy ez igaz-e, vagy ha igen, akkor mi módon kötődik, azt nem tudtam soha. Sokszor láttam a piacon is, de sosem vettem. Ma viszont mégis vásároltam a tejes nénitől (mert amúgy joghurtnak való tejért mentünk piacolni). Most pedig rákerestem, és a wikipédián erre bukkantam:
A csicsóka (Helianthus tuberosus) a őszirózsafélék családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény. Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába.
Közeli rokonságban áll a napraforgóval.
Tavasszal akár össze is lehet őket téveszteni, de később már nem, mert a
csicsóka sárga virágai a napraforgóéhoz képest kicsinyek, és jóval
később, augusztus elején nyílnak. A növény szára, (azonos talajviszonyok
között), a napraforgóénál vékonyabb, és magasabb, akár 3 m magasra is
megnő. Magot a csicsóka virága nem érlel, ezért a gumók elültetésével
szaporítják.
Gumói, amelyek megvastagodott szárképletek, nem közvetlenül a tövön,
hanem 5–20 cm hosszú gyökérrészen találhatók, ezért nagyobb területen
helyezkednek el. Héjuk színe lehet fehér, vagy sárga, de leggyakrabban
olyan színű, mint a rózsaburgonyáé. A gumók húsa hófehér. Felszínük
ripacsos, barázdált, összetett, nehezen tisztítható.
A csicsóka a nyirkos, üde talajokat kedveli, ahol a talajvíz szintje fél
méternél mélyebben van, de a leggyengébb talajokon is megél. Megterem a
sekély termőrétegű, kötött, sőt a futóhomok talajú területeken is. Első
ültetése úgy történik, mint a burgonyáé. Kataszteri holdanként 5-6 mázsa[1]
vetőgumó szükséges. Tavaszra megfogasolják vagy 1-2-szer megkapálják.
Ha már több év óta van egy helyen, akkor célszerű megtrágyázni. Gumója a
fagy iránt érzéketlen, ezért ősszel nem szedik ki, hanem egyszerre csak
annyit, amennyi pár napi felhasználásra elégséges. A szárát ősszel
levágják és juhokkal etetik fel. Gumótermése kataszteri holdanként 70-150 mázsa.[2] Éghajlat és talaj iránt csekély igényű. Az egyszer elvetett csicsóka szinte kiirthatatlan, ezért vetésforgón kívül termelik.
A csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a
burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó
gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor.
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok
felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés
kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.
Ezt a nálunk alig ismert gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más drága ételek társaságában tálalják.
Csak fantázia kérdése, mert szinte minden alapanyagunkkal harmonizál.
Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle
szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal,
citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt készítenek
belőle, vagy krumplipürészerűen készítik el, és kelbimbóhoz, csirkéhez
adják.
A csicsóka gazdag inulinforrás. Az inulin vízben nem oldódó nagyméretű rost, poliszacharid. Az inulint csak a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni, étvágycsökkentő és hashajtó hatású, de felfúvódást is okozhat.
Különösen elhízásnál és cukorbetegségnél ajánlják, valamint a
bélflóra regenerálásához, de ezen túlmenően is széles spektrumú
gyógyhatást tulajdonítanak neki. A csicsókát kozmetikai készítményekben
is alkalmazzák.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése