2014. július 15., kedd

Kovászos öregtészta

Készítettem már párszor kovásszal öregtésztát, de most ahogy keresgéltem itt a blogban, rájöttem, hogy nem írtam le. Roppant egyszerű az elkészítése, csupán jó erős, aktív kovász szükséges hozzá. A kovász neveléséről itt olvashatsz bővebben.

Ha nincs friss, csak alvó kovászunk a hűtőben, azt remekül fel lehet kelteni: kivétel után jól felkvarni, hozzáadni 10-10 dkg rozslisztet és vizet, alaposan elkeverni, állandó hőmérsékleten állni hagyni letakarva, 12 óra múlva kettévenni, mindkettőt a fenti módon megetetni, és újabb 12 órára letakarva állni hagyni. Fontos a nagyjából állandó hőmérséklet, így én vagy a kikapcsolt sütőbe, vagy a mikróba teszem ilyenkor a kovászokat.

Hozzávalók:

- 250-300 gr AKTÍV rozsKOVÁSZ
- 500 gr BL80 kenyérliszt
- kb. 300 ml víz

A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe mérem, és hagyom, hogy tegye a masina a dolgát, nagyjából 10 percig dagaszt a gép. Mikor kész (ne legyen túl ragadós a tészta, de túl kemény sem - kicsit lisztezgethetjük, hogy ne ragadjon - az öregtésztásodás ideje alatt úgyis kissé lágyul), kiveszem, és lezárható tetejű műanyag tálba teszem (én most éppen egy 2 kilós savanyúságvödörbe) és 10-12 órán keresztül a konyhapulton hagyom.

Nekem reggelre gyakorlatilag kifolyt a vödörből, és gyönyörű, lyukacsos szerkezete lett.Ezzel a kovászos öregtésztával már tudunk kenyeret sütni....pontosan ugyanaz a menete a továbbiakban, mint amikor az élesztős öregtésztával sütünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése