2016. január 23., szombat

Kalács

Ismét Limara húsvéti kalácsa volt a kiindulási alap. Csak én két egész tojást tettem bele, és én csak 2.8-as tejet tettem bel. Ja, annyi, hogy reszeltem most hozzá egy egész narancs héját.

Hozzávalók a kalácshoz:

- 500 gr BL55 finomliszt (most az egri malom kalácslisztjét használtam)
- 1 kk só
- 60 gr cukor
- 2 tojás
- 2 dl habtejszín (min. 30%-os zsírtartalommal)
- 1 dl tej
- 20 gramm friss élesztő

a kalács kenéséhez: 1 tojásból és 1 ek tejből tojásfényt készítünk


A hozzávalókból lágy, de nem ragadós tésztát dagasztunk. 30-35 perc pihentetés után annyi részre osztjuk, ahány fonatos kalácsot szertnénk, gömbölytjük a tésztadarabokat és kb. 10 percig pihentetjük őket letakarva, hogy majd könnyebben sodorhassuk őket "kígyóvá".

A három "kígyóból" megfonjuk a kalácsunkat, szépen behajtogatjuk a végeit


és sütőpapírral letakart lemezre tesszük, lekenjük a tojásfénnyel és kb. fél órát pihentetjük. Még egyszer átkenjük a tojásfénnyel, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt szépre sütjük. A sütési idő sütőfüggő is lehet, úgyhogy azért nézegessük a kalácsunkat. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése