Limara meggyes-mákos rácsos sütijét szerettem volna elkészíteni, de cukormentesen, csak édesítővel. Mivel nem tudtam, hogy milyen lesz az édesítőszerrel az íze, kevésbé voltam bátor, így fél adagot csináltam csak. És nem almával kevertem a mákot, hanem őszibarackkal (nem volt alma itthon...).
Az én hozzávalóimmal így néz ki a recept (20x20cm-es szilikon tepsire méretezve):
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 1/2 mokkáskanál só
- 3 ek cukornak megfelelő FOLYÉKONY ÉDESÍTŐ
- 1 teáskanál sütőpor
- 12,5 dkg hideg vaj
- 1 tojás sárgája
- 2 ek. tejföl
Mákos töltelék:
- 10 dkg őrölt mák
- 5 dkg cukornak megfelelő FOLYÉKONY ÉDESÍTŐ
- 1 citrom héja
- 1 hámozott őszibarack reszelve
- 1 evőkanál étkezési búzadara
- 1 tojás fehérje
Meggyes töltelék:
- 0,5 kg meggy kimagozva
- 1/2 mokkáskanál fahéj
- 2 evőkanál cukornak megfelelő FOLYÉKONY ÉDESÍTŐ
- 1 vaníliás pudingpor
Egy késes aprítóba mérjük bele a lisztet, a sót, az édesítőszert és a cukrot. Kockázzuk fel a vajat, és adjuk a liszthez, aztán a tojás sárgáját és a tejfölt is, majd kapcsoljuk be a gépet, amit aztán kapcsoljunk be és készítsük el a tésztát. Ha elkészült, tegyük a tésztát fóliába, és mehet a hűtőbe addig, amíg a többi hozzávalót elkészítjük.
A meggyes töltelék:
a kimagozott meggyet lecsepegtetjük,
kissé ki is nyomkodjuk, a levét felfogjuk. Kimérünk belőle 3 dl-t (ha
nincs annyi vízzel vagy vörösborral pótoljuk) és elkeverjük a vaníliás
pudingporral. Tűzre tesszük és besűrítjük. Hozzáadjuk a folyékony édesítőt és a
fahéjat, majd beleforgatjuk a meggyet is. Félretesszük hűlni. (Ha fagyasztott meggyel készítjük, akkor olvasszuk ki, és a levét ugyanúgy gyűjtsük össze.)
A mákos töltelék:
a mákot, a búzadarát és a folyékony édesítőt
összekeverjük, belereszeljük a citrom héját és a reszelő kis lyukán a barackot is. A tojásfehérjét a maradék cukorral keményre verjük és óvatosan a mákba forgatjuk.
Vegyük elő a kb. 20x20 cm-es szilikon tepsinket. A tészta kétharmadát nyújtsuk ki akkorára, mint a tepsi, és tegyük bele. Simítsuk a tésztára a mákos tölteléket, a mákra a meggyes tölteléket, a maradék tésztát szintén nyújtsjuk vékonyra és a tésztarácsozónk segítségével készítsünk rácsot a piténk tetejére.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt süssük szépre :)!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése