2014. május 27., kedd

Rukkola



Gondoltam, ültetek idén rukkolát az ablakba. Pizzán és salátában is szeretjük, így nagy várakozással voltunk....de nem csalódtunk, mert olyan ütemben nő, hogy hihetelen :)! Napról napra erősödik, nő, sűrűsödik....Úgyhogy most már itt az ideje, hogy készüljön is belőle valami.

Néhány szót a rukkoláról:
A friss illatú rukkola a keresztesvirágúak családjába (Cruciferae) tartozik, rokonai a káposztafélék. Sötétzöld, karéjos leveleit elsősorban saláták, kásák kiegészítőjeként használjuk.
Érdekességek a múltjából
A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában őshonos rukkola Marokkó partvidékén, Portugáliától Törökországig vadon megterem.
Galenus, ókori görög orvos úgy vélte, a rukkola „száraz és forró érzetet kelt", nem fogyasztható önmagában. Ezért javasolta, hogy kövér porcsinnal (vadsalátával), vagy más, hűsítő hatású salátával keverten illesszük étrendünkbe.
A Talmud hatásosnak találja szemfertőzések esetén.
A rómaiak magjait olívaolajban áztatták, és vágykeltőként fogyasztották. A történetíró Plinius korbácsütések esetére javasolta; szerinte ugyanis a rukkola annyira megerősíti a testet, hogy az komoly fájdalmakat is képes lesz elviselni.
A növény virágai éjszaka illatoznak, ezért a régi babona az álnokság jelképének tartotta.
Legjelentősebb rukkolatermesztő országok: Franciaország, Egyiptom és Olaszország.
 
Élettani hatása
A rukkolának magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványianyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma. Hatására csökken a kiválasztott gyomorsav mennyisége. Egyes kutatók szerint az emésztőrendszer fekélyei ellen is hatékony lehet.
Az ókori időkben külsőleg és belsőleg egyaránt - szeplők ellen, a hajhagymák növekedésének serkentésére, a kellemetlen testszag megszüntetésére - használták. Szoptatós anyáknak tejszaporító főzetet készítettek belőle, használták bélférgek és köhögés ellen teaként és szirupként.
Utóbbihoz egyenlő mennyiségű rukkola virágot és levelet kell összetörni annyi mézzel, hogy krémes állagot kapjunk. A szirupból 1-1 evőkanállal vegyünk be, és még aznap fogyasszuk el a kész szipurot.
Szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét. Várandós anyáknál mérsékli a rosszullét tüneteit.
Csökkenti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát, elősegíti a tüdő működését, gyorsítja a sebgyógyulást.
A rukkolamagvak illóolajtartalma serkenti az emésztést, védi a nyirokrendszert és a csontokat.
 
A piacon és otthon
A rukkolát csokorba kötve vagy kilóra árusítják. Sötét, egyforma színű növényeket válasszunk. Kerüljük a sárga, fonnyadt, vagy sérült leveleket - ezek íze kellemetlen lehet. Olykor a sokkal csípősebb ízű vadon termő rukkolával is találkozhatunk a piacon.
Hazaérve először is dobjuk komposztra az elfásodott szárakat. A leveleket alapos mosás után csepegtessük le vagy törölgessük szárazra. A megtisztított levelek ruhába tekerve akár egy hétig is elállnak a hűtőben. Tisztítás nélkül az eltarthatóság 3 napra csökken.
 
Rukkola a konyhában
A rukkola íze hasonlít a borséhoz, a mustáréhoz. Megfigyelések szerint a kisebb levelek íze enyhébb, a nagyobbak csípősebbek.
Leggyakrabban más salátákkal vegyítve fogyasztjuk. Feldobja a szendvicset. Illik csirkéhez, halhoz; burgonyás, tojásos, paradicsomos fogásokhoz.
Más zöldségekkel vegyítve, olajban megpárolva tésztával, bulgurral is fogyaszthatjuk. Keverjük rizottóhoz. Párolás, dinsztelés után spenótot helyettesíthetünk rukkolával. Gyorsan elkészül belőle a leves is. Zsíros sajttal kiegészítve tehetjük pizzára.

Termesztési tanácsok
A rukkolát könnyen termeszthetjük kiskertünkben. A tavaszi vetésű rukkola félárnyékos helyen érzi jól magát. Legjobb, ha egy fa alá vetjük, de a részleges napsütést is tolerálja. Ha teljes napfénynek tesszük ki, a szárazabb körülmények hatására sötétebb és erőteljesebb ízű leveleket fejleszt, viszont megnő a földibolha kártételének mértéke is.

Ősz eleji vetéssel is érdemes próbálkoznunk: a növény jó eséllyel áttelel, ehhez azonban napos, szélvédett területet kell biztosítanunk.

Kielégítően terem köves, száraz körülmények között is, bár itt a talaj folyamatos takarásával kell gondoskodnunk a megfelelő talajnedvességről. Ha az öntözés megoldható, vethetjük nagy agyagedénybe is.
A 20-30 naponként ismételt, szakaszos vetéssel folyamatosan rendelkezésünkre állhat.
Jól társul zellerrel és babbal. Kerüljük a hagyma, fokhagyma szomszédságát.
Magvait a talaj felszínére vessük, majd óvatosan takarjuk be a sort. Kelésig tartsuk nedvesen. A későbbiekben mérsékelt öntözést igényel. Egyelni nem szükséges.
Könnyen magszárba megy. Apró fehér virágait a levelekhez hasonlóan használhatjuk, illetve magokat foghatunk magunknak.

A fiatal leveleket folyamatosan szedegethetjük. Az idősebb levelek rostosabbak és csípősebbek.
Jelentős kártevője a földibolha, amely apró lyukakat rág a levélbe. Nagymértékben szaporodik fel meleg, száraz körülmények között, napos termőhelyen. A mulcsozással teremtett párásabb mikroklímában, megfelelő termőhelyen ez a kártétel nem jelentős. Megfigyelések szerint a mulcsozott állomány lassabban fejleszt magszárat.

(forrás: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-fan-terem-rukkola)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése