Az első egy sima fehér kenyér, tulajdonképpen Limara jól bevált fehér kenyere, annyi változtatással csupán, hogy nekem kicsit több vizet kellett a liszthez tennem. Ja, és csak BL80 kenyérlisztből készült.
Hozzávalók:
- 325 ml víz
- 2 tk só
- 2 ek olaj
- 2 ek burgonyapehely
- 25 dkg öregtészta
- 50 dkg BL80 kenyérliszt
- 1 dkg friss élesztő
A második egy rozsos kenyér volt, 25 dkg BL80, 20 dkg teljes kiőrlésű búza kenyérliszt, és 5 dkg világos rozsliszt + 2 ek lenmagliszt, a többi ugyanaz, mint a fehérnél :).
A harmadik kenyér pedig egy félbarna volt, fele-fele arányban a BL80 és BL112 kenyérlisztek.
Bármennyire is hihetetlen, de az első két kenyér gyakorlatilag egyforma súlyú, annyi csupán a különbség, hogy egy hangyányival több víz van az első kenyérben. (a hozzávalóknál már a kicsit kevesebb vízmennyiséget írtam!!!!) Viszont rájöttem, hogy ha egy kicsit feszesebbre, keményebbre dagasztom meg a tésztát, akkor a kelés során fog annyit lágyulni, hogy szépen megtartja a formáját majd amikor a végső formázás történik:). Az első két kenyérnél a már megkelt tésztából lecsippentettem 25-25 dekát, és eltettem öregtésztának; a harmadiknál nem. Az első kettő kenyeret jénaiban, fedővel sütöttem, bár a második kenyérnél már eltört a jénai...de még egyben maradt....A törés miértjét nem annyira firtatnám, eléggé szőkenősre sikeredett :D :D. A harmadik kenyeret tepsin sütöttem, alul plusz gőzösítéssel - a spriccelés mellett.
Érdekes így a képet nézni a kenyerekről, és látni, hogy egyeske mondjuk mennyire felveszi a jénai formáját...ketteskének szerintem tökéletes lett a formája...a bélése meg..hmmm........az az utolsó képen látszik....és a félbarna is tök jó fazon lett szerintem - bár azt egy kissé túlpirítottam...kicsit másogyabb sül nem lefedve...(milyen meglepő, igaz? :D :D)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése