2016. október 5., szerda

Libanoni lepénykenyér

Az van, hogy tegnap sütöttem először, és ma este (most, így kilenc felé) még egy adagot kell süssek, mert a kisfiamnak annyira ízlett, hogy holnap is ezt szeretne vinni a suliba tízórainak :).




Virág (az én unokasógornőm :D :D ) küldött nekem mindenféle arab fűszerkeveréket. Köztük volt egy olyan, amire ez volt írva: za'ater. Soha életemben nem hallottam még erről a fűszerről, de nem estem kétségbe, gugli most is segített :).

A zatar fűszerkeverék (illetve más formában írva zatar fűszer vagy zaatar vagy za’atar) a közel-keleti és arab konyha egyik jellegzetes fűszerkeveréke.

A közel-keleti hétköznapok és a regionális identitás fontos része ez a különleges fűszerkeverék – kérdezzünk csak meg bárkit  – libanoniakat, jordánokat, izraelieket, palesztinokat, arabokat. Maga a za’atar szó két dolgot jelent: egyrészt magát a fűszernövényt, másrészt a szárított kakukkfűből, szumákból és pirított szezámmagból álló fűszerkeveréket. 

Ahány ország, ahány vidék és ahány család, annyiféle összetétel – a három fő összetevőn kívül római kömény, chili, édesköménymag, menta, sőt, őrölt csicseriborsó is kerülhet bele. Ammanban az egyik fűszerszaküzletben 12 különböző za’atar keveréket árulnak, és havonta öt (!) tonnát adnak el belőle. A múltban elsősorban pékárura, kenyerekre szórták, mára azonban divatos alapanyaggá vált a nemzetközi gasztronómiában is – bármibe kerülhet, croissant-ra, pirított mandulára, salátákra, sült zöldségekre. Itthon készen ritkán kapni, érdemes nagyobb mennyiséget hozatni, ha van kivel. Házilag könnyű előállítani, bár szumákot sem túl egyszerű beszerezni. (Forrás: Mautner Zsófi blogja, http://chiliesvanilia.blogspot.hu)


És akkor beszéljünk a lepénykenyérről :)!

Hozzávalók:

2,5 csésze kenyérliszt (360 gr)
1 csésze kalácsliszt(150 gr)
2 tk só
kb. 1,25 csésze kézmeleg víz (kb. 300 ml, de nekem mindig több...szóval figyeljetek erre)
20 gr friss élesztő
1 ek cukor
1 ek extraszűz olívaolaj

A lepénykenyérkék lekenéséhez:

0,5 csésze za'atar fűszerkeverék
0,5 csésze extraszűz olívaolaj



(Fontosnak tartanám megjegyezni, hogy 1 csésze=230 ml. Legalábbis én ennyivel számoltam/mértem.)


Köretnek, díszítésnek igazából bármit rakhatunk rá, akár pácolt fehérrépáta, mentát, rukkolát, vagy vmi finom, ízesebb sajtot is...

A lepénykenyér tésztájának elkészítése:



A tészta hozzávalóit a dagasztógép üstjébe tesszük, és hagyjuk, hogy a gép végezze a dolgát. Előfordulhat, hogy kicsit több folyadék szükséges (vagy kevesebb...attól függ, hogy milyen minőségű a lisztünk). Ha megdagasztotta a gép a tésztát, akkor tegyük egy tálba, takarjuk le konyharuhával és kelesszük kb. egy órát. Ezután (akár mérleg segítségével) 12 egyforma darabra osztjuk (vagy ki mekkora lepénykéket szeretne), egyenként gömbölyítjük mindet és konyharuhával letakarva kb. 20 percet pihentetjük ismét. Ezután kinyújtjuk a gömböckéket kb. fél cm vékonyra és megkenjük az olívás-zaatar fűszerkeverékes kencével, és 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 10 percre. TEle lesz a lakás a za'atar illatával :). Rácson hagyhatjuk kicsit hűlni, és már ehetjük is :). Ha nem ettük meg, akkor tegyük zacsiba (természetesen csak akkor, ha már kihűlt), másnap esetleg kicsit rámelegíthetünk, de hidegen is remek tízórai. Látjátok, Marcinak annyira ízlett, hogy ismétlést kért :).





Kiegészítés: Szívből ajánlom mindenkinek Barbara Abdeni Massaad: Man'oushé - Inside the lebanese street corner bakery c. könyvét, egészen fantasztikus dolgok vannak benne. Főleg inkább ennek a lepénykenyérkének az ezerféle ízesítése, olyanok, amiket így, együtt egész biztos nem találunk meg sehol. Nem olcsó, de szülinapra, karácsonyra, évfordulóra, stb. tökéletes ajándék lehet :)!!!  A könyvben egyébként rengeteget írnak arról, hogy tradicionálisan hogy készülnek ezek a kenyerek/lepények, az egészen egyszerű ízektől, a hatalmas ízorgián át mindenféléről van leírás, sztori :). Lehet pizzaméretűre is készíteni, a za'atart érdemes kipróbáljátok, mert egészen csodás. Az awarma kicsit hasonlítható a mi zsírban konfitált tarjánkhoz...de csak kicsit...annyi a hasonlóság, hogy itt is zsírban "fő" meg a hús, csak ez le van darálva, bárányból van (a hús és a zsír is) és csupán só és hagyma az ízesítése...és majd ezt kell a lepénykenyérre kenni és úgy megsütni...Egy dolgot sajnálok csupán, hogy nincs za'atar illatú illóolaj :D :D , tudjátok ti milyen fantasztikus, mikor az egész lakásban érezni az illatát? :) Ölelés Nektek!

(a recept forrása: http://www.maureenabood.com/2013/02/28/lebanese-manoushe-zaatar-flatbread/ és Barbara Abdeni Massaad: Man'oushé - Inside the lebanese street corner bakery c. könyve)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jol néz ki:Hol lehetne venni azt az arab fuszerkeveréket???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :). Pl. itt: https://www.egzotikusfuszerek.hu/hu/fuszer_webaruhaz-category-0/fuszerkeverekek-category-2/zahtar_vagy_zaatar_fuszerkeverek-product-223-1/

      Törlés