Mindenesetre 40 grammot kivettem a kidobandó kovászból és hozzátettem még 70 gramm kenyérlisztet és 70 gramm langyos vizet, alaposan elkevertem...de mivel a kovászról olvasottak alapján ez még nem annyira erős kovásznak számít, megtámogattam kis megszáradt élesztővel, amit a hűtőben találtam :D, de mivel ugye próbasütök, ezért lemértem: 4 gr volt. Szóval hozzámorzsoltam a 4 gr élesztőt, letakartam fóliával és mivel amúgy is főztem, ott hagytam a tűzhely mellett, a melegben. (Azért tisztes távolságra a tűztől...) Megvártam, míg a duplájára nőtt a kulimájsz és hozzáöntöttem az előre kimért liszthez. Sót, olajat és vizet adtam hozzá, majd tésztát dagasztottam belőle a dagasztómasinám segítségével, kelesztőtálba tettem, és hagyom, hogy lepukkanjon a teteje....
A kovász-kulimájsz így nézett ki oldalról és felülről, mikor a liszthez öntöttem:
Ilyen volt a tészta, miután megkelt:
Ilyen volt megformázva, a tepsiben üldögélve és várva a sütő melegére:
Sülés közbeni információk:
Ugyanolyan hőfokon (230 fok) sülnek mindkettő tepsiben a bagettek...a villanyosban a teteje már piros, de az alja még puhácska, úgyhogy kivettem a tepsiből, rácsra tettem és kicsit csökkentettem a hőfokon, kivettem a vizes tálat...sajna nem tudok a tetejére fóliát tenni, mert elfogyott....a gázosban viszont egyelőre nagyon szép, de sokkal kevésbé piros, az alsó rész viszont itt is puhácska...itt nem változtattam a hőfokon semmit egyelőre.
Ezekkel a változtatásokkal együtt teljesen azonos ideig sült mindkét sütőben: nagyjából 35-40 percig. A villanyos pirosabb, fényesebb, kicsit cserepesebb....de a másik sem lett rossz....És hát a belseje....lágy, finom, puha, ruganyos.....selymes...nem is tudom, milyen szavakat lehetne még írni róla....kár, hogy nem reggel van, és nem ilyen roppanósan viszik tízórainak a gyerekek...:)
És akkor a RECEPT:
40 gr amúgy kidobandó kovász
70 gr langyos víz
70 gr kenyérliszt
3-4 gr száraz élesztő (nem szárított, hanem a megmaradt, kiszáradt élesztő)
Ezeket összekeverem és hagyom a duplájára nőni:).
az összes kovászt el kell keverni, majd dagasztani a következőkkel:
500 gr kenyérliszt
2 tk só
3 dl langyos víz
3 ek olaj
A tésztát tegyük kelesztő tálba, és hagyjuk megkelni. :) Miután megkelt, formázzuk és süssük meg a szokásos módon, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és hagyjuk még kb. fél órát pihenni. A gázsütőt 230 fokra melegítsük elő, az aljába tegyünk egy jénait vízzel és gőzösítsünk előre. A villanysütőt nem kell (szerintem) előmelegíteni, az aljába forró vízzel teli tálat tenni, de itt is 230 fokon süssük majd a bagetteket...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése