2016. április 3., vasárnap

Juhtúrós pogácsa


Az úgy volt, hogy tegnap Kriszta barátnőm beszaladt a dolgozóba, hogy estig nyilatkozzak, hogy megyünk-e ma szalonnát sütni, mert akkor úgy izzítja a családot is..Na, én jól elfelejtettem, de még ma sem jutott eszembe. Viszont valami hatodik érzék csak dolgozott, mert dél felé összeállítottam a juhtúrós pogácsa tésztáját és a hűtőbe tettem pihenni. Aztán már este hat felé volt, mikor Kriszta mondta, hogy nem is válaszoltam neki, hogy mi lesz akkor a mai szalonnasütéssel kapcsolatban, és küldött egy képet, hogy ők már elkezdték nélkülünk. De ha sietünk, akkor csatlakozhatunk is akár...nagyon siettünk :D.

Szóval a juhtúrós pogi receptje a következő:

- kb. 650 gr liszt
- 1 pohár kefír
- 250 gramm zsír
- 180 gramm juhtúró
- 23 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- kb. fél dl langyos tej
- 1 db tojás (plusz egy sárgája majd a kenéshez)

A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe tesszük, legutoljára hagyjuk a tejet (amit amúgy apránként adjunk hozzá), és hagyjuk, hogy a gép szép tésztát dagasszon, amit tegyünk egy tálba, alaposan bugyoláljuk be konyharuhával és tegyük a hűtőbe. 4-5 órát maradhat is (de akár fél napot is), majd lisztezés nélkül nyújtsuk ki kb. másfél ujjnyi vastagra, vagdossuk be a tetejét, szaggassuk ki és kenjük meg a tetejét tojásfénnyel (1 tojás sárgája + 1 ek tej), tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk kb. fél órát állni letakarva.




Ezalatt a sütőt melegítsük elő 200 fokra, majd  a pogácsákat kb. 20 perc alatt süssük szépre! :)

Hagyhatjuk, hogy kihűljön, de annyira finom lett, hogy már langyosan elkapkodtuk :D :D, épp csak egy kevéske maradt...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése