A tortilla a spanyol nyelvterületek tradicionális étele. Egyfajta kenyérféleség. Attól függően hívják máshogy a belőle készült ételt, hogy mit töltenek bele ill. hogy csavarják fel. Fontos egyes ételeknél az is, hogy a tortilla milyen lisztből készül.
Tortilla: A tortilla egy vékony-, kör alakúra
nyújtott tészta, amely készülhet kukorica- vagy búza lisztből. A tésztát
rövid ideig sütik kövön, majd lehűtik. Ez a tészta az alapja a legtöbb
mexikói ételnek. Nevezhetjük nyugodtan mexikói kenyérnek.
Taco: Tradícionális mexikói étel. A tortillát
kukorica lisztből készítik, bármilyen friss alapanyaggal (saláta,
avokádó, kukorica, paradicsom), továbbá sertéshúsból készült carnita
-val, tradícionális mexikói salátával a pico de gallo -val tálalható.
Gyakran tejfölt, vagy olvasztott cojita sajtot csorgatnak rá. A taco
-nál megkülönböztetünk puha-, indián és kemény változatot. A puha
változatnál a tortillát változatlanul hagyják, a tölteléket becsavarják.
Az indián (vagy másnéven Navajo) taco legjobban a magyar lángoshoz
hasonlít, élesztős tésztát forró olajban kisütik, és erre pakolják rá a
tölteléket. A kemény taco -t az USA -ban kezdték el gyártani. A tésztát
félbe hajtják U formájúra, majd forró olajban megsütik. Így egy könnyen
tölthető merev falú sült tésztát kapunk, amibe bele lehet pakolni a
fenti összetevőket.
Quesadilla: A tésztája búzalisztből készül. Két
tortilla tésztára van szükség, egyikre sajtot, húst, zöldségeket
halmoznak, majd a másikat mint egy tetőt ráhelyezik. Ezután az elkészült
“mexikói szendvicset” megsütik, így a belsejében lévő sajt megolvad, és
egybefogja a belepakolt összetevőket. Általában négy részre vágva
tálalják, ritkán tejföllel locsolják meg.
Fajita: A fajita és a taco közötti legnagyobb
különbség az, hogy mindig puha tésztából készül, és a belepakolt
dolgokat grillezik. A Tex-Mex tipikus példája, az eredeti taco el
amerikásított verziója! Tipikus hozzávalók a grillezett zöldségek,
grillezett csirke-, marha- vagy disznóhús csíkok, illetve gyakran
tesznek bele grillezet rákot is. A felcsavarás előtt salsa- vagy
guacamole szósszal ízesítik.
Burrito: Nagyméretű búzalisztből készült tortilla,
amit sült darált marhahússal, rizzsel, pirított fekete babbal, sajttal
és csípős szósszal töltenek meg, majd felcsavarva tálalják.
Chalupa: Kinézetre hasonlít a kemény taco -ra, egy
speciális lisztkeverékből készítik, amit apró tál formára sütnek. A
sütést követően nagyon ropogós tésztát kapnak, amibe könnyen
belepakolhatóak a hozzávalók: vörös- vagy zöld salsa, aprított
vöröshagyma, darált – sült csirkehús, zöldségek. A chalupa kicsi
falatkák, amiből többet is tesznek a tálaló edényre.
Enchilada: A tésztáját szigorúan kukorica lisztből
készítik, amibe a hozzávalókat(sült hús, bab, friss zöldségek, krumpli,
sajt) felcsavarják. A felcsavarást követően csilis – paradicsomos
szósszal nyakon öntik, és sütőben sütik meg. Ezután sajttal-, feketebab
krémmel-, mexikói rizzsel- és guacamole szósszal tálalják.
Tostada: A tésztája kukorica lisztből készül, amit
köralakúra nyújtanak, majd így is sütik ki forró olajban. A sütést
követően egy merev tálcára hasonlít. Erre a “tésztatálcára” szervírozzák
a hozzávalókat, zúzott vöröshagymát, tengeri rákokat-, polipot-, salsa
szószt-, salátát-, sajtot.
Chimicanga: Hívják még Chivichanga -nak, vagy Chimmy
chonga -nak is. Speciális burrito, amit a feltekerés után forró olajban
sütnek ki. A többi tésztás ételtől eltérően, így készítenek édes
verziót is, almával, körtével, egyéb más puha gyümölcsöt a belsejébe
töltve.
Guacamole: A Tex-Mex konyha egyik jellegzetes
szósza. Pépesített avokádóból készül, vöröshagymával, fokhagymával,
olívaolajjal, citromlével, borrsal, csilipaprikával, és egy kevés
tabasco szósszal fűszerezve. Gyakran apróra vágott paradicsom kockákat
is tesznek bele.
forrás: http://keve.info/2013/02/13/8229
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése