2011. február 23., szerda

Varrógéptű..............

.........ma beszereztem némi ősz hajszálat.......vékony pólóanyagból varrnék a kötényruha alá egy pólót Hangának, és a masinám folyton kihagy öltéseket felül, elszakad a cérna....de csak a rugalmas anyagnál........már kipróbáltam minden öltést, hogy mikor mit csinál........de mindig ugyanaz...........aztán egyszer csak rájöttem, hogy tán a tű a hibás........:)) és tényleg............!!

Ezek után nekiálltam valami táblázatot, leírást keresni gugli barátomnál, mert jól fog az jönni még, és nem árt, ha tényleg tudom én, hogy mikor milyen tűt használjak.

A háztartási varrógépekbe úgynevezett lapos combú géptű való. A tűket vastagságuk szerint számozzák. Általában 70-110 es vastagságúak a leggyakoribbak. De létezik extrém vékony anyagokhoz való 55-ös tű is.
A vastagság mellett a tű hegyének kialakítása is többféle.


  1. Fontos tehát, hogy mindig igazítsd a tű vastagságát és fajtáját a varrni kívánt anyaghoz.
  2. Időnként cserélj a tű! Használat során a tű sérülhet, még ha szabad szemmel ez nem is minhttp://textilorszag.hu/varras-alapok/varrogeptuk-fajtai-es-hasznalatukdig látszik. Ha látványosan elhajlik, görbül, csorbul a tű, mindenképp cseréld ki! Az öltéskimaradás oka is gyakran a tű sérülése.
  3. Figyelj, hogy a tű mindig megfelelően legyen behelyezve! A rögzítő csavart jól húzd meg!
  4. Vigyázz a beállításokra és a talpakra! Ha például egyenes varrótalpat tettél fel, a program ne maradjon a cikk-cakköltésnél, mert bizony a tűd rögtön eltörik.

Ha ezeket a szempontokat is figyelembe veszed, sok technikai problémát elkerülhetsz, és a varrás igazi sikerélményt fog jelenteni.

2011. február 20., vasárnap

Ferdepánt bevasalása

Julcsi írta le a tanácsot a ferdepánt bevasalásával kapcsolatban egy másik blogon, én emailben rákérdeztem, hogy is van ez pontosan, de nem nagyon értettem, aztán addig szurkáltam a gombostűket a vasalódeszkába, míg rájöttem - legalábbis azt hiszem. Mindenesetre így sikerült nekem bevasalni.

Mindenek előtt el kell készíteni a ferdepántot. Milyen véletlen, a ferdepánt készítését is egy blogkolleginánál láttam, Ritánál. Egy négyzetet az átlója mentén kettévágunk, a háromszögeket paralelogramma formában újra összevarrjuk, egy vonalzó segítségével a ferdepánt méretének megfelelően meghúzom vonalakat. Aztán úgy kell csőformára összevarrni, hogy egy pántnyi szélességben elcsúsztatjuk, így az összevarrás után gyakorlatilag egy vonalon vágva egy igen hosszú ferdepántot kapunk. Én is Rita méretét követtem, így egy 45x45cm-es négyzetből készítettem a ferdepántot. Képekben a ferdepánt készítése itt.

Szóval a technika Julcsi után szabadon: Úgy kell a gombostűket leszúrni a vasalódeszkába, mintha kis hidacskák lennének, hogy alattuk áthúzva gyakorlatilag behajtódjon a két széle a kész pántnak. A hidacska két lába, ami között áthúzzuk a pántot, az olyan távolságra legyen egymástól, amekkora szélességű pántot akarunk (ezt a méretet kell majd félbehajtva felvarrni). Több tűt is leszúrhatunk egymástól távolabb, hogy áthúzás közben tartsa a formáját, hogy szépen lehessen vasalni. Én az áthúzás előtt tuti, ami biztos félbevasaltam....

Ééééééés akkor íme a videó, amit készítettem a bevasalásról (ahol jól látszik, hogy vannak a gombostűk betűzve) és a végén kicsit a felvarrásból is van ízelítő.

2011. február 18., péntek

Varrtam egy csőfarmert a lányomnak...

....de arra nem gondoltam - bár a varrásleírásnál szerepel -, hogy rugalmas farmerből csináljam....szerencsére épp felmegy a keskeny hátsójára a jánynak, és elmondása szerint nem szorítja, nem kényelmetlen, úgyhogy szerencsém volt:).

Az Ottobre magazin egyik tavalyi számából van a szabásminta. Igen ám, de ez letöltött újság, beszkennelt szabásmintával, egy szabásmintaív 16 oldalból áll, tehát kell kicsit legózni, míg összeállítok egy szabásmintát, de utána már megy minden a szokásos módon...most majdnem azt írtam, hogy utána már gyerekjáték....na igen, annak, aki profi....én csak ilyen műkedvelő, hobbivarrónőnek tartom magam, aki igen türelmetlen, mindig mindent azonnal akar, és cseppet sem zavar, ha nem sikerül vmi, újrakezdem, újravarrom (bár bontani baromira utálok..., mégis sokszor előfordul), és bátran varrom már a gallért, kézelőt is......mostanra már egész jól megy. Tudok már hasítékot is stircelni, bibibííííííííííííí:).

Naszóval nadrág.........most varrtam életemben egyedül cipzárt, ráadásul úgy,hogy meg kellett rövidítsem az én cipzáromat 11 cm-re......bajlódtam vele, nem értettem, hogy varrom be, és Mártinak miért olyan egyszerű a gyorsvarróval ugyanez a művelet....aztán csak sikerült....:)))) igaz, hogy ehhez szét kellett bontsak egy egyébként rossz cipzárú rövidgatyát....szépen sikerült a nadrág, majd csinálok fotót is róla:).

Díjat kaptam :)!!!!!!!!Nahát, Böbike, nagyon nagy örömet okoztál, nem is gondoltam, hogy én ilyen díjat fogok kapni, ráadásul úgy, hogy nem is olyan régóta írom aktívan........:)......hűűúűű, teljesen odáig vagyok:). Köszönöm még egyszer.

Akitől kaptam a díjat: http://lbobike.blog.hu/

A részvételi feltételek, szabályok:

- Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet, és másold be ezt az útmutatót.

- Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.

- Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.

- Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.Az első, akinek szeretném ajánlani a díjat: http://kaccatalkot.blogspot.com/ Kaccat-Éva volt az, aki tűrte a sok kérdésemet a Janoméval kapcsolatban, mégis mindig válaszolt mindenre, és emellett nagyon szeretem a blogját nézegetni!!!

A második, akinek a díjat ajánlom: http://beszand.blogspot.com/

A harmadik jelöltem a díjra: http://polly-hobby.blogspot.com/ Pollyt ezer éve ismerem, még keresztszemes korszakomból, amit sajnálatomra mostanában ritkán csinálok, de azért még előfordul a hímzőtű is a kezemben:)

És nem utolsó sorban a negyedik díjazottam: http://csokifolt.blogspot.com/

Jártomban-keltemben rájöttem, hogy van egy ötödik díjazottam is ám: http://amy-kreativ.blogspot.com/

És még annyi mindenkinek adnék, annyi szépséget láttam már, hogy az csuda...nézzétek el nekem, aki most nem kapott, és vegyétek úgy, hogy mindenkinek jut a díjból, aki szereti a kézimunkát, és erről blogol is:))))))

Szóval Lányok, szeretettel adom/ajánlom Nektek a díjat, aminek nagyon örültem és jó, hogy továbbadhatom:)!

2011. február 16., szerda

Én is vágytam egy varrógéptalpra:)


Nézegettem én már régóta ezt a ferdepánt felvarró talpat, vagyis a rollnizó apparátot, de azt mondták a Varróvilágban, hogy az csak egy méretet tud, viszont van nála praktikusabb talp, ami állítható, így több méretű ferdepánt varrható fel vele. Kipróbáltam gyorsan, háát szokni kell a mozdulatot, amivel beteszem a helyére, de nem lesz ez rossz...egyelőre kicsit bénáztam, de majd belejövök:)

2011. február 13., vasárnap

BeautyBag még egyszerSzintén a lenes anyag utolsó arabkájából készült, a ferdepánt az barna kötött anyagból (ez volt készre vágva...:), a szuper kis távtartó segítségével sikerült ilyen egyformára tűznöm, a cserép az Marci ingének a maradékából, a gombok.........a gombok pedig még keresztszemes korszakomból valók, amikor is az ebayről mindenféle kincseket rendeltem, amik majd csak jók lesznek valamikor.

Nézzétek meg a linket, igazán érdemes, olyan klassz gombok vannak, hogy csak na!!

2011. február 12., szombat

Tutorials

A képre kattintva található a szabásminta, és a készítési útmutató.


2011. február 11., péntek

Meglepetés

Annyit nézegettem a neszeszereket, hogy én is akartam egyet - vagy többet:). Akárhogy próbálkoztam, mégsem jött össze, tökre el voltam keseredve, mert nem értettem a leírásokat sem, amiket találtam...aztán egy kínai oldalon találtam egyet, és nekiveselkedtem:). Valami lenféleség a külső része, a belseje pedig türkiz bélésselyem. Íme az eredmény, remélem, aki kapja majd, örülni fog neki:):


Tűzés gyakorlás

Néztem én a Csoki-folton is, hogy miket tűznek a lányok, egyszer meg is próbáltam, de nem nagy sikerrel..........konkrétan béna lett...tegnap pedig elkavarodtam egy oldalra (http://freemotionquilting.blogspot.com/) valahogy, és ott aztán láttam videókon, hogy s mint gyakorolják a tűzést és én is felbátorodtam, és megpróbáltam:). Na, közel nem olyan egyszerű ez, mint ahogy én gondoltam, NAGYON sokat kel gyakoroljak még, de azt hiszem, egy kezdőhöz képest igen jól sikerült, szerintetek?


Az én kis varrósarkom:)Az én kis varrósarkom a hálószoba egyik csücskében van, kb. 1.5m x 2m helyet foglal, szóval nem sok helyet foglal - ha épp nem varrok:)

2011. február 10., csütörtök

IRMA takaró

Már nem emlékszem, melyik fórumon olvastam, hogy ezt az ikeás takarót használják bélésként apw takarókhoz, de miután láttam, hogy mennyibe kerül az ikeában, tudtam, hogy nekem feltétlenül kell majd:). El is zarándokoltunk apával az Örsre, ahol az üres tárolórekesz láttán megkérdeztem az amúgy sármos eladófiút, hogy ugyan hol találom a többi IRMA takarót, mert ahol lennie kéne, ott semmi nincs. Mosolyogva közölte, hogy ahhoz előbb kell felkelnem, mert nyitáskor mindig kitesznek valamennyit, és egy órán belül elfogy mind. Nem is értem, hogy miért nem pótolják ezt folyamatosan, hisz az egy vásárló által egyszerre vásárolható szám limitálva van (5 db/fő)...na mindegy, lógó orral kullogtam tovább.......aztán ebédeltünk finom húsgombóckákat és hazajöttünk.

Ma ismét mentünk az ikeába, mert íróasztalra való lámpákat kellett vegyünk, meg tároló polcot....gondoltam, tehetnénk egy próbát............rögtön lesprinteltünk a vásártérbe, és még 9 db volt a kosárban, úgyhogy villámgyorsan bepakoltam a kosarunkba öt darabot, na aztán már ráértünk nézelődni :). Páran meg is kérdezték, hogy sikerült ilyet szerezzünk...:)


2011. február 9., szerda

:)

Tök jó, hogy ennyien megnéztétek a blogot már:). Köszi!

2011. február 8., kedd

Rövidáruk

Tudtam én, hogy a Flórián térnél levő rövidárus néninél kincsek vannak jó áron, de hogy ennyire..................:)

Ma sikerült 100 (száz) cipzárt vegyek..........nem tudom, hogy mikor fogom én ezt mind elhasználni, de ellenállhatatlan ajánlat volt:). 1 db-ot 60 forintért adott a néni, de ha 100 db-ot vettem, akkor már csak 10 forint volt darabja....10-15 db-ot akartam eredetileg venni, de miután a néni tájékoztatott, hogy mi-merre-hány méter, így megvettem a 100 db cipzárt:) - ééééééééés még apa is megértette az indokaimat:).


Vettem még biztosítótűket (négy csomaggal, csomagonként 25 forint volt; egy csomagban 18 db tű), ezüst és zöld zsinórt, kis csipkét, pamut szalagot ruhacímkének.Marciing


Hangablúz

Íme néhány kép Haga blúzáról, anyaga rózsás krepp-féleség:) Nagyon könnyű volt varrni, bár először a nyakánál, elöl levő hasíték elgondolkodtatott, hogy tényleg ezt akarom-e, de a "Szabás-varrás ABC-je" c. könyvet megnézve, mégsem volt ördöngősség ez a stircelés....:). Na és persze kihasználtam J díszítő öltéseit is:).2011. február 6., vasárnap

Blúzok, ingek...

Tegnap iccaka összedobtam egy rózsás krepp anyagból egy kis blúzt Hangának, még a ferdepántot is szépen fel tudtam varrni. Marcinak meg kiszabtam egy inget vékony, de puha flanellből.