2014. augusztus 24., vasárnap

Sörös kenyér (Beer Bread)

Aki a sörről többet szeretne tudni, az kattintson ide.

A sörös kenyér receptjét Limaránál találtam, a közvetlen linkje itt van.

A recepten csak annyit változtattam, hogy a tönkölyliszt helyett teljes kiőrlésű tettem hozzá..


Hozzávalók:
- 0,8 dl víz
- 2 dl sör
- 1,5 tk só
- 2 ek. olaj
- csipet aszkorbinsav
- 25 dkg öregtészta
- 10 dkg tk. tönkölyliszt
- 40 dkg BL 80 liszt
- 1 ek. méz
- 1 dkg élesztő

A sört öntsük a mércés pohárba, és legalább egy órán át hagyjuk állni...de az sem baj, ha egy egész napot áll...remek alkalom a maradék sör felhasználáshoz a kenyér :D :D. Már, ha marad...nálunk nem is szokott amúgy lenni, mert sosem iszunk :D. (A pálinka finomabb...:D)

A kenyér hozzávalóit a dagasztógép üstjébe mérjük, és hagyjuk, hogy a gép alaposan kidolgozza a tésztát. Miután kész, kelesztőtálba tesszük, és hagyjuk kelni. Fél óra múlva kissé átgyűrjuk, majd újabb 15 perc pihenés következik. Ezután formázzuk, a fedeles sütőedényünk sütőpapírral kibélelt aljába tesszük és és kb. 45 percig pihentetjük (vagy amíg a duplájára nem nő). A sütőt 230 fokra előmelegítjük, amikor a kelesztésből még 15-20 perc van hátra, akkor kapcsoljuk be a sütőt. Mielőtt a sütőbe tesszük a megkelt kenyerünket, bevágjuk több helyen, alaposan lespricceljük vízzel, rátesszük a fedőt. Kb. 15-20 percig sütjük 230 fokon, aztán visszavesszük 200 fokra és még kb. fél órát sütjük. A végén levehetjük a tetejét, ill. kivehetjük a kenyeret az edényből és az utolsó öt-tíz percben a rácson süthetjük addig, még szépre nem sül :D. Ha kész, tegyük rácsra, spricceljük meg gyengén hideg vízzel, tegyük hűvös helyre és hallgassuk....:)))

(megjegyzés: simán lehet a teljes folyadékmennyiség a sör, valamint vigyázzunk, kicsit jobban lágyítja a sör a tésztát, ezért egy hangyányival feszesebbre dagasszuk)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése