Elkezdtem kutakodni a neten, gugli a barátom jelszóval és rengeteg információt találtam a sárga túróról, bár elég vegyesen...az biztos, hogy Szabolcsban csinálják legfőképp és húsvétkor és hogy ez némiképp édes túró........édes......eddig három receptben háromféleképpen láttam..........hol egy ek cukor, hol három ek cukor, hol a három ek cukor mellé még egy tasak vaníliás cukrot is tesznek....az édes változatát a húsvéti sonka mellé szokták tálalni, de talán a mama nem csak húsvétkor készítette......holnap fel is hívom és kifaggatom erről....és mintha némi mazsola is rémlene......Találtam sós változatát is a sárga túrónak.
Az én változatom (Én mindig ezt készítem :):
- 1 l tej
- 10 db tojás
- 4 tasak vaníliás cukor
- 2 mokkáskanál só
- mazsola (szándékosan nem írok mennyiséget, kinek-kinek ízlés szerint...én szeretem, ha viszonylag sok van benne) :)
Elkészítése:
Én a tejet a mikróban mindig addig melegítem, míg majdnem forr, utána rakom csak a tűzhelyre (így minimális az esélye, hogy odaég), beleszórjuk a vaníliás cukrot és a sót és megvárjuk, míg rendesen felforr. Ekkor beleöntjük a nagyjából felvert tojásokat (ha szeretnénk, hogy látszódjon benne a fehérje, akkor tényleg csak annyira kell felverni, hogy a sárgáját keverjük el. Az egészet lassú tűzön kavargatva addig főzzük, míg elválik a savótól. Ekkor sajtkendővel kibélelt tésztaszűrőn lecsepegtetjük, lógva hagyjuk legalább egy éjszakán át, alá tálat teszünk, hogy felfogjuk a savót. Mert ez a savó értékes kincs, isteni kalácsot lehet vele sütni, úgyhogy vigyázzunk rá! :)
Ha kész a túrónk, kivesszük a szűrőből (amit egyébként menet közben kicsit formálhatunk is, kézzel is rásegíthetünk arra, hogy minél több savó távozzon belőle...), becsomagoljuk és mehet is a hűtőbe, onnan pedig a húsvéti reggeli, vacsora mellé...vagy akkor ehetjük, amikor nekünk tetszik..függetlenül az ünneptől is akár.
Sós verzió:
Hozzávalók:
- 1⁄2 l tej
- 5 db tojás
- 1 kiskanál só
- 1 kávéskanál őrölt fehér bors
- 1 kávéskanál ételízesítő
- 1 cikk fokhagyma
- 2 db újhagyma zöld szára
Elkészítés: A tejet felforraljuk, beleöntjük a felvert tojásokat, sót, fehér őrölt borsot, ételízesítőt, apróra vágott fokhagymát, és kis lángon állandóan keverve addig főzzük amíg túrós nem lesz, ekkor az apróra vágott hagymaszárat is hozzákeverjük. A savót leöntjük róla, és gézbe kötjük (jó erősen megcsavarjuk), egy éjszakán át fellógatva hagyjuk kicsöpögni. Másnap szeletelhető lesz. Állaga a sajthoz hasonlít.
Édes változat:
Hozzávalók: 1 l tej, 10 tojás, 1 (vagy 3) ek cukor, 1 kk só
Elkészítése: A tejet nagyobb lábosban felforraljuk. Amíg felforr, addig a tojásokat megsózva, cukrozva felverjük és a gyöngyöző tejbe öntjük. Ettől kezdve lassú tűzön folyamatosan keverjük, amíg a fehérjék össze nem túrósodnak és a savótól el nem válnak. Ha szépen elválik, levesszük a tűzről és tiszta vászonkendőbe vagy konyharuhába öntjük. Aztán átlósan összecsomózzuk a kendő 2-2 sarkát és csepegni akasztjuk a túrónkat éjszakára. Ujjhegynyi vastag szeletekre vágjuk, ez a sárga túró elmaradhatatlan része a húsvéti asztalnak (ez a recept Polgár Zoltán villányi borásztól való).
A köv. receptek a http://flat-cat.hu/tag/szabolcsi/ oldalról valók:
Kandírozott citromhéjas-gyömbéres változat
Hozzávalók:
A tejet elkezdjük melegíteni, majd ha már langyos, hozzákeverjük az elhabart tojásokat, a gyömbér levét és a citromhéjat. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg összeugrik, a túrószerű rész kicsapódik és különválik a savó. Hozzákeverjük a kandírozott citromhéjat és gyömbért, továbbá a cukrot. Textilpelenkával/sűrű szövésű textillel bélelt szűrőbe öntjük, majd a textil széleit felemeljük, összecsavarjuk, és egy fakanál nyelére kötjük. A fakanálnál fogva felakasztjuk a gömböcöt egy tál fölé, majd ha kihűlt, a hűtőbe kerül egy éjszakára, vagy amíg az összes savó ki nem csepeg belőle. Ez szintén desszert, nem annyira a sonka mellé van.
Sós-tormás-újhagymás
hozzávalók:
Holnap beszerzek bocitejet és kipróbálom ezt a sárga túrót.....hogy melyik verziót, nem tudom, azt viszont igen, hogy nagyon fog tetszeni.........jó lenne, ha itt lenne a mama és megkóstolná és véleményt mondana róla......kár, hogy ahhoz messzi van, hogy kóstolót vihessek neki...:)
Édes változat:
Hozzávalók: 1 l tej, 10 tojás, 1 (vagy 3) ek cukor, 1 kk só
Elkészítése: A tejet nagyobb lábosban felforraljuk. Amíg felforr, addig a tojásokat megsózva, cukrozva felverjük és a gyöngyöző tejbe öntjük. Ettől kezdve lassú tűzön folyamatosan keverjük, amíg a fehérjék össze nem túrósodnak és a savótól el nem válnak. Ha szépen elválik, levesszük a tűzről és tiszta vászonkendőbe vagy konyharuhába öntjük. Aztán átlósan összecsomózzuk a kendő 2-2 sarkát és csepegni akasztjuk a túrónkat éjszakára. Ujjhegynyi vastag szeletekre vágjuk, ez a sárga túró elmaradhatatlan része a húsvéti asztalnak (ez a recept Polgár Zoltán villányi borásztól való).
A köv. receptek a http://flat-cat.hu/tag/szabolcsi/ oldalról valók:
Kandírozott citromhéjas-gyömbéres változat
Hozzávalók:
- 1 liter zsíros tej (nem féltartós, nem UHT)
- 11 nagy, L méretű tojás
- 5 dkg kandírozott citromhéj (apró kockákra vágva)
- 5 dkg kandírozott gyömbér, apró kockákra vágva
- 4-5 cm lereszelt gyömbérgyökér kinyomkodott leve (vagy 2 tk szárított, őrölt)
- 1 kis citrom reszelt héja
- 5 dkg cukor
A tejet elkezdjük melegíteni, majd ha már langyos, hozzákeverjük az elhabart tojásokat, a gyömbér levét és a citromhéjat. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg összeugrik, a túrószerű rész kicsapódik és különválik a savó. Hozzákeverjük a kandírozott citromhéjat és gyömbért, továbbá a cukrot. Textilpelenkával/sűrű szövésű textillel bélelt szűrőbe öntjük, majd a textil széleit felemeljük, összecsavarjuk, és egy fakanál nyelére kötjük. A fakanálnál fogva felakasztjuk a gömböcöt egy tál fölé, majd ha kihűlt, a hűtőbe kerül egy éjszakára, vagy amíg az összes savó ki nem csepeg belőle. Ez szintén desszert, nem annyira a sonka mellé van.
Sós-tormás-újhagymás
hozzávalók:
- 1 liter zsíros tej (lehetőleg házi, de semmiképpen nem UHT)
- 10 tojás, L méretű (vagy 11 M méretű, 12 S méretű)
- 10 dkg főtt combsonka
- 3-4 szál újhagyma (egy kis csokor)
- 2 ek friss torma reszelve
- 2 ek cukor
- 2 tk só
Holnap beszerzek bocitejet és kipróbálom ezt a sárga túrót.....hogy melyik verziót, nem tudom, azt viszont igen, hogy nagyon fog tetszeni.........jó lenne, ha itt lenne a mama és megkóstolná és véleményt mondana róla......kár, hogy ahhoz messzi van, hogy kóstolót vihessek neki...:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése