2015. május 17., vasárnap

Raguval töltött leveles kosárkák

Mindig is szerettem volna olyan kisméretű piteformát, aminek kivehető alja van. Tavaly Siófokon sikerült is a Gasztrocentrumnál, de mostanáig valahogy mégsem került elő....






Szóval akkor a recept (4 fő részére - 4 formához):

- két csomag jó minőségű bolti leveles tészta (ha idő és kedv van, természetesen a házi készítésű is jó ;))
- 500 gr darált hús
- 2 db cukkini (vékonyka, bébiméretű - még véletlenül sem az a nagy, amit tölteni szoktunk)
- 1 db padlizsán
- fokhagyma
- 1 doboz hámozott paradicsom
- só
- bors
- bazsalikom
- 1 kis fej hagyma
- kevéske zsír

- tojásfény: 1 tojás sárgája + 1 ek tej a kenéshez

A kevés zsíron az apróra vágott hagymát megpároljuk, rátesszük a darált húst, és addig pirítjuk, míg elveszti a nyers hús színét. Ezután hozzáadjuk a megmosott, felkockázott és előre besózott cukkinit és padlizsánt, az aprított fokhagymát; sózzuk, borsozzuk és teszünk hozzá egy kis bazsalikomot is. Mikor félig megpuhult, akkor hozzáöntjük a paradicsomkonzervet is, és jól összepároljuk, összefőzzük az egészet. Kóstolgatjuk, és ízesítjük, ahogy kívánjuk. Én a vége felé teszek bele még friss bazsalikomot és a maradék aprított fokhagymát is. Akkor van kész a ragu, ha elfőtt gyakorlatilag az összes folyadék alóla, figyeljünk erre oda, mert könnyen odakaphat, megéghet.

A kész leveles tésztát kitekerjük, az egyikből a piteforma segítségével négy lapot kiszúrunk (ez lesz majd a teteje), a másik tésztát pedig elosztjuk négyfelé és kibéleljük a formákat. A már nem forró raguval megtöltjük a tésztával kibélelt formát, a széleket tojásfénnyel megkenjük, és a formával kiszúrt lapokat (amiket előbb pár helyen bevágtuk előre, a sütés közben távozó gőz miatt) rátesszük a ragu tetejére, kicsit lenyomkodjuk a széleket és megkenjük a tetejét tojásénnyel. Kb. 190-200 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tepsire tett formákat és szép pirosra sütjük, én nagyjából 15-20 percig sütöttem.

 


(A formákat nem kentem ki, nem szórtam be semmivel, a leveles tészta elég zsíros volt ahhoz, hogy ne ragadjon bele a tészta.)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése