2014. szeptember 2., kedd

Édesburgonyás kenyér íróval

Volt egy db édesburgonya a hűtőben...múltkor vettem a lidiben, de nem használtam fel. Továbbá ma készítettem vajat is házi tejszínből, abból pedig majdnem 3 dl író maradt. Így kézenfekvő volt, hogy ezeket használom majd a kenyérsütéshez. Az édesburgonyáról csak annyit tudtam, hogy erősen narancsszínű a belseje, mint mondjuk a sütőtöknek. Egyáltalán nem krupli íze van, nem is értem, miért annak hívják...csak a külsejükben hasonlítanak...az íze az édesburgonyának inkább a sütőtökre hasonlít...nagyon kis kellemes, édeskés.


Hozzávalók:

- 15 dkg édesburgonya meghámozva, megfőzve, lehűtve és pépesítve
- kb. 300 ml író
- 400 gr BL80 kenyérliszt (Ónodi Malomtól)
- 100 gr teljes kiőrlésű búza kenyérliszt (Egri Malomtól)
- 2 ek olivaolaj
- 2 tk só
- 250 gr öregészta
- 10 gr élesztő

Az összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe mérjük, és hagyjuk, hogy a masina jól végezze a dolgát. :) Ha kész a dagasztás, a szép, sima tésztát tegyük egy kilisztezett tálba és takarjuk le konyharuhával. 30 perc után kissé gyúrjuk át, majd pihentessük még 15 percig. Ezután formázzuk meg, tegyük a sütőpapírral kibélelt sütőedénybe, és ismét fedjük le, fél óra elteltével kapcsoljuk be a sütőt és állítsuk 230 fokra, majd a kenyeret hagyjuk még kelni. Ha fedő nélkül sütjük, akkor gondoskodni kell a plusz gőzösítésről. A kenyeret bevágjuk, megspricceljük vízzel és mehet is a gőzös sütőbe...kb. 15 percni 230 fokon sülés után visszavesszük a hőfokot úgy 200-ra, és további 30 percig sütjük még. Nézegessük közben, mert lehet, hogy forgatni kell esetleg a kenyeret, vigyázzunk, nehogy megégjen (bár, ha valaki úgy szereti...:D). Ha kész a kenyér, akkor tegyük rácsra, ismét spricceljük le és hagyjuk kihűlni...:)



2 megjegyzés:

  1. Az edesburgonya nalunk is nagy kedvenc! Itt kumara neven fut, van belole feher, voros es narancsos heju is :) A legjobban talan ugy szeretem, ha hasabra vagjuk, es olajban kisutjuk (mint a hasabburgonyat) - aiolival valami isteni! Egy masik, kevesbe egeszsegtelen verzio: hasabokra vagom, beledobom egy edenybe, ahol par evokanal olivaolajjal, fuszerekkel (altalaban soval, paprikaval szeretem izesiteni, esetleg borssal, de lehet rozmarimnggal, foghagymaval is probalkozni...) osszeforgatom, es a egy olyan racsra pakolgatom fel oket, ami egy tepsin csucsul, igy a lecsopogott olaj nem mocskolja be a sutomet... 180 fokon sutom, es kesz is :D Nem lesz olyan ropogos, mint a bo olajban sult valtozat, de finom nagyon! Es egeszsegesebb, mint a krumpli!
    A kenyerke nagyon pofasan nez ki :) Mondjuk eddig meg nem jutott eszembe, hogy kumarat rakjak a kenyerbe, de egyszer ki fogom probalni :)
    A 10 gr eleszto alatt friss verziot ertesz ,ugye?

    VálaszTörlés
  2. :))).koszonom !!! Mindig friss elesztot hasznalok...:). Es sz oregteszta miatt van csaj ennyi .

    VálaszTörlés