2016. december 18., vasárnap

Mákos bejgli





Sokféle bejglit ettem már, de nálunk az abszolút kedvenc a mákos. :) Bármennyi. Évek óta andi1976 receptje a kiindulás, szinte teljesen azt a receptet követem. Ez hasonlít legjobban arra, amit a nagymamám sütött :). Mindig azt hiszem, hogy na, most nem fog kirepedni, de majdnem mindig kireped :D :D . A tepsibe ne rakjuk túl szorosan, nem bukta ez, hogy összenőve süljenek :). 



A máktöltelékhez:



500 gramm cukor

500 ml víz

800 gramm mák (DARÁLVA)

150 gr darált keksz

1,5 tk őrölt fahéj

1,5 tk őrölt szegfűszeg

2 citrom reszelt héja és leve

mazsola (ízlés szerint)


Az 500 gramm cukort és az 500 ml vizet jól összeforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a többi hozzávalót, alaposan elkeverjük és hagyjuk kihűlni. 

 



A tésztához:

900 gr liszt

200 gr vaj

125 gr zsír

100 gr porcukor

25 gr élesztő

10 gr só

2 db tojássárgája

135 gr hideg, cukormentes habtejszín (30% zsírtartalom)

kb. 2 dl hideg víz (vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben)




A tészta hozzávalóit a dagasztógép üstjébe mérjük és elkészítjük a tésztát, aminek könnyen kezelhetőnek, de azért nem puhának, nem ragadósnak kell lennie. Ha elkészültünk a tésztával, tegyük egy nejlonban a hűtőbe kb. fél órára. 

6 egyenlő részre kell a tésztánkat elosztani, téglalap alakúra nyújtani (én kb. 32x22 cm-es téglalapot nyújtok egy gombócból), aztán a súlyuknak megfelelő (azonos) mennyiségű máktöltelékkel  megtölteni (megkenni), feltekerni a végeket behajtva (hogy ne jöjjön ki a máktöltelék sülés közben). A méréshez használjunk konyhai mérleget, ne csak a szemünket!🙃






A bejgliket töltés után lekenjük a tojássárgájával, ha rászáradt a sárgája (kb. két óra múlva), lekenjük tojásfehérjével. Kb. 8 órát pihentetjük sütés előtt hideg helyen. A legjobb, ha este töltjük be a bejglit, és reggel sütjük...más szóval nem baj, ha valóban 8-10 órát pihen sütés előtt.



Kb. 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25-30 percig süssük (sütés előtt szurkáljuk meg villával/hurkapálcával, hogy a felesleges gőz távozni tudjon)!



Rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Fagyasztható is, ha valaki jóval karácsony (vagy akármilyen más alkalom) előtt szeretné elkészíteni. :)

Fenti hozzávalókból 6 db bejgli jön ki.


                      





Forrás: http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=25626670

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése