2015. április 4., szombat

Barhesz 

A barhesz vagy hálá (challah) a zsidó konyha süteménye, burgonyás kelt fonott kalács vagy fonott kenyér. A zsidó étkezési hagyományokat őrző családokban a péntek este kezdődő szombat megszokott eledele az asztalon.

Tésztája tkp. lisztből és főtt burgányából készül. A tésztából csíkokat alakítanak ki. Hármas, négyes, vagy még többszörös fonással készül. Szombatra hosszúkás, az őszi nagyünnepekre kerek formában sütik. Mazsola is kerülhet bele, a tetejét mákkal és/vagy szezámmal szórják meg.

A burgonyás változattal találkoztam először, a wikipedia is erről ír....így nem nyugodtam, míg egy olyan receptet nem találtam, amiben krumpli van...merthogy rengeteg olyan is van, mint a foszlós kalács...édes...de én úgy voltam vele, hogy ez valami más, így nem lehet édes... :D Találtam is egy zsidó szakácskönyvet (Drótpostagalamb recepttára 44. könyv) a neten, úgyhogy ki is nyomtattam, és szorgosan fogok mást is főzni-sütni belőle, mert ez egy kincsestár...olyan kaják vannak, hogy csuda! :)

Na, de térjünk vissza a barheszre, íme a recept (hozzávalók és elkészítés): 

Hozzávalók (3 db majdnem egykilós barhesz lesz):

- 1500 gr BL55 finomliszt
- 2 db közepes főtt burgonya, áttörve/lereszelve
- 20 gr friss élesztő
- 3 kk só
- 1 kk cukor
- 3 ek olaj
- a burgonya összes főzővize (ami nagyjából 3 dl volt nálam) + langyos víz szükség szerint

A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe mérjük, a burgonya főzővizét is. A többi folyadékot folyamatosan adagoljuk és apránként, úgy, hogy a rugalmas tésztát kapjunk. Alaposan kidgasztatjuk a géppel a tésztát és két órán át lefedve kelesztjük. Ezután három részre osztjuk a tésztát (használhatunk mérleget is), majd mindhármat 4 részre. (Összesen 3x4 darabka tésztánk lesz.) Gömbölyítsük mindet, és 10 percig pihentessük, majd sodorjunk hosszú hurkákat/kígyókat (kinek hogy tetszik) és az alábbi videó alapján fonjuk meg a kalácsainkat. (Minket majd a négy kígyóból való fonás fog érdekelni...)


Tegyük a barheszeket egy-egy tepsire, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk további fél órát kelni. Tojássárgával kenjük le, és szórjuk meg mákkal/szezámmal (vagy akár mindkettővel) és mérsékelt tűzön süssük pirosra (kb. 190-200 fokon 35 percig tartott nálam). Rácson hagyjuk kihűlni...ha mákunk van (márpedig van, mert szórtunk a tetejére), akkor még cserepek is lesznek rajta :).

Ha ettetek már finomat...hmmmmmm....kalácsízű és állagú, de kenyér (nincs benne se tej, se tojás). Minden porcikájában....valami mennyei!! :)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése