Tavaly, amikor eltettem, valaki megjegyezte, hogy ha az ő felesége lettem volna, akkor a diólkőr után tuti válás lett volna, mert finom házi gyümölcspálinkával öntöttem fel a zöld diót :). Kaldeneker György receptje szerint tettem el még tavaly a zöld diót, hogy majd likőr lesz belőle. Akár már karácsonyra is, de én egy teljes évet hagytam az alkoholban (vodka és gyümölcspálinka) állni, és most szűrtem csak le és palackoztam a likőrt :).
Hozzávalók:
- 1 liter pálinka vagy vodka
- 10-15 db zöld dió
- 3-4 szem csillagánizs vagy 2 teáskanál ánizsmag
- 2 db egész fahéj
- 8-10 szem szegfűszeg
- 1 teáskanál édesköménymag
- 50 dkg cukor
A zöld diókat mossuk meg jól, majd szeleteljük fel vékonyra. Tegyük
egy jól zárható nagyobb dunsztosüvegbe (ez az én nagymamám üvege, tőle örököltem, nagyon szeretem én is használni), majd tegyük hozzá a fűszereket.
Szórjuk bele a cukrot, és öntsük fel a pálinkával vagy vodkával. Jól
rázogassuk össze, majd tegyük hűvös helyre a spájzba. Hetente egyszer
rázzuk fel, és várjunk vele a karácsonyi ünnepekig. Ünnepek előtt
szűrjük le, és töltsük likőrös üvegekbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése