2017. augusztus 26., szombat

Zakuszka

Hosszú évek óta keresem az IGAZI, a LEGJOBB, a LEGFINOMABB zakuszka receptjét. Kóstoltam már többet, de egy sem volt olyan, hogy azt mondtam volna: hmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.....

Azt mondják, hogy a zakuszka az ősz íze egyetlen (vagy több) falatban.  Eredetileg Örményországból vagy Grúziából származik, de Moldván keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű kenyérre kenhető, különféle zöldségekből és paprikából készült krém. 

Összetevői változatosak. Az erdélyi alaprecept szerinti összetevők: kápia paprika, paradicsompaprika (pritaminpaprika, gogosár-rom:, gogoșar), sűrített paradicsom, padlizsán, vöröshagyma, olaj, só, bors, cukor és babérlevél. Az említetteken kívül lehet répa, fokhagyma, hal, reszelt uborka, snidling, kapor, babérlevél, bors, káposzta is benne.

Az én receptem, amit ezután minden évben ilyen mennyiségben egészen biztosan el fogok készíteni, Edit barátnőmtől van, pontosabban az édesanyjától, aki Erdélyben él. Azért, aki zakuszka-készítésre adja a fejét, készüljön fel, hogy hosszú projekt elé néz, de a fárasztó napnak kiváló eredménye lesz <3! 


Hozzávalók kb. 12 nagy üvegnyi zakuszkához: 
 
Sütés után/hámozva, pucoltan:
- 3 kg kápia paprika (lehet felesben is használni a pritamin paprikával)
- 3 kg padlizsán 
- 1,5 kg vöröshagyma
- 2,5 kg sárgarépa 
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 liter olaj
- 1 liter paradicsomlé (a legjobb a házi)
- só, bors, cukor

Szóval akkor kezdjünk neki... :D!!! A késes aprítógépünket (konyhai robotgép) helyezzük a konyhapultra, mert sokat fogjuk használni! :)

1. Faszénen süssük meg a padlizsánokat és a kápiapaprikákat is egészen addig, amíg szenes nem lesz, és szét nem repedezik a héja. Nekem a padlizsánkrém kapcsán a nagymamám azt tanította, hogy miután kisült, tegyük hideg vízbe, így majd könnyű lesz lehúzni a héját. Ez amúgy tényleg így van, viszont miután lehúztuk, tegyük szűrőbe a padlizsánt és a paprikát, hogy a víz lecsöpögjön róla.

2. Miközben ezek sülnek, tegyük oda a répát (persze pucoljuk meg őket, és vágjuk nagyobb darabokra) párolni. 

3. A hagymát hámozzuk meg, daraboljuk fel és tegyük a késes aprítóba, nyomjuk meg a gombot és hagyjuk, hogy a gép végezze a dolgát! :)

4. Az olajat (1.8-2 liter) öntsük egy nagy lábosba, és az aprított hagymát pároljuk meg lassú tűzön.

5. A megsült, megtisztított padlizsánt, paprikát és a répát egymás után tegyük az aprítógépbe, majd adjuk hozzá a párolt hagymához.

6. Öntsük a lábosba a paradicsomlevet is.

7. Fűszerezzük ízlés szerint...nálunk ez a következő volt: 11 teáskanál só, 4 teáskanál bors, 4 teáskanál cukor, 6 db babérlevél. 

7. Főzzük az egészet kis lángon addig, míg jól besűrűsödik vagy feljön az olaj a tetejére, majd töltsük tiszta befőttes üvegekbe, rakhatunk kis tartósítószert a tetejére, csavarjuk alaposan rá a kupakot, állítsuk fejre kb. 5-10 percre, majd fordítsuk vissza az üvegeket, és így hagyjuk kihűlni. Címkézzük fel szépen üvegeinket, aztán már mehet is a kamrapolcra! :)


Azért majd csinálok rendesebb fotót is :)..



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése