2014. június 22., vasárnap

Stangli reggelire

Rég készítettem kiflit, így délelőtt nekiálltam. Igen, délelőtt, mert először egy kovászt (inkább gyorskovászt) kellett készíteni a kiflihez, a munka többi része mostanra maradt.

Elkészítés és hozzávalók:

gyorsKovász:
25 gr élesztő + 200 gr finomliszt + 1 evőkanál olaj + 2 dl víz

Fenti hozzávalókat összekeverjük, lefedjük és úgy 6-8 órárán keresztül békén hagyjuk.

További hozzávalók a kovászon kívül:
- 750 gr finomliszt
- kb. 325-350 ml víz
- 3 teáskanál só
- 1,5 evőkanál olívaolaj

A kovászt és a további hozzávalókat rugalmas tésztává gyúrjuk, vagy a dagasztógép is remekül elvégzi ezt a munkát helyettünk. 

A kelesztés félidejében egyszer gyúrjuk át, majd amikor duplájára kelt, kb. 100 grammos gombócokat formáljunk, és hagyjuk még 10 percet pihenni letakarva. Ezután sodrófával nyújtsuk csepp alakúra, tegyük tepsire, takarjuk le kissé nyirkos konyharuhával és még fél órát pihenjenek a tepsin. 180 fokra előmelegített, gőzös sütőben süssük pirosra. Mielőtt a sütőbe tesszük, alaposan spricceljük be vízzel, szórjuk meg magokkal, vagy akár sajttal is lehet. Én most szezámmaggal szórtam meg a kifliket. Rácson hagyjuk kihűlni, és már ehetjük is...vagy melegen is, ha nem tudunk ellenállni neki :).





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése