2011. február 20., vasárnap

Ferdepánt bevasalása

Julcsi írta le a tanácsot a ferdepánt bevasalásával kapcsolatban egy másik blogon, én emailben rákérdeztem, hogy is van ez pontosan, de nem nagyon értettem, aztán addig szurkáltam a gombostűket a vasalódeszkába, míg rájöttem - legalábbis azt hiszem. Mindenesetre így sikerült nekem bevasalni.

Mindenek előtt el kell készíteni a ferdepántot. Milyen véletlen, a ferdepánt készítését is egy blogkolleginánál láttam, Ritánál. Egy négyzetet az átlója mentén kettévágunk, a háromszögeket paralelogramma formában újra összevarrjuk, egy vonalzó segítségével a ferdepánt méretének megfelelően meghúzom vonalakat. Aztán úgy kell csőformára összevarrni, hogy egy pántnyi szélességben elcsúsztatjuk, így az összevarrás után gyakorlatilag egy vonalon vágva egy igen hosszú ferdepántot kapunk. Én is Rita méretét követtem, így egy 45x45cm-es négyzetből készítettem a ferdepántot. Képekben a ferdepánt készítése itt.

Szóval a technika Julcsi után szabadon: Úgy kell a gombostűket leszúrni a vasalódeszkába, mintha kis hidacskák lennének, hogy alattuk áthúzva gyakorlatilag behajtódjon a két széle a kész pántnak. A hidacska két lába, ami között áthúzzuk a pántot, az olyan távolságra legyen egymástól, amekkora szélességű pántot akarunk (ezt a méretet kell majd félbehajtva felvarrni). Több tűt is leszúrhatunk egymástól távolabb, hogy áthúzás közben tartsa a formáját, hogy szépen lehessen vasalni. Én az áthúzás előtt tuti, ami biztos félbevasaltam....

Ééééééés akkor íme a videó, amit készítettem a bevasalásról (ahol jól látszik, hogy vannak a gombostűk betűzve) és a végén kicsit a felvarrásból is van ízelítő.

5 megjegyzés:

  1. Ügyes vagy! Klassz a videó is. Látom már belejöttél a ferdepánt felvarró használatába is :-))
    Ági

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon jó!
    A talp pedig... Nekem is kell egy ilyen!
    Írd meg kérlek emilben, menniybe is került+ postaköltség.
    noviamy@gmail.com
    Köszi!!!!

    VálaszTörlés
  3. hűűűűűű nem semmi vagy, még videót is csináltál róla!
    A ferdepánt szabását már én is régóta tervezem kipróbálni, csak van egy csomó készen :D

    VálaszTörlés
  4. Szia Szila!

    Köszönet a hasznos videóért, nagyon sokat segítettél vele, eddig szenvedelem volt a ferdepánt vasalása, mindjárt kipróbálom ezt a módszert, mert van pár méternyi bevasalni valóm!
    A bevarró-talpról: én 1555 Ft-ért - ha jól rémlik - láttam a varróvilágban, de mivel már rendeltem onnan, így tudom, hogy a postaköltség majdnem ugyanennyi lenne. Ezért nem éri meg rendelni, de megnézem a közelben tevékenykedő varrógépműszerésznél, aki nagyker áron szokta beszerezni az "óhajaimat", biztos tud segíteni. Nagyon praktikusnak tűnik ez a talp, én is szeretnék ilyet.

    VálaszTörlés
  5. Noviamy: írtam mailt neked:)

    Ancsika: nagyon szívesen, örülök, hogy segíthettem vele. Eltartott egy darabig, míg megértettem, hogy is kell áthúzni a tűk alatt......egyáltalán a tűket hogy kell belebökdösni a vasalódeszkába:)))))))))). Ha meg már sikerült, akkor úgy gondoltam, hogy apa kamerázza már le a folyamatot:). A talpat én is a varróvilágban vettem, vagyis a férjem hozta el nekem. A rendelés valóban drága, de ha több dolgot is vesz az ember lánya, márpedig ilyen kis pöpec boltokban remekül lehet költeni a pénzt (ha van), akkor már megéri a postaköltség, hiszem a tömegközlekedés is drága, amivel elmennénk az üzletbe:).

    VálaszTörlés