2014. szeptember 27., szombat

Tahinis csiga



Ezt is most ettem életemben először itt Békáson, a török pékségben. Elsőre elvarázsolt ez is, pedig igazából azt sem tudtam, hogy mi is az, amit eszem. Olyasmi, mint a mi kakaóscsigánk, csak ezzel a tahinivel töltve...aha, de mi is az a tahini? A neten nagyon hamar megtaláltam, hogy tulajdonképpen ez nem más, mint szezámmag megdarálva és olivaolajjal elkeverve krémes állagúra. Lehet édesre és sósra készíteni egyaránt, kinek-kinek ízlése és a recept szerint.

A tahinis csigánkhoz először is készítsük el a tahiniszószt, most édesen.


Hozzávalók:
- 1 csésze szezámmag
- 1/4 csésze extraszűz olivaolaj
- kb. 3-4 evőkanál cukor (egy hangyányit édesebbet csináljunk, mint amúgy szeretnénk)

(hogy biztosra menjünk, készíthetünk egyből dupla adagot is ám...:) )

180 fokra melegítsük elő a sütőt és egy hőálló, laposabb tálban tegyük a sütőbe a szezámmagokat és addig pirítsuk, míg aranybarnára nem sülnek, kevergessük, ne hagyjuk, hogy megégjen. Ha kivettük a sütőből a magokat, akkor óvatosan öntsük a darálóba, tegyük hozzá a cukrot és daráljuk meg (mintha mákot darálnánk :D ). Ha megvagyunk ezzel, akkor tegyük egy tálkába, és öntsük hozzá az olajat, keverjük szép simára: sűrű tejfölállagú legyen, hogy szépen kenhető legyen majd...

A csiga tésztájához a következőket tegyük a dagasztógép üstjébe:
- 4 csésze liszt (560 gr volt nekem)
- 1 csésze növényi olaj
- 1/2 csésze kristálycukor
- 25 gr FRISS élesztő
- csipet só
- 1,5 csésze meleg víz

Indítsuk el a dagasztóprogramot, és szép, sima tésztát kell kapjunk a dagasztás végére. (Na és itt jön az, hogy mennyi az annyi, ha csészében van megadva az eredeti receptben....a lisztet lemértem, a többit elfelejtettem, de nem kell rajta görcsölni nagyon...ha száraznak érezzük, adjunk kis olajat v. kis vizet, ha fordítva, akkor kis lisztet....)

A hozzávalókból szép, sima, ruganyos tésztát készítünk, kelesztőtálban hagyjuk kelni úgy 40 percig. Kb. 12 db-ra osztjuk (vagy nyilván attól függ, hogy ki mekkora csigákat szeretne majd, ezt az első sütés után ki-ki kedvére eldöntheti), gömbölyítjük, hagyjuk kicsit pihenni, majd egyenként kígyót (azért legalább 45-50 cm szerintem legyen) sodrunk belőle, és sodrófával kilapítjuk a kígyónkat (jó laposra, amennyire csak tudjuk), megkenjük a tahiniszósszal,



feltekerjük, mint a bejglit és felcsavarjuk, mint a csigát.

Ez a kép mondjuk pont a feltekert spenótos csigáról készült, de pont így néz ki a tahinis is feltekerve, sütés előtt :D, úgyhogy a zöld színek azért senkit ne tévesszenek meg:



Tepsire tesszük, letakarjuk, és ismét hagyjuk kelni. Kb. 200-220 fokra előlőmelegített sütőbe toljuk, tetejét megkenjük tojásmázzal (1 db tojásfehérje+1 ek tej), megszórjuk szezámmaggal és már mehet is a sütőbe, míg szépre nem sül. Ne sajnáljuk a tahinipasztát belőle, igazán különleges és finom az íze. Rácson hagyjuk kihűlni.



(Legközelebb majd memérem pontosan a kilapított kígyók méretét.)

A spenótos töltelék tök egyszerű: FRISS spenótot felaprítunk, pár kanál túrót, reszelt parmezánt és egy tojás sárgáját összekeverünk és ezzel töltjük a csigát.

(a tahinis csiga tésztájának a forrása: http://www.lezzetibol.com/s5-tarifler/c49-mayali-tarifler/tahinli-pide-corek.html, a tahinipaszta forrása: http://www.popsugar.com/food/Homemade-Tahini-Recipe-25190494)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése