Ha nincs friss, csak alvó kovászunk a hűtőben, azt remekül fel lehet kelteni: kivétel után jól felkvarni, hozzáadni 10-10 dkg rozslisztet és vizet, alaposan elkeverni, állandó hőmérsékleten állni hagyni letakarva, 12 óra múlva kettévenni, mindkettőt a fenti módon megetetni, és újabb 12 órára letakarva állni hagyni. Fontos a nagyjából állandó hőmérséklet, így én vagy a kikapcsolt sütőbe, vagy a mikróba teszem ilyenkor a kovászokat.
Hozzávalók:
- 250-300 gr AKTÍV rozsKOVÁSZ
- 500 gr BL80 kenyérliszt
- kb. 300 ml víz
A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe mérem, és hagyom, hogy tegye a masina a dolgát, nagyjából 10 percig dagaszt a gép. Mikor kész (ne legyen túl ragadós a tészta, de túl kemény sem - kicsit lisztezgethetjük, hogy ne ragadjon - az öregtésztásodás ideje alatt úgyis kissé lágyul), kiveszem, és lezárható tetejű műanyag tálba teszem (én most éppen egy 2 kilós savanyúságvödörbe) és 10-12 órán keresztül a konyhapulton hagyom.
Nekem reggelre gyakorlatilag kifolyt a vödörből, és gyönyörű, lyukacsos szerkezete lett.
Ezzel a kovászos öregtésztával már tudunk kenyeret sütni....pontosan ugyanaz a menete a továbbiakban, mint amikor az élesztős öregtésztával sütünk.
Kedves Szila! Az 1914 július 15-i bejegyzésével kapcsolatban szeretnék kérdezni.
VálaszTörlésKezdő kenyérsütő vagyok, eddig kovászos kenyereket sütődtem, anyakovászt etetgetek, hütőben tárolók és abból aktívkovászt készítek a kenyérsütés előtt.
Mivel 2 hónapig elutazom és nem tudom etetgetni a kovászom, arra gondoltam hogy az általam nevezett anyakovászból készítenék öregtésztát amit lefagyasztanék hogy hazautazásom után használható legyen. Az Ön bejegyzésében erről olvastam de nem minden világos számomra, éspedig: mit jelent az alvó kovász amit a hütőben tárol? Abból mennyit vegyit össze 10 dkg rozs liszttel és 10 dkg vízzel, majd a szétválasztás és újra etetés után lesz 25-30 dkg kovász amit használ az öregtészta készítéséhez?
Utolsó kérdésem, hogy az így elkészített öregtésztán kívül kell friss élesztőt is tenni a kenyérhez?
Köszönöm válaszát, nagy segítséget adna nekem! Üdvözlettel, Mária
Kedves Mária! MInden bizonnyal 2014-et szeretett volna írni :). Igen, az alvó kovászon azt értem, hogy a hűtőben tartom. 10 dekányi kovászt veszek ki és vegyítem 10-10 deka rozsliszttel és vízzel, majd mikor ismét ketté veszem, akkor lemérem a fél adagot, és annak megfelelő mennyiségű vizet és lisztet teszek hozzá. Teljesen úgy kezeltem a kovászos öregtésztát, mint a sima (élesztős) öregtésztát, úgyhogy igen, ment élesztő a kenyér tésztájába a dagasztáskor.
VálaszTörlésKöszönöm Szila gyors válaszát! Igen 2014-et szerettem volna írni, sajnos a FB kijavítja a szavakat, nagyon nehezen lehet írni!
VálaszTörlésValamit még mindig nem értek jól, a régi kovász etetése utan miért kell felezni a mennyiségét? És ha felezem mindkettőt egyformán kell újra etetni? Majd mindkettőt felhasználni az öregtésztához,így lesz a 250-300g?
Mi az elfelezésnek a lényege?
Elnézést kérek a tudatlanságom miatt!
Üdvözlettel, Máriá.