2014. május 3., szombat

Croc Monsieur, avagy Krok Möszijő

Nagy kedvencem az Egyszerűen bonyolult c. film. :) És hát az a PÉKSÉG...igen, csupa nagybetűvel...mennyei...egyszer majd...én is...olyat szeretnék...ha nagy leszek :). Benne volt ez a CROC MONSIEUR is, gondoltam kipróbáljuk. Természetesen a saját kenyerünkből!! :).

A Croc Monsieur tulajdonképpen egy egyszerű melegszendvics, amit Franciaországban minden bisztróban ehetünk. Egyszerű melegszendvics,  de általában úgy csinálják, hogy nem közönséges táplálkozást, hanem gasztronómiai élményt jelent elfogyasztása. Eredetéről azt mesélik, hogy egy  munkás egyszer a kemencén felejtette uzsonnára vitt sajtos-sonkás szendvicsét, és így keletkezett a nagy találmány: kicsit megolvasztva még jobb lett. Nem nehéz itthon sem elkészíteni. Fontos, hogy jó alapanyagokat  használjunk.

A kenyér ne a szokásos hajszálvékony toastkenyér legyen, hanem vastagabb szeletek. Készítünk egy jó sűrű besamelmártást (10 dkg VAJ, 7 dkg liszt, 500 ml tej: a vajból és a lisztből világos rántást csináljunk, majd forró tejjel öntsük fel és ügyeljünk arra, hogy ne legyen csomós. Alaposan kevergessük, folyamatosan kb. 5 percig. A sót már ilyenkor is beletehetjük.) Amikor kezd kihűlni, belekeverünk egy kis mustárt (lehetőleg csípős dijonit) és 1 tojássárgáját, fűszerezzük val, borssal, szerecsendióval.

Ezután összeállítjuk a szendvicset: egy kenyérszeletre besamelt kenünk, rá 1 szelet vagy reszelt sajtot (sajtot, aminek íze is van, nem trappistát, nem háromszögű mackófélét, hanem  legalább ementálit, de legjobb, amit a franciák általában használnak: gruyere-t, vagy ha az nincs, akkor cheddart), aztán 1 szelet sonkát, és a tetejére még egy besameles kenyeret.  Lehet belül két réteg sajt és sonka is. Ezután kicsit összenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a közepe, és serpenyőben kevés vajban megsütjük, vagy bevajazzuk a tetejét, és a sütőben  barnára sütjük.



 Forrás: http://www.mindmegette.hu/a-francia-melegszendvics-46209

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése