2014. december 13., szombat

Tönkölybúzalisztes kenyér


 

Tegnap megérkezett az újabb liszt-szállítmány az Ónodi Malomtól, a szokásos lisztek mellett rendeltem teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet (TGL300), hogy kipróbálhassam :). Lehet, hogy bátrabbnak kellett volna legyek, és többet rendelni belőle, mert így elsőre igen jó véleményem van róla, tetszetős kenyérkét sikerült összerakjak. Mivel mi inkább a barna, félbarna, rozsos (de azért fehér liszt is van benne) kenyereket szeretjük, ezért a tönköly mellé tettem még BL112-t és BL80-at is, valamint az öregtésztám is rozs+teljes kiőrlésű búzaliszt (búzacsírával dúsított) felhasználásával készült. 

Hozzávalók:

- 150 gramm TGL300 Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 100 gramm BL 112 félbarna kenyérliszt
- 250 gr BL 80 fehér kenyérliszt
- 10 gr FRISS élesztő
- 2 ek sörélesztő
- 2 ek burgonyapehely
- 2 tk só
- 2 ek olaj (hát, most, hogy ezt írom, lehet, hogy kifelejtettem...nem emlékszem... :D :D)
- 325 ml langyos víz (óvatosan, inkább kevesebb, mint több legyen, utólag lehet még pótolni, ha kevésnek találjuk - ilyenkor csak apránként adjuk hozzá mindig, nehogy aztán túl sok legyen)
 - 250 gr öregtészta (RL190 teljes kiőrlésű rozsliszt és teljes kiőrlésű búza (hozzáadott búzacsírával) liszt keverékéből készült)

- tönkölykorpa a szóráshoz

Tegyük az összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe, és hagyjuk, hogy végezze a dolgát :). Szép, rugalmas tésztát kell kapjunk a dagasztás végére, tehát minimum 10-15 percig gyúrja a gép a tésztánkat. Mikor kész, tegyük enyhén kilisztezett tálba, takarjuk le tiszta konyharuhával és hagyjuk a duplájára kelni. Kifejezetten jót tesz a tésztának, ha a végefelé kicsit átgyurmázzuk és még hagyjuk kelni. Ha megkelt, akkor óvatosan megformázzuk, a sütőpapírral bélelt fedeles sütőtálunk aljába tesszük, rátesszük a fedőt és megint hagyjuk kelni. Míg kel a kenyerünk, addig előmelegítjük a sütőt kb. 230 fokra. Mielőtt a kenyeret betesszük a sütőbe, spricceljük be alaposan vízzel, szórjuk meg tönkölykorpával, vágjuk be és tegyük rá a sütőtál fedelét (amit szintén bespricceltünk). Kb. 15 percig süssük a kenyeret ezen a hőfokon, majd vegyük vissza a hőmérsékletet úgy 200 fokra és további 30 percig süssük. Vegyük le óvatosan a fedelét (vigyázni a kiáramló gőzzel), és ha úgy ítéljük meg, tegyük még vissza pár percre a sütőbe, ha kész, zárjuk el a sütőt, hagyjuk kicsit nyitva az ajtaját, és még pár percig hagyjuk így állni. Aztán vegyük ki, tegyük rácsra és hagyjuk hűlni. Túl sok cserépre ne számítsunk, de elvileg egy szépséges kenyeret kell kapjunk, amihez már csak a kacsazsír, paprika és paradicsom, no meg az újhagyma hiányzik :)!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése