2014. augusztus 29., péntek

Chilis paradicsomdzsem (Chili tomato jam)

Az elmúlt héten kaptam Limarától az ötletet, hogy chilis paradicsomdzsem készüljön nálam is...neki pedig a Szakácsok könyvéből van a recept. Nekem nem volt se gyömbérem, se halszószom, így kihagytam ezeket. Kicsivel több paradicsomból készítettem. Amúgy a többi hozzávaló stimmel...:D


Az eredeti recept hozzávalói:
- 1 kg jó érett paradicsom
- 8 db csilipaprika
- 8 gerezd fokhagyma
- 4 hüvelykujjnyi friss gyömbér
- 6 ek. halszósz
- 60 dkg cukor
- 2 dl alma vagy vörösborecet

A paradicsomot (szerintem nekem vagy másfél kiló is volt...) forrásban levő vízbe tesszük pár percre, és a héját lehúzzuk. A csilipaprika szárát levágjuk, a fokhagymát megpucoljuk és a paradicsomhoz dobjuk, botmixerrel simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vörösborecetet (és ha van otthon, akkor a reszelt gyömbért és a halszószt) és lassú tűzön nagy türelemmel addig főzzük, amíg jól be nem sűrűsödik...elvileg három óra kell hozzá (minimum), nekem szerintem öt is volt...plusz két teáskanál zselatinnal megküldtem azért a biztonság kedvéért...üvegbe töltöttem még forrón, kupakot rácsavartam, pár percre fejreállítottam, majd ment a dunsztba...


4 megjegyzés:

  1. Kerdes: gyombert azert nem hasznaltal, mert nincs/draga vagy nem szereted? Szaritott se johet szoba?

    VálaszTörlés
  2. Nem volt itthon... :D....amúgy nincs bajom vele...

    VálaszTörlés
  3. Egyebkent szoktal tartani, mert szereted, vagy maradsz a "ha kell nagyon hasznalni, akkor rakok bele, de nem rajongok az izeert"?

    VálaszTörlés