A HARMADjára kipróbált magliszt a szőlőmagliszt volt. Talán nem túlzás azt állítani az antioxidánsokról, hogy a világon az
egyik legnagyobb mennyiségben a szőlőmagokban vannak jelen. Kevésbé
alakulnak ki gyulladásos betegségek, kiemelten fontos szerepe van
azonban e mellett az érrendszert felépítő szövetek egészségének
megőrzésében, és úgy védi a szívet, hogy csökkenti a magas vérnyomást,
illetve a káros koleszterin szinttel is könnyedebben leszámol társaival
szemben. Mivel a szőlőmag egészben vagy csak simán szétrágva nem tudja
kifejteni jótékony hatását, ezért összeőrlik, amivel a benne rejlő
hatóanyagok a felszínre kerülhetnek. Beletehetjük joghurtokba
,kenyértésztába és müzlihez egyaránt.Kozmetikumnak sem utolsó. Sőt
....bőrradírként egy kis mézzel,kevés vízzel (nem lehet forró ,csak
meleg) pár csepp szőlőmagolajjal összekavarva kiváló házi natúr
kozmetikumot kapunk melytől puha bársonyos tapintású lesz bőrünk.
Keverhetjük joghurtba, meleg italokba, vagy akár a müzlire is
szórhatjuk. Ha sütéshez használjuk, a felhasználandó liszt körülbelül
3-5%-át tegyünk a liszthez. Az ajánlott napi adag 1 teáskanál, ne lépje
ezt túl!
Ugye tudjuk, hogy a házi tészta úgy készül, hogy egy felvert tojáshoz
adunk 10 dkg lisztet és 1 csipet sót. Nos, én nagy bátran a 10 dekát
átértelmeztem úgy, hogy 5 dkg liszthez (én spec. réteslisztet
használtam) 5 dkg szőlőmaglisztet adtam. Össze is gyúrtam a tésztát,
egész jó volt, kicsi vizet kellett adni hozzá még, tényleg csak pár
cseppet....elő is kaptam a masinát, a jó öreg Marcato-t, és elkezdtem
nyújtani...többször hajtogatni...nyújtani....na, itt kiderült, hogy
vagány próbálkozás volt fele mennyiségű szőlőmaglisztet
használni....porladt szét a tésztánakvaló....nem lehetett nyújtani sem.
Nosza, goyrsan behajítottam a késes aprítómba a szétmorzsolt tésztát,
mellétettem még egy tojást, 10 dkg lisztet és egy csipet sót.
Elindítottam a gépet, pár csepp víz hozzáadása után tök jó kis tésztám
lett. Kicsit pihentettem és utána már ment is minden, mint a
karikacsapás, gyönyörű szép tésztát nyújtottam és vágtam.
Tehát a hozzávalók:
2 db tojás, 15 dkg rétesliszt (vagy akár finomliszt is), 5 dkg szőlőmagliszt, 2 csipet só és némi víz
És ha már elkészült ez tészta, akkor főzzünk hozzá egy jó kis vörösboros malacpörköltet, és adjunk mellé jófajta savanyúságot!
Tapasztalatok: a szőlőmagliszt nincs olyan finomra őrölve, így azért érezhetők jócskán a szemcsék evés közben, ami kicsit zavaró. Ízében nem érezni a szőlőt, a színét egész szépen tartja :), mondhatnám meglepően szépen :).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése