De nem csak tízóraira, hanem akármikorra :). Ez a második, tökéletesített, az én ízlésemre formált verzió. Olyan klassz tésztát sikerült csináljak, hogy csuda, érdemes kipróbáljátok. Pihe-puha, finom, foszlós, mmmmmmmm........kár, hogy nem lehet az illatát érezni...
Hozzávalók
- 600 gr liszt
- 5 ek olaj
- 2 ek tejföl
- kb. 150 gramm
főtt, áttört krumpli
- 25 gr FRISS
élesztő
- kb. 250 ml tej
(előfordulhat, hogy több)
- 2 kk só
- 1 kk cukor
- 1 felvert tojás a
stanglik kenéséhez
Sós máz:
- 100 ml víz
- 3 evőkanál finomliszt
- 1 evőkanál só
A hozzávalókból a dagasztógép segítségével megdagasztom a tésztát, egy órán keresztül pihentetem. Ezután kis gömböket formálok belőle (17 egyforma méretűt), és kicsit hagyom pihenni - konyharuhával letakarva. Ezután mindegyikből kigyót sodrok, én kicsit meglapítottam ujjal, mielőtt a sütőpapírral kibélelt tepsire tettem és tojással megkentem őket. Fél órát pihentek így, letakarni nem kell, mert a tojás miatt nem fog kiszáradni. 200-210 fokra előmelegített sütőben sütöm kb. 10 percig, mikor a sós mázzal meglocsolom, és visszadugom még addig, amíg szép, aranybarna nem lesz. Rácson hagyom kihűlni, és kezdek gondolkodni rajta, hogy legközelebb dupla adag kéne belőle, mert hamar el fog fogyni...:)
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés