2014. szeptember 30., kedd

Sokmagvas lyukasközepű kenyerem


Hozzávalók:

- 450 gr BL80 liszt
- 50 gr teljes kiőrlésű búza kenyérliszt (búzacsírával dúsítva)
- 250 gr öregtészta (fele-fele RL190 rozsliszt és teljes kiőrlésű búza kenyérliszt)
- 10 gr FRISS élesztő
- 2 tk só
- 2 ek olivaolaj (ha van aszalt paradicsom, akkor annak az olaja, jó narancsos a színe)
- 130 gr vegyes magok (szezám, napraforgó, lenmag, rozspehely)
- nekem majdnem 400 ml víz van benne...először csak kicsivel kevesebb, mint 350 ml-vel indultam...apránként töltögettem hozzá még...

Az egészből dagasszunk egy jó kis tésztát, ami egy picit ragadhat...de ez nem baj, mert úgyis lisztezni kell keléskor. Fél órányi kelesztés után (kicsit lisztezve, letakarva) átgyúrjuk, majd újabb kb. 15 percnyi kelesztés jön. Ezután enyhén lisztezett felületre tesszük majd kilapogatjuk jól...és feltekerjük, szorosan lenyomkodva, és egy akkora kígyót formázunk belőle, hogy körbeérjen a formában. Ha megvan a megfelelő hosszúság, akkor fogjuk óvatosan a két végét, és ellenkező irányban tekerünk rajta, a formába tesszük és ügyesen összecsippentjük a végeket. Letakarjuk, kb. 40 percig kelesztjük. Közben a sütőt melegítsük elő 230 fokra, és tegyünk az aljába egy tálka forró vizet. Amikor a lejárt a negyven percünk, akkor tegyük az előmelegített sütőbe a kenyerünket, és 15 percig süssük 230 fokon, majd  vegyük vissza nagyjából 200-210 fokra és további 30-35 percig süssük. A felénél kivehetjük a kenyerünket a formából, és így várhatjuk, míg szépre sül :). Rácson hagyjuk hűlni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése