ALUDTTEJ KÉSZÍTÉSE: Aludttejet NYERS, FELFŐZETLEN TEJBŐL
TUDSZ KÉSZÍTENI, simán beletöltöd bármibe és lefeded (nem kell
légmentesen) és elfelejtkezel róla másfél napig, most a melegben egy nap
alatt is meg tud savanyodni, vastagodni. Utána behűtve igazán finom.
JOGHURT, KEFIR: Joghurtot, kefirt a melegített, de nem felfőzött (!!) tejből tudsz készíteni, viszont
mindkettőhöz kell oltóanyag, ami első alkalommal lehet egy élőflórás
joghurt.
Joghurtnak,a
tejet melegítsd fel 40 fokra (langyomeleg) majd kavarj hozzá egy pl.
Bakony joghurtot, majd poharakba/befőttesüvegbe töltve tedd, csavard rá a
tetőt,és mlegben tartsd legalább egy napot. Ebben a dunsztban egy nap
alatt fermentálódik. Utána már értelemszerűen ezzel olthatod a köv.
adagot.
Kefírnek a tejet a japán kristálygombával lehet oltani pl.
TEJFÖL, TEJSZÍN: Ha
zsíros a tej ,és nem főzöd fel rögtön,hűtőben kb. másfél napig
tarthatod,úgy,hogy ne savanyodjon. Ilyenkor én pl. a tetején összegyült
tejszínt letöltöm róla. EZ ugyanaz a friss tejszín amit a boltban lehet
kapni. Ha ezt a tejszínt hagyom utána állni meleg helyen kb. egy
napot, tejfőllé vastagodik.
VAJ: Ha a tejszínt betöltöd egy
műanyag flakonba,adsz hozzá csipet sót,és jó fél órát csá-csá-csá-zol
vele,vagyis rázogatod,kicsapódik belőle a vaj. Ugyanolyan mint ami a
boltokban van,csak nincs agyonvizezve.
TÚRÓ: Túrót úgy tudsz
készíteni,hogy a savanyútejet felforralod,majd amikor kicsapódik
teljesen belőle a savó,akkor szűrőben,dupla gézen lecsurgatod,és kész is
van a friss túró.
Ha ebbe a túróba teszel vajat,sót,csipet
szódabikarbónát,majd kislángon kavargatva főzöd,kb. 5 perc alatt
összeáll sajtnak,ez a hagyományos trappista típusú sajt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése