2015. február 1., vasárnap

75%-os kenyér


Mármint méretileg 75%, ízre 100% :).

Millió kenyérrecept, elkészítés és leírás van a neten. Millió, ami használhatatlan és van pár, ami megfelel a mi ízlésünknek. Ilyenek pl. Limara kenyerei is :), ezeket formáltam, variáltam még tovább :). Most pl. az volt a cél, hogy az új sütőedénybe (32 cm-es kacsasütő) beleférjen úgy, hogy sülés közben ne töltse azért ki teljesen a tálat, megtartsa formáját és mégis csodás legyen :D. Pár variácó készült azért, mire ez a kenyér sikerült, úgyhogy ezek után - amíg ebben a kacsasütőben sütöm - ezekkel a mennyiségekkel fogok dolgozni. Az, hogy milyen lisztet használunk, ízlés dolga, így bátran lehet próbálkozni mindenkinek....:)

Szóval a 75%-os kenyér hozzávalói:

- 375 gr BL80 kenyérliszt (ehhez a kenyérhez: 365 gr BL80, 50 gr amarántliszt és 50 gr teljes kiőrlésű zabkorpa)
- kb. 250 ml víz
- 1,5 kk só
- 1,5 ek olaj
- 1,5 ek burgonyapehely
- 190 gr öregtészta (rozs- és teljes kiőrlésű búzalisztből készült)
- 7,5 gr FRISS élesztő 

A kenyér hozzávalóit a dagasztógép üstjébe mérjük, és hagyjuk, hogy a masina elvégezze a dolgát :). A vízzel (vagy egyéb folyadékkal) óvatosan bánjunk, mert erősen lisztfüggő, hogy melyik mennyi folyadékot vesz fel...Áttesszük egy tálba, letakarjuk konyharuhával, és kb. 30-40 percig pihentetjük, félidőben egyszer kicsit átgyúrjuk. A pihentetés után megformázzuk, sütőpapírral bélelt edénybe helyezzük, letakarjuk és újból kelesztjük, nagyjából 40-45 percig (normál szobahőmérsékleten), bespricceljük, bevágjuk a tetejét, rátesszük a fedőt és forró, előmelegített (kb. 240-250 fok) sütőbe toljuk. 15 perc után visszavesszük a hűfokot (én olyan 220-ra) és további 30 percig sütjük. Ha fedőt levéve még úgy látjuk, hogy kell kicsit sütni, akkor tegyük vissza még pár percre. Ha kész, tegyük rácsra, spricceljük le hideg vízzel és vigyük hűvösebb helyre, mint a konyhánk :).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése