2014. május 29., csütörtök

Pupusa

Pupusa vagy pupusas....fura és egyben vicces név is egy ételnek, de engedjétek meg, hogy kicsit bemutassam.


Ez egy hagyományos salvadori (Latin Amerika), kézzel készített tészta, mely kukoricalisztből, vízből és pici sóból áll. A kész tésztát kis darabokra osztják és mindenféle földi jóval töltik tele, de alapvetően a következő töltelékekkel:
- sajt (reszelve)
- pirított darált sertéshús
- babpüré

A két legyakoribb a pupusa de queso (sajtos) és a pupusa revuelta (vegyes töltelék).

Én most sima liszttel készítettem, de legközelebb már kukoricaliszttel fogom. A töltelék pedig besamel, darált sertés hús megpirítva, fűszerezve kis kaliforniai paprikával és reszelt sajttal.

30 dkg lisztet kb. 1,2-1,3 dl vízzel és egy csipet sóval elkevertem, 2 evőkanál olajat adtam hozzá és egy csipetnyi sütőport. Kellemes, rugalmas állagú tésztát kaptam, amit zacskóba tettem pihenni, míg a tölteléket elkészítettem.

A töltelék hozzávalói:
- kb. 35-40 dkg darált sertéshús
- 1 db kaliforniai paprika (piros)
- újhagyma
- bacon/kolozsvári szalonna pici kockára/csíkokra vágva
- pici fokhagyma
- fél adag besamel mártás (lásd a Krok Möszijőnél)
- reszelt füstöltsajt
- só, bors, pirospaprika (a besamelhez pedig készüljünk még dijoni mustárral és szerecsendióval is)

Amíg tehát a tésztánk pihen, addig elkészítjük a töltelékhez a besamel mártást az itt leírtak alapján és félretesszük hűlni. Egy nagyobb serpenyőben a szalonnadarabkákat megpirítjuk, kisütjük a zsírját, majd rádobunk egy csokor újhagymát apróra vágva...ha szépen megpirultak, mehet a darált hús is, amivel szintén pirítsuk jól össze. Fűszerezzük sóval, borssal, pici fokhagymával és pici pirospaprikával, majd ha elkészült, keverjük a besamelhez, amibe már beletettük az apróra vágott kaliforniai paprikát is. Jól kavarjuk össze, hogy a besamel mindenhol befedje a húst. Most elővehetjük a tésztánkat, amit hat kis darabra osztunk, gömböt formálunk belőlük (elég csak nagyjából), kilapítjuk: akár kézzel, akár sodrófával - kinek hogy tetszik :). A tésztalapok közepére teszünk egy kis reszelt sajtot, rá a húsos töltelék egyhatodát, még mehet egy kicsi sajt rá. A tésztaszéleket összecsippentjük, majd kézzel ellapogatjuk az egészet (olyan kis csónak formájúra...vagy körre...eredetileg kézben lapítják és valami hihetetlen, tenyércsapkodós módszerrel, na, nekem az nem ment...). Ha ez megvan, mehet is abba a serpenyőbe, amiben a húst készítettük el, picike olaj is kerülhet bele. A pupusas mindkét oldalát süssük meg és rögtön tálalhatjuk is. Lehet kis paradicsomszósszal, salsával...ecetes káposztasalival...vagy csak simán uborkaszeletekkel :))).





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése