2011. április 14., csütörtök

"Punching" kérdések

Próbálom összeszedni a kérdéseimet a technikával kapcsolatban, kérlek, ha ismered, akkor segíts lerövidíteni a tanulási időt, mert biztos előbb-utóbb magam is rájövök, de azért csak jó lenne a tapasztalat, tanács:)))))))

1. milyen fonal kell hozzá (jó-e a hímzőfonal: ami nekem a keresztszemesből maradtak - anchor, dmc, vénusz)? Igen, jó a hímzőfonal is hozzá.
2. milyen anyag kell hozzá? Jók azok az anyagok, amik a keresztszemezéshez is valók.
3. mi a célja a kilógó tűhossz állíthatóságának? Ettől függ, hogy mekkorák lesznek a hurkok.
4. ha pl. táskára tesszük a kész mintát, akkor hogy kerülhető el, hogy kihúzódjon a szál? (hogy rögzítjük az alsó részt?) Ezt még nem tudom biztosan; jó ötlet lehet a ragasztós/vasalható vlies, de tegnap este láttam olyat is, hogy ragasztóval lekenték a kész mű hátulját.
5. egyáltalán mikor melyik az alsó rész? Általában a hurkos rész a színe, van, hogy a hurkokat szétvágják, és akkor aztán tényleg úgy néz ki, mint egy mini-suba:)
6. a többféle (3) tűméret miért van? Na ezeket is végigjátszottam tegnap, és arra kellett rájönnöm, hogy a fonal vastagságától függ, hogy melyik méretű tűt használom. Én spec. az osztott hímzőket használom, így ezekhez tudom viszonyítani a tűméretet is. Tehát az én készletemben levő legnagyobb méretű tűhöz a hatszálas osztott hímző jó, a közepeshez már csak három szálra bontottat használtam tegnap és úgy volt a jó. A kicsit még nem próbáltam::)

tuti fog még eszembe jutni valami, úgyhogy majd kiegészítem időnként...:) Lányok, nagyon-nagyon köszönöm a hozzászólásokat, sokat segített MINDENKI vele. Ha még van a témával kapcsolatos ötlet, link, ahol mintákat találok, stb. akkor ne fogjátok vissza magatokat, bátran írjátok meg!!

12 megjegyzés:

  1. Segítenék, de sajnos nem tudok :-(( Egy kérdésre azonban igen. Úgy tudom, hogy a hátára ragasztós közbélést kell vasalni, ha elkészült a minta. De nem vagyok szakavatott a kérdésben, ezt is csak hallomásból tudom.
    Ági

    VálaszTörlés
  2. 1. Leginkább gyapjú, de tulajdonképpen bármilyen.
    2. Leginkább gyapjú (filc), de jó még bársony (műszálas is) és farmer. Mással is lehet próbálkozni, de nagy a tűtörés kockázata.
    3. Az enyémen nem lehet.
    4-5. Nem értem a kérdést. Alapértelmezésben háromszor kell punchingolni (előlről, hátulról és megint előlről). Ekkor - ha jól csinálod - annyira beleszövődik, hogy nem fog szöszölödni sem.
    6. Nekem csak egyféle tűméretem van, de gondolom a vékonyat használhatod pl. organza összehúzására.

    VálaszTörlés
  3. Bár még nem próbáltam, de már szemezek vele és van pár könyvem is.

    1. Elvileg bármilyen fonal jó hozzá, amely átfér a tűben. Gyapjúfonallal rusztikusabb, selyemfonallal elegánsabb lesz.
    2. Sűrű szövésű anyag (pl. selyem) nem jó, mert elszakadnak a szálai. Jersey vagy trikó anyag szintén nem szerencsés, mert az hurkolt, de nem lehetetlen. A legjobb a normál vászon-, karton-, pamutszövet, mert ennek a szálai kitérnek a tű elől és könnyen újra helyrekerülnek.
    3. A kilógó tűrész hossza határozza meg, hogy az egyik oldalon mekkora hurkokat hagy majd a tű. Mivel ütközésig kell átszúrni, ha egyenletes hosszú hurkokat akarunk.
    4. Létezik olyan textilragasztó, amely mosáskor nem oldódik fel, de a felvasalható közbélés is jó ötletnek tűnik. És talán a rojtosodásgátló (amit a Burdaboltokban és a Varrógépcentrumban is lehet kapni) is megoldás lehet.
    5. Mindig a "színe" vagyis a hurkos rész kerül alulra, mert arra szúrod a tűt és ott keletkezik a hurok. Ugyanakkor láttam olyat is, hogy a szép, egyenletes öltésekkel készült visszáját használta fel az "elkövető". Az is lehet szép ugyanis. :o)
    6. Azért van többféle tűméret, mert többféle vastagságú fonalméret is van. :o) És mert többféle anyag is (lazább vagy szorosabb szövésű stb.).

    Jó munkát!

    VálaszTörlés
  4. Hú, ez a hármas szúrás meg nekem nem jött le még. :o) Lehet, hogy megvan, hogy délután mivel játszom? :o)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Altair, látom, tényleg nem próbáltad még. A punchingnál nem kell "átférnie" a tűn, hiszen a tű apró fogacskái gyömöszölik bele a szálat az alapanyagba. Tehát nincs itt semmilyen hurkos rész.

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!
    Kezdek közelebb kerülni a dologhoz, köszi a rengeteg infót!! Ildikó, ami után én kutakodok, az az, amit Altair is ír........ebbe a tűbe bele kell fűzni, majd a tű lyukán át kell vezetni a fonalat és aztán bökdösni kell a tűvel a kifeszített anyagot, alul (ami aztán elvileg a teteje lesz) kis hurkok képződnek, felül meg sima lesz.

    Megpróbálok fotót csinálni a tűmről.

    VálaszTörlés
  7. Altair: neked milyen könyved van?

    VálaszTörlés
  8. itt a videó:
    http://www.youtube.com/watch?v=87QJc2ucApE

    VálaszTörlés
  9. na ezen tök jól látszik a tű is, úgyhogy nem csinálok külön képet:)

    VálaszTörlés
  10. Itt a videó második része:
    http://www.youtube.com/watch?v=Mnx0VXDCc88&feature=related

    VálaszTörlés
  11. Bocsánat, hogy beleszóltam és hülyeséget mondtam, de a Clover needlepunching apparáttal kevertem össze.

    VálaszTörlés
  12. Ildi, dehogy, jó, hogy beleszóltál, legalább tudom, hogy mi a különbség a kettő között!!! Mert eddig ez sem volt nagyon világos.......Most még anyagokkal hadilábon állok, de van egy teli ládányi, még a keresztszemezős időkből megmaradt anyagom, majd próbálgatom.

    VálaszTörlés