A KataFakanala fb oldal felhívásának és a Batha-Porta
felajánlásának köszönhetően részt vehettünk egy kis játékban.
Regisztráltunk az e-mail címünkkel és vártuk, hogy a szerencsés Kanálkák
közt lehessünk, akik kipróbálhatják a Batha-Porta maglisztjeit. A
feladatunk csupán az volt, hogy amiket készítünk a lisztekkel,
dokumentáljuk és írjunk egy kis szösszenetet róluk.
Meg kell, hogy mondjam, az összes liszt közül ez okozta a legtöbb fejtörést. Nem volt édeskés illata, hogy egyértelműen sütibe álmodjam bele...viszont a színe az csodálatos ennek is, mint a többinek. :) Végül úgy döntöttem, mivel úgyis kell holnapra, kenyeret sütök belőle:).
Kicsit a diólisztről:
Kicsit a diólisztről:
A dióbélből hagyományos sajtolással készült olaj zsírszegényített diópogácsájának őrölt formája a dióliszt. Kiváló alapanyag, süteményekben és kenyerekben visszahozza a teljes kiőrlésű hagyományos kenyér ízvilágát. Szintén lehet palacsintatésztákhoz, lazacos halételekhez, joghurtokba, müzlikhez fogyasztani.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál dióliszt (aminek a fele tkp. málnamagliszt...)
- 35 dkg BL80 kenyérliszt
- 15 dkg BLTK teljes kiőrlésű búza kenyérliszt
- 25 dkg öregészta (fele-fele arányban BLTK és BL80)
- 2 tk só
- 2 ek olívaolaj
- 2 evőkanál burgonyapehely
- 2 evőkanál kalciton
- kicsivel több, mint 3 dl víz (attól is függ, hogy milyen a liszt minősége...ha jó a liszt, akkor sok folyadékot képes felvenni)
A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe mérem, és elkészítem a tésztát.
Kelesztőtálban hagyom kelni, kb. 30 perc után lazán átdolgozom kicsit, majd hagyom még negyed órát kelni. Ezután megformázom és a sütőedénybe teszem, lefedem (előtte kicsit megspriccelem a fedelet). 45 perc után begyújtom a sütőt 230-240 fokra és bemetszem a kenyeret...
kicsit hagyom pihenni, majd mehet is a sütőbe nagyjából 45 percre... leveszem a fedelet (óvatosan!!) és még 5-10 percig pirítom kicsit...ízlés szerint.
És aztán jóízűen elfogyasztjuk valami finom felvágott és sajt kíséretében, remek uzsonna a gyerekeknek...Amikor kelt, isteni dió illata volt, az ízén egyáltalán nem érezni szerintem, viszont fantasztikus a színe....
Kelesztőtálban hagyom kelni, kb. 30 perc után lazán átdolgozom kicsit, majd hagyom még negyed órát kelni. Ezután megformázom és a sütőedénybe teszem, lefedem (előtte kicsit megspriccelem a fedelet). 45 perc után begyújtom a sütőt 230-240 fokra és bemetszem a kenyeret...
kicsit hagyom pihenni, majd mehet is a sütőbe nagyjából 45 percre... leveszem a fedelet (óvatosan!!) és még 5-10 percig pirítom kicsit...ízlés szerint.
És aztán jóízűen elfogyasztjuk valami finom felvágott és sajt kíséretében, remek uzsonna a gyerekeknek...Amikor kelt, isteni dió illata volt, az ízén egyáltalán nem érezni szerintem, viszont fantasztikus a színe....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése