2015. szeptember 8., kedd

Hordós savanyúság - otthon, házilag

Mindig szerettem volna kipróbálni ezt a savanyúságot, csak valahogy sosem volt kedvem/időm, stb. Idén koranyáron láttam egy kis 10 literes műanyag hordócskát leakciózva, és akkor tudtam, hogy ez az év lesz az, amikor a házi csalamádéval talán nem fogok felsülni. Eddig is csináltam pár alkalommal, de mind megbarnultak egy idő után, ehetetlenné váltak, így nem is volt túl nagy a lelkesedésem.

A recep innen való, én a 10 lteres hordóra számítva írtam meg a hozzávalókat.


- 2,5 liter víz
- 1,5 dl 20 %-os ecet
- 200 gr cukor
- 125 gr só
- 75 gr nátrium benzoát
- 100 gr borkénpor
- torma
- kapor
- babérlevél
- egész bors
- borókabogyó
- mustármag
- koriander
- és a legfontosabbak: a ZÖLDSÉGEK (gyakorlatilag bármilyen zöldségféle lehet, csak alaposan mossuk meg, mielőtt a hordóba tesszük felaprítva.)

Amúgy sok titka nincs az egésznek, a levet a fűszerekkel, az ecwettel, cukorral és sóval elkészítjük, a hordóba öntjük és a felaprított zöldségeket beledobáljk a hordóba. 

A vödör tartalmát folyamatosan lehet feltölteni, ahogyan teremnek a kertben a zöldségek, vagy ahogyan hozzájutunk egyéb beszerzési forrásból. Kb. 8 nap múlva lesz fogyasztható az eltett savanyúság.

Fontos, hogy kézzel-fémmel nem szabad belenyúlni a lébe, kizárólag műanyag kanállal/csipesszel! Érdemes az első napokban kevergetni, illetőleg ha beleteszünk egy újabb zöldség adagot, másnap/harmadnap át szoktam kavargatni.

Én már többször  pakoltam hozzá sokmindent a kezdetekhez képest. Mikor mit láttam meg a piacon, vagy szedegettem pár már tuti meg  nem pirosodó paradicsomot itthon...Nagyon jól működik ez a dolog, és igazán ízletes csalamádét kapunk! :)



Ma (2015. szeptember 8.) újabb adag cukkini, paprika és kicsike koktélpradicsom került a hordóba (két napja egy nagy fej káposztát vágtam össze).

Így néz ki most a savanyúság a hordóban:





3 megjegyzés:

  1. Én is szeretném jövőre kipróbálni ezt a módszert, bár nagyon finom csalamádé receptet használok. A borkénnek van valamiféle mellékíze? Hogy tetszik jelenleg a végeredmény?
    Apropó, átnéztem több receptet a blogodon, kár, hogy nincs követő gomb :) Nagyon sok finomságot találtam!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Vicuska!

      Semmilyen mellekize nics 😊, én csak úgy is szoktam eszegetni a csalamádéból...a hűtőben mindig van behűtve belőle. :) Es tenyleg lehet folyamatosan pakolni hozza zöldséget...most került pont bele karfiol is tegnap... Szóval nem fogsz benne csalódni. Ja, es az is nagy elony, hogy elvan a hordóban, nem kell üvegbe tölteni...

      Követő gombnak utánanézek 😏.

      Szep napot!

      Törlés
    2. Kedves Szila, köszönöm a választ :) Meggyőztél! A követő gomb neve- feliratkozás a webhelyre. Alatta szokott megjelenni a feliratkozott tagok fotója.

      Törlés