2014. február 23., vasárnap

Erdélyi darázsfészek



Az, ami erről a sütiről az emlékeimben él, az szinte elmondhatatlan, mert AZT érezni kell! A nagymamám csinált nekünk sokszor ilyen sütit, amikor náluk voltunk. Ez elég sokszor fordult elő úgy 30 évvel ezelőtt :D :D, de az íze, illata még mindig itt volt a számban, orromban, viszont hiába keresgéltem, nem találtam meg azt a receptet, ami visszaadta volna az emlékeket. Aztán az egyik kedves vendégem leírt egyet, amit kiegészítettem, kicsit megvariáltam és megszületett a RECEPT, ami gyakorlatilag teljesen olyan, mint a mama sütije. Süssétek TI is meg és arassátok le érte a babérokat, isteni finom!!!!! Bármikor jó vacsira, de akár másnap tízóraira is gyereknek és felnőttnek egyaránt.

Hozzávalók:
- 2,5 dkg FRISS élesztő
- 2 dl tej
- pici cukor
 Ezeket elkeverjük és felfuttatjuk.

A tésztához:
- a 2 dl tejben felfuttatott élesztő +
- 50 dkg liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 5 db tojássárgája
- picike só

A cukros vajhoz:
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg vaj

A megkenéshez:
- 1 db felvert tojás

A locsoláshoz:
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tej


Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl tejben felfuttatjuk egy csipet cukorral. A lisztet, a citromhéjat, a tojássárgákat és egy csipet sót a dagasztógép üstjébe tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és tésztát gyúrunk belőle. (Előfordulhat, hogy igényel még némi tejet...) Letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük.

Közben a vajat a porcukorral habosra keverjük. A megkelt tésztát kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, megkenjük a cukros vajjal, és feltekerjük, mint a bejglit. 1-2 ujjnyi széles darabokra vágjuk (nekem 18 lett), és a vágott felükkel egy kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk nem túl messzi egymástól. Letakarjuk, és még fél órát kelni hagyjuk.

Kenjük meg a csigákat a felvert tojással, és forró, előmelegített sütőben (én kb. 200-220 fokon sütöttem hagyományos, gázsütőben) 20 percig sütjük, aztán kivesszük és 2 dl forró, vanílás cukros tejjel megöntözzük a félig megsült csigákat. (Az sem baj, ha nem 2 dl cukros tejjel öntjük nyakon, hanem többel, annál szaftosabb lesz :). )

Tegyük vissza a sütőbe és még 20 percig, vagy amíg meg nem pirul szépen (vagy jól megsül, ki hogy szereti). Ha elkészült, akkor még melegen szórjuk meg vaníliás cukorral és szedjük rácsra...ha már nem olyan forró, akkor tuti befaljuk, mert annyira finom :). A fogyókúrát ilyenkor el kell felejteni :D :D .

1 megjegyzés: