Öregtészta

Kb. ezer és egy éve, mikor elkezdtem az itthoni kenyérsütést, akkor tulajdonképpen Limara receptjei indítottak útnak. Sokszor sütök ma is az ő receptjei alapján, de még többször variálom át ezeket a recepteket a mi szánk íze szerint. És nagyon sokszor sütök a neten való kutakodás közben talált képek alapján. A külföldi oldalakon találok mindenféle fura elnevezést, mikor böngészek egy-egy receptet: előtészta (Vorteig), autolízistészta.....a kovásznak is millió elnevezését láttam már. Szeretek is ezekkel bíbelődni, fordítgatni, rájönni, hogy is kell ezeket elkészíteni. 

De a legeslegjobb akkor is az öregtészta. :) Nem is tudom, hogy itt az oldalon leírtam-e már az öregtészta receptjét, annyira természetes és magától értetődő, hogy azt teszek bele...többször szokott felmerülni kérdésként nálam is, de a kenyérsütős fórumokon is, hogy mi ez és miért kell a kenyérbe és ami a legfontosabb: hogyan készül?

Az öregtészta tulajdonképpen a megkelt, sőt, túlkelt kenyértészta. Tulajdonképpen hasonlít is a kovászhoz, csak a kovásznál nem használunk élesztőt, hanem hagyjuk erjedni a liszt és a víz keverékét. Itt az öregtésztánál kevés élesztőt a vízhez és a liszthez, hogy beindítsuk a kelési folyamatokat. Ha mindig mi sütjük otthon a kenyeret, akkor érdemes több adagot begyúrni, bekeverni egyszerre, aztán a hűtőben tárolni (akár 10 napig is) a következő felhasználásig.

Én így készítem az öregtésztát:

A dagasztótál üstjébe mérek 500 gr BL80 kenyérlisztet, 10 gr FRISS élesztőt és 300 ml langyon vizet. Alaposan eldolgozzuk a hozzávalókat, és egy zárható műanyag dobozba tesszük, majd egész egyszerűen kinthagyjuk a konyhapulton fél napig (10-12 órán át). Amíg kint áll a pulton, remekül megfigyelhetjük, ahogy többször megkel, összeesik (csodás, lyukacsos szerkezetét is láthatjuk, ha átlátszó dobozba tesszük). Fél nap után, lezárt dobozban mehet is az öregtésztánk a hűtőbe, amiből aztán szükség (és a recept) szerint használhatunk. Nekem kb. 3 kenyérre lesz elegendő ez az adag, és még egy pici szokott maradni, de azt mindig hozzáteszem a köv. adag öregtésztához. Az öregtészta hozzáadásával csökkenthető a kenyérben az élesztő mennyisége, és egy rendkívül jó szerkezetű, finom és puha belű kenyerünk lesz. :)

Öregtésztát tudunk még kovásszal is készíteni
, az remek dolog, ha van hozzá aktív kovászunk. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése