Tippek
- A forralt bor név meglehetősen félrevezető – ugyanis pont az a lényege az italnak, hogy nem szabad felforralni! Csupán felmelegítjük, miközben folyamatosan kevergetjük is!
- Létezik fehér és vörösboros forralt bor is – bár a vörösborból készült verzió a klasszikus. Hagyományosan a megsavanyodott, vagy kissé romlott borból készítettek forralt bort (fűszerekkel és mézzel újra iható lett), manapság minőségi borból készítjük. Valóban fontos, hogy aránylag jó minőségű, gyümölcsös ízű vörösbort alkalmazzunk – de azért nem szükséges szuper finom, díjnyertes bor sem ! Tökéletes fajta pl a Merlot, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Chianti stb…
- Egyszerű változat az, az ha egy készen vásárolt fűszerkeverékkel felfőzzük a bort – ezt már csak cukorral kell édesíteni, és feldobható néhány szelet naranccsal és citromkarikával. A fűszerkeverék lehet a bolti filteres vagy a vásárokban árult muszlinbatyus.
- A forralt bor ideális téli parti ital, ha narancslével vagy áfonyalével kombináljuk, akkor sokkal gyengébb is. Készítsünk azonban sokat, mert nagyon hamar és gyorsan elfogy!
- A forralt bor legalább 20 percig hagyjuk a meleg tűzhelyen, hogy az ízek összeérjenek.
- A forralt bor előre elkészíthető, és tálalás előtt könnyen felmelegíthető.
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 10 db szegfűszeg, 2/3 csésze méz, ¼ csésze brandy, 3 db fahéjrúd, 2 tk gyömbérpor (vagy 1tk frissen reszelt)
Elkészítés: egy lábasba összeöntjük a hozzávalókat, lassan felmelegítjük, közben kevergetjük.
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 7 dl víz (vagy narancslé),1 narancs szegfűszegekkel összeszurkálva, 1 narancs szeletelve, 1 citrom szeletelve, 3 ek cukor (vagy méz), 1 db fahéjrúd, 1 tk gyömbérpor, 2 ek narancslikőr
Elkészítés: a hozzávalókat egy lábasban forráspontig melegítjük, közben kevergetjük.
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 2 db fahéjrúd, 16 db szegfűszeg, 2 ek méz (vagy fél csésze cukor), 1 pohár víz, 1 tk mézeskalács fűszerkeverék,1 narancs
Elkészítés: a narancsot 8 szeletre vágjuk, beleszúrjuk a szegfűszegeket. A vizet, mézet és fűszereket felmelegítjük, hozzáadjuk a narancs szeleteket, felöntjük a borral. Felmelegítjük, mielőtt forrna, lehúzzuk a tűzhelyről, ha szükséges édesítjük. Kb 1 órán át pihentetjük, tálalás előtt felmelegítjük.
Tipp: brandy-vel lehet gazdagítani
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, O.5 L brandy vagy vodka, 10 kardamom mag, 1 fahéjrúd, fél narancs héja, 15 dkg cukor
Opcionális: 5 db szegfűszeg, fél csésze mazsola, fél csésze mandula, 5 db aszalt füge
Elkészítés: a hozzávalókat nagyon alacsony hőmérsékleten 45 percig rotyogtatjuk – nem szabad forrni!
Tök jó receptek, biztos finom lehet brandyvel. Ha te is bor rajongó vagy, ez az oldal Neked is hasznos lesz http://minu.me/-vinopedia
VálaszTörlés