Hazája Korzika, eredetileg kecske- vagy juhtej ill. ezek savójának felhasználásával készül. (Láttam sima tehéntejből is készíteni, magam is ezt tettem, mivel más tejhez nem jutok hozzá.)
A sajtkészítés során nyert savót fel kell melegíteni kb. 35-40 fokosra, megsózni (én egy liter savóhoz két teáskanálnyi sót tettem), és a savó mennyiségének a max. 35 százalékával megegyező friss tejjel felönteni, kb. 90-95 fokig melegíteni...ekkorra szépen feljön a savó tetejére az összetúrósodott fehérje, amit leszűrünk és lecsepegtetünk. Kis sajtformákban is történhet a lecsepegtetés.
Friss (Brocciu frais) és érett sajtként ("Brocciu sec" vagy "Brocciu passu" egyaránt kapható kereskedelmi forgalomban.
- http://en.wikipedia.org/wiki/Brocciu
- Kis sajtlexikon c. könyv
Szia. Többször próbáltam, de nem mindig csapódott ki. Azt szeretném kérdezni, hogy savanyú vagy édes savóból csinálod? Túró vagy sajt savójából? Kb mennyinek kell lenni 1 liter tejből?
VálaszTörlésKöszi Ági
Szia. Többször próbáltam, de nem mindig csapódott ki. Azt szeretném kérdezni, hogy savanyú vagy édes savóból csinálod? Túró vagy sajt savójából? Kb mennyinek kell lenni 1 liter tejből?
VálaszTörlésKöszi Ági